Witam wszystkich, mam uszkodzony przepływomierz powietrza w swojej alfie, i pare razy po niskich temperaturach rano alfa nie chciala mi odpalic. czy przeplywomierz moze byc powodem problemow z zapalniem????
Witam wszystkich, mam uszkodzony przepływomierz powietrza w swojej alfie, i pare razy po niskich temperaturach rano alfa nie chciala mi odpalic. czy przeplywomierz moze byc powodem problemow z zapalniem????
A niby skąd taka diagnoza że masz uszkodzony przepływomierz ?????
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
bo bylem u mechanika poniewaz nie chciala mi alfa odpalic i mechanik powiedzial ze mam uszkodzony przeplywomierz. ale nie wiem czy to z tego powodu mialem problem z zapaleniem czy z jakiegos innego.
Przepływomierz raczej w jtd nie jest powodem braku palenia - jak bardzo chcesz sprawdzić to go najzwyczajniej odłącz (odpinając wtyczkę na wyłączonym silniku) i auto powinno jeździź i odpalać bezproblemowo. Powodem niepalenia w jtd moga być głównie:
-niesprawny układ grzania świec lub spalona świeca
-brak kompresji
-uszkodzony czujnik położenia kątowego wału korbowego
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Swiece sa sprawdzone i grzeja, mechanik twierdzi ze trzeba wymienic pompe w zbiorniku paliwa, bo daje za male cisnienie.
Mam pytanie czy diagnostyka komputerowa wykarze uszkodzenie wtrysku lub czujnika kontowego wału korbowego.
Bella156, a jakie ciśnienie ów mechanik zmierzył na działającej pompie niskiego ciśnienia, że chce ją zmieniać?
raczej ja bym szedł w stronę zasilania wysokim ciśnieniem (filtr paliwa, regulator ciśnienia) oraz np. elektryki (czujnik prędkości obrotowej silnika)
większość na kompie da się pomierzyć
autko już pali, czy nie?
A filtr paliwa to kiedy zmieniałeś?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
filtr Paliwa zmienialem w czerwcu wiec napewno jest sprawny,
Autko zapla ale tylko za pomoca samostartu.
Moja alfa jest juz u trzeciego fachowca, mechanik powiedzial ze to sprawa elektryczna a elektryk ze mechaniczna , nikt nie wiem co jest zepsute, ale dzis dalem autko do mechanika który ma jakis super komputer i moze cos wiecej wykarze.
rozrząd sprawdzony?