Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Temat: Mega spalanie JTD 140KM

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Co do komputera to może przekłamywać o 1 lub 2 litry w góry lub w dół.
    A wracając do rezerwy to miałem taką sytuacje, że alfa krzyczała że już jest rezerwa na poziomie warning , poszedłem coś kupić do sklepu. Nie było mnie niecałe 10 minut, silnik cały czas chodził. Jak wsiadłem do auta to się ździwiłem bo wskaźnik paliwa podskoczył mi do drugiej kreski
    Apropos wskaźnika to też miałem podobnie ale dzisiaj. Jak wyjeżdżałem bellą na przegląd to zaświeciła się rezerwa, jak odpaliłem po przeglądzie to nagle było w połowie między rezerwą a 1 kreską... hehe ktoś mi zatankował
    Sam się zastanawiam co może być przyczyną takiego stanu rzeczy

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Szczerze mówiąc to u mnie często się tak dzieje. Jeżeli wskazowka paliwa mi się waha między pierwszą, a drugą kreską lub świeci się rezerwa i gdzies sobie wezme i postoje na zapalonym silniku to wskazówka dźwiga się do góry.

Perpetum mobile

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Szczerze mówiąc to u mnie często się tak dzieje. Jeżeli wskazowka paliwa mi się waha między pierwszą, a drugą kreską lub świeci się rezerwa i gdzies sobie wezme i postoje na zapalonym silniku to wskazówka dźwiga się do góry.

Perpetum mobile
    Szkoda że nie pokazuje nigdy max... zniknąłby problem z tankowaniem haha

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

Cytat Napisał SiN87 Zobacz post
    Byłem na komputerze i pokazało mi błąd P0404 i P1238. Bardzo PROSZĘ o pomoc!!!
    Mam identyczne bledy ,1238 ma zwiazek z EGR ,chyba jest niesprawny bo bella dostawala czkawki w okolicach 2000 obr. ,404 tez ma zwiazek z EGR ,ale oznacza chyba ze nie ma z nim polaczenia i byc moze elektromagnez padl ,kiedy pojawil mi sie blad 404 czkawka ustala ,wiec EGR chyba nie pracuje wcale ,tyle ze u mnie spalanie na kompie pokazuje 6L srednio ,oczywiscie przeklamuje bo po zatankowaniu mniej wiecej 11 litrow (za 50 pln) od rezerwy do rezerwy ,zrobilem 130-140 km ,cykl mieszany no moze nie jest to tragedia ,ale kiedys robilem blisko 200 ,z tym ze chyba mam termostat poosadzony bo temp. mi sie waha od 60 do 65 ,jak dam po garach to 70 ,odpuszcze i 60 , wskaznik kabinowy oczywiscie wiec moze przeklamywac, z tym ze takich wahan nie powinno byc ,aha no i jak ustawilem ogrzewania na 22 C ,to z nawiawu lecialo chlodne powietrze ,nie chce mowic ze zimne ,ale cieple na pewno nie bylo :/ to raczej powinno byc goraca w aucie, wieksze cieplo wydobywalo sie z okolic zapalniczki to tak apropo

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie spalania.

1. Po kilkudniowym staniu pojazdu (bez różnicy czy mrozy czy upał) niemalże w oczach - aż do rozgrzania silnika, ilość paliwa zmienia się jak zaznaczyłem kropkami. Czyli połowa skali pomiędzy kreskami. To normalne? Tyle paliwa musi pobrać silnik pracując na "ssaniu"? Nie ważne czy jazdę rozpoczynam od stania w korkach (Wisłostrada/Czerniakowska) czy nie. Silnik dość szybko się nagrzewa. Komputer nie pokazuje spalania chwilowego większego niż 8 litrów (pi razy oko bo nie można mu do końca wierzyć). Jak dzień po dniu muszę podskoczyć i coś załatwić w promieniu 10 kilometrów, to trochę drogo to kosztuje - patrząc na taką ilość paliwa. Wychodzi na to, że na "dzień dobry" ulatuje w powietrze ok. litrów paliwa. Obrazek poniżej (patrz kropki).

2. Często robię trasę 170-kilometrową. Wyjazd z Warszawy, trochę świateł korków, dalej autostrada (obwodnica) Mińska Maz. (jadę 100-140 km/h) i kolejno krajówka jednopasmowa, trochę wyprzedzania, prędkość chwilowa do 120 km/h, średnio 90-100. Spalanie na setkę to 6,6 (ok. 11,5 litra paliwa całkowite). Jeżdzę raczej spokojnie. Ujdzie jeszcze?

3. Ten sam przypadek tylko od czasu do czasu są odstępstwa od normy. Przykładowo: ostatnio lał na trasie deszcz, wycieraczki jak na złość kiepsko zbierały wodę, masa TIRów więc jazda emerycka 90 km/h (autostrada 120), przez kilka sekund ok. 160 km/h. Spalanie ok. 9,5 litra na sto (całkowita ilość paliwa to prawie 16 litrów). Może i więcej zjarał ale musiałem dotankować - pomarańczowa lampka się zaświeciła. Komp uparcie pokazuje chwilowe ciut powyżej 5.

4. Wczoraj zrobiłem trasę po 40 km w jedną i drugą stronę. Wskaźnik opadł dosłownie 1-2 mm czyli nic. Pociskałem z lekka i głównie było 120-140 km/h.

Odnośnie punktu pierwszego i trzeciego. Zmienna geometria wypolerowana, overboost ciut podejrzany (chyba wymienię), czujnik ciśnienia w kolektorze wymyty, przepływka wymyta izo, dolot (kolektor, klapa) czyściutki, rura turbo-IC z malutką dziurką, auto nie kopci, EGR czzzzzzasami się podwiesi i dostaje silnik czkawki na kilka sekund, hamulce nie blokują, kręcę przeważnie do ok. 3 tys., korekty na rozgrzanym w normie, pali bez problemu, mocy przyznam się że na dole troszkę brak (jakoś na pierwszym i drugim biegu jakby auto zamulone było), przebieg na 90% oryginalny - ciut ponad 160 tys., paliwo z często odwiedzanych stacji, termostat sprawny. Co może być powodem tak wysokiego spalania? Co można zmierzyć, sprawdzić? Jakieś dawki paliwa, temperatury czy.... logów na razie nie zrobię, mogę wszystko zczytać na postoju czy podczas jazdy (niezależne od overboosta). Czasami przeraża mnie spalanie tego silnika, kasy nie nastarczę na paliwo widząc jak z miesiąca na miesiąc spalanie się zwiększa.

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki, porady.

PS. Są momenty, że Alfa pali niewiele, da się zejść poniżej 6 l/100 jednak to chwilowe stany. Wiem, że wskaźnik paliwa oczukuje ale nauczyłem się go czytać.
    Ostatnio edytowane przez LukaSS ; 10-11-2013 o 21:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Proponuję zajrzeć do instrukcji obsługi auta, odczytać spalanie deklarowane przez producenta i dodać do podanych wartościod 1 do 2 litrów - wtedy bedą to realne wartości....
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto

Domyślnie

Tak, wiem Maciek, nawet już patrzyłem

Jednak nie wiem czy tak duże spalanie przy rozgrzewaniu jednostki jest normalne czy nie. Nurtuje mnie też ta rozbieżność w wynikach spalania na tej samej trasie z b. podobnym stylem jazdy. Ot, co!

Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto

Domyślnie

Ktoś może się wypowiedzieć na temat? Jakieś sugestie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar MateuszLucky
    Mieszka w
    Grabownica Starzeńska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 2005r

Domyślnie

jakie macie srednie spalanie ze 100km ?

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

9 - 10l :-)

Wysłane z mojego HTC One S