Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: moto doktor

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Wszystkie te specyfiki "pomagają" poprzez ewentualne tymczasowe zwiększenie lepkości (czasem gęstości) oleju w tani sposób. To, że stukot ucichnie, nie znaczy, że problemu nie ma, większych skutków ubocznych brak, poza słyszeniem (lub nie) awarii, a tu nagle po dłuższym użyciu okazuje się, że po dłuższym silnik do wymiany.
    Marku, najtańszym na dłuższą metę sposobem na pozbycie się stukotu jest szybkie zlokalizowanie i wymiana uszkodzonego elementu, póki wszystko działa, wierz mi.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Zdecydowanie odradzam. Jak kupowalem poprzednie auto przysłuchiwałem sie pracy silnika i nie było żadnych zastrzerzeń. Po wymianie oleju zaczęly sie jakies stuki, puki. Po niedlugim czasie przesunął mi się wal rozrządu i silnik do remontu

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

motor-life jest akurat uszlachetniaczem oleju zmniejszającym tarcie. Od niego nic złego się nie dzieje i mam wrażenie, że działa przynajmniej na początku po zalaniu (chwilę po zalaniu wzrosły obroty silnika co by świadczyło o zmniejszeniu tarcia).

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    motor-life jest akurat uszlachetniaczem oleju zmniejszającym tarcie. Od niego nic złego się nie dzieje i mam wrażenie, że działa przynajmniej na początku po zalaniu (chwilę po zalaniu wzrosły obroty silnika co by świadczyło o zmniejszeniu tarcia).
    zgadza się. nie wszystkie specyfiki trzeba wrzucac do jednego (złego) worka. Motor life leję przy każdej wymianie oleju (2 puszki) bo mam niestety nieco wał przytarty. Panewki wymieniłem ale wału szlifowac sie nie da... U mnie sprawdza się bardzo dobrze, cisnienie oleju trzyma się na dobrym poziomie.
    Są jednak specyfiki typu "regeneracja silnika" i te bym odradzał, zwłaszcza jakichs firm-krzaków. Dodatki zmniejszające tarcie takich firm jak STP mozna smiało lać do przechodzonych nieco silników :-)
    I jeszcze jedno - unikać specyfików z teflonem. To może sprawdza się na patelni, ale w silnikach niekoniecznie... ;-)
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Yacek Zobacz post
    I jeszcze jedno - unikać specyfików z teflonem. To może sprawdza się na patelni, ale w silnikach niekoniecznie... ;-)
    podobno teflon z patelni jest rakotwórczy...

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

nieeee zadnego moto doktora zapycha kanały olejowe! przez to korba w bokserze wyszła! mówiłem Ci ost. naprawić silnik a nie kombinowac. rozebrałem ten motor i wszystkie poza 1 kanały zatkane:/
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv