w temacie czujnikow oleju - napiszcie prosze gdzie jest czujnik temperatury oleju w TS 16V ?
w temacie czujnikow oleju - napiszcie prosze gdzie jest czujnik temperatury oleju w TS 16V ?
No właśnie gdzie jest on w 16V?
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Alfa Romeo 155 2.0 16V TS '97 - była
Alfa Romeo 156 2.0 16V TS '98 - była
Renault Laguna III 2.0 T '08 - była
Dodge Caliber 2.0 CVT '07 - był
Renault Laguna 2.0 dCi '12 - jest
Lancia Delta 1.4 TB '09 - była
Alfa Romeo GT 2.0 JTS '04 - jest
laska nie kombinuj wstaw oryginalny czujnik, wtedy będzie na pewno dobrze wskazywał. Pozdrawiam![]()
od oleju są 3 czujniki, jeden jest przy filtrze, drugi jest na bloku z tyłu a trzeci zależy w jakim modelu bo w modelu 155 jest wskaźnik ciśnienia oleju i czujnik od niego jest na tylnej części miski olejowej z góry. Także od temperatury czujnik będzie albo we filtrze albo z tyłu bloku od strony skrzyni.
jak komuś zbyt dużo wskazuje ten czujnik (zamiennik) to niech wsadzi potencjometr 1kOhm szeregowo z tym czujnikiem i wyreguluje nim tak, żeby na mocno rozgrzanym pokazywał 2 bary.. (o ile wcześniej wiemy, że tyle właśnie ma)
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
Spójrzcie na ten filmik mojego autorstwa i powiedzcie mi w czym byście upatrywali winę za takie zachowanie wskaźnika w zegarach. Czasem nawet chce spaść poniżej zera bo opiera się na kołeczku i zastanawiam się czy to będzie czujnik czy może w zegarach mam zwarcie i dlatego tak się zachowuje.
http://www.youtube.com/watch?v=K5UnuDuUPWg
ewidentnie gdzieś nie łączy. Może przy samym czujniku
odepnij wtyczkę od czujnika, i zewrzyj do masy wskazówka powinna wychylić się maksymalnie, później odłącz i zobacz jak opada - powinien wolno opaść jak np wskaźnik paliwa po wyłączeniu zapłonu bo ten zachowuje się jakby miał zwarcie na desce (nie opada samoistnie tylko jest dobijany do zera).