Witam ,moze ktos wie czy od tempomatu jest tylko bezpiecznik numer 5 czy jeszcze ktorys,niedziala mi tempo i irytuje mnie to troszke moze macie pomysly co to ?
Witam ,moze ktos wie czy od tempomatu jest tylko bezpiecznik numer 5 czy jeszcze ktorys,niedziala mi tempo i irytuje mnie to troszke moze macie pomysly co to ?
Trochę cierpliwości. Spróbuję Ci pomóc.
Mam polska instrukcję to sprawdzę. Tylko nie mogę jej znaleźć.
Ale dzisiaj się wezmę.
Jutro coś odpiszę.
dzieki czekam wiec cierpliwie
Wychodzi na to, że jest tylko jeden bezpiecznik.
Wspomniany nr 5 w skrzynce pod kierownicą.
Przychodzą mi na myśl tylko trzy możliwości.
Zakładam, że wiesz jak włączyć tempomat.
1) Tempomat wyłączony z poziomu egzaminera.
Nie wiem nawet czy jest to możliwe, generalnie mało prawdopodobne.
2) Rozłączona wtyczka w osłonie przełączników pod kierownicą.
Jeżeli konstrukcja jest podobna jak w Fiacie Stilo a wydaje mi się, że jest to bardzo prawdopodobne, to pod wspomnianą osłoną jest wyciągnięta wtyczka.
Może przy jakieś naprawie, ktoś rozłączył, lub są zaśniedziałe wtyki.
3) Uszkodzony włącznik tempomatu
Chodzi mi o sam włącznik off/on
Myślę, że rozsądny elektryk powinien usterkę 3) umieć zdiagnozować.
Pozdrawiam i powodzenie
PS Opisz dokładniej jak to się objawia, chyba że już opisywałeś na forum to daj linka.
słuchaj jest tak po przekreceniu kluczyka zapala sie lampka sygnalizacyjna od tempo na liczniku ale po chwili prawidlowo gasnie ,wiec teoretycznie ALA wykrywa dziada tylko ten niechce sie uruchomic prawdopodobnie skoro bezpiecznik jest dobry moze to byc rozpieta wtyczka lub faktycznie wlacznik ! jutro moze pogrzebie i sprawdze co i jak moze pomierze przejscie we wlaczniku zeby go zdiagnozowac ,dzieki za odpowiedz,myslalem ze moze po drodze jest jakis magiczny duperelnik na ktory warto awrocic uwage i moglby byc przyczyna usterki ,dzieki czesc