Wiadomo,ze wszystko bedzie sie sypac gdy zaniedbane i po prostu zniszczone,ale w alfach to ryzyko wzrasta,bo nie oszukujmy sie;wloskie autka jakoscia nigdy nie grzeszyly,zgadzam sie,ze alfa nie jest z tej samej polki co fiat albo daewoo i nowa kosztuje furmanke pieniedzy;jesli stac mnie na zakup to wiadomo,ze nie bede oszczedzal na oryginalnych czesciach.Ale gdy autko ma 10 lat to jego wartosc jest po prostu smieszna w porownaniu do konkurencji;decyduje o tym stopien zuzycia(czyli jakosc uzytych materialow)ktory w AR jest wyzszy niz u innych w tej klasie i co za tym idzie wieksze ryzyko awarii.I w taki 10 letni samochod,ktorego wartosc bedzie systematycznie spadac(az stanie sie klasykiem:-)wtedy tendencja sie odwraca;-))nie pakowalbym czesci w cenach jakie proponuje ASO,zamiennikow jest mnostwo;jedne calkiem niezle,innych lepiej unikac,ale zawsze mozna znalezc zloty srodek,zeby utrzymac autko w przyzwoitym stanie,za niewielkie pieniadze i wcale nie musi to oznaczac łatanie drutem i tasma klejaca...
Jeżeli miałbym wydać 287,- na Sentechy to wolę dołożyć 200 do zwykłych albo prawie 300 do KV85 Magnecora, przynajmniej miałbym świadomość że mam zajebiste kable które na dłuższą metę na pewno pojeżdżą 2x tyle i wtedy rachunek jest prosty.
Sentech to shit tak samo jak janmor, przewody robią choinkę pod maską po 1kkm (sprawdźcie sobie w deszczowe dni albo wieczorem spryskajcie je wodą).
Alfa wcale nie ma podzespołów gorszych niż inne auta wręcz odwrotnie (łożyska skf/fag, przekładnie trw, przewody ham. goodyear, amory boge, sprzęgła valeo) i porównując to np z fiatem to o wiele dłużej podzespoły alfy wytrzymują przy ostrym traktowaniu niż w innych autach przy normalnym.
Problem leży zupełnie gdzie indziej. Mentalność polaka - zaczyna sie zużywać, trzeba coś wymienić, trzeba sprzedać auto...
Druga sprawa, w większości części oryginalne do alfy nie są drogie tylko cwaniaki chcą zarobić i tyle.
W dziale bazar jeden forumowicz sprzedaje platynowe NGK po 270 zł, więc ja się Ciebie pytam kto tutaj straszy cenami?
Już nie raz było napisane na tym forum, że platynówki to najlepsza opcja do TSa i nawet przy normalnej ich cenie, kosztowo wychodzi tak samo jak przy trzech kompletach
zwykłych świec, pod warunkiem, że wymianę zrobimy we własnym zakresie, bo jeżeli zlecimy serwisowi to wyjdzie jeszcze drożej.
Kable NGK do 1,4 z tego co pamiętam ok. 300 zł, więc co za problem dołożyć nawet te 5 dych i mieć NGK zamiast "renomowanego Sentecha"
Rozrząd za podstawowe części 400, wariator 400, wymiana 300 i robią się spore sumy.
Sa tutaj na forum osoby, które już trochę mają doświadczenia z TSami, i nikt tutaj nie straszy, tylko takie są ceny części, na które my nie mamy wpływu. Pozostaje nam tylko wybrać firmę i poszukać najtańszego dostawcy.
Kupując używane auto, nieważne za ile, trzeba się przygotować, że nie będzie ono w "idealnym stanie" i mieć w rezerwie ok. 2000tys, żeby zrobić to co trzeba po kupnie i dotyczy to auta każdej marki.
Ostatnio edytowane przez piter ; 22-11-2010 o 13:53
ale sie pienicie, piszecie takie glupoty ze szok, tak jakby w innych autach tanio było, jak jest w paskach z zawiasem? ople z silnikiem diesla?czujnik pompy paliwowej 1k z wymiana-najwieksza bolączka ich, co dalej...np audi 2.5 tdi rozrząd wymian a zczesciami, mój kuzyn ostatnio ponad 1,5k zapłacił, jesli ktos chce oryginały lub dobre czesci to trzeba zaplacici duzo, niwazne co to za auto,
dodajmy jedno - nie ma czegoś takiego jak oszczędności krótkoterminowe jeżeli chodzi o jakość częścijedyną formą oszczędności jest montowanie neizawodnych w miare podsezpołów. są oczywiście myki techniczne np 90% części dla ruville robi tańsza INA
która jest właścicielem ruvilla a bywa, że do samego ruvilla lądują os no name części:/ powiem tak dziennie przerzucam częśći w ilościach około min 100 sztuk wiem co jest w pudełkach mam też statystyke reklamacji i ... co oszędzisz teraz zapłacisz potem 3x więcej...neistety nie oszukujmy się system jest zero jedynkowy albo dobrze albo wogóle:/
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv