Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 65

Temat: Audio w 156-trudne dobrego początki.....

b.pawelek
    Gość

Domyślnie dżwięk

tą deske tak rzuciłem ale chodziło mi ogolnie o montaz w środku. Wpadł mi do głowy ten otwór między kanpa tylną a oparciem przedniego fotela tam po prostu skrzynke wsadzić.
    Pomińmy kwestie zlodziei i włamań do aut bo to mnie nie interesuje a chodzi mi jedynie o dźwięk.
    Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    Cytat Napisał bladx
    Dodam jeszcze ze bez porzadnego wytlumienia drzwi
    i tu sie mylisz
    zależy to od konfiguracji systemu jak i od specyfiki akustyki danego modelu AR (dzięki panowie z Arese za tak miękkie wnętrza )

ilość zużytego wygłuszenia u mnie - 0 gram ...i to w kolejnej już AR
    a ja słyszałem różnicę i to niesamowitą w swojej 307 ! Przed wygłuszeniem boczków audio grało ale po uszczelnieniu,usztywnieniu i wygłuszeniu matami oraz pastą wygłuszającą te same audio dopiero "zabrzmiało".
    I tu mało do rzeczy ma miękkie wnętrze a wiecej dobrze uszczelniona powierzchnia "grania", podobnie jak w subie,skrzynka ma być szczelna i dobrze wygłuszona.Cóż to za sub,który ma prześwity i jest pusty w środku ?
    W obecnej 156 na pewno wygłuszę na wiosne

Colin
    Gość

Domyślnie

arturo, służę pomocą, bo widze,że kolega ma 307mke a ja w peugeocie siedze
    jakby były jakieś problemy, to wal śmiało

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał Colin
    arturo, służę pomocą, bo widze,że kolega ma 307mke a ja w peugeocie siedze
    jakby były jakieś problemy, to wal śmiało
    miałem 307-ke w HDI i serwis mnie praktycznie nie widział .Ale tam założyć dobrze audio to była sztuka,że hej.Głośniki były przykręcane do tapicery a za głośnikami blacha.Trzeba było...ciąć albo kombinować z dystansami gr.ok.10cm,ja wybrałem pierwszą opcję
    Teraz mam 156 JTD i tutaj głośniki siedzą jak Pan Bóg przykazał

Colin
    Gość

Domyślnie

arturo, coś za coś - albo głośniki albo się nie psuje

Generalnie każda marka ma swoje zalety i wady. Ostatnio kolega się zapytał, czemu jeżdżę Alfą, a nie Peugeotem, skoro w Peugeocie pracuje, Ja mu na to zacytowałem słowa, które kiedyś znalazłem na necie i zapamiętałem:

"Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień! Mówi się, że Alfę kupujesz sercem, nie głową."

Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    inaczej mówiąc - jaki byłby sens wygłuszania drzwi gdyby siedział w nich głosnik średniotonowy ?- za produkcje niskiego pasma odpowiada po prostu coś innego czyli skrzynka w bagażniku

co do subów - oprócz obudów zamknietych są jeszcze obudowy bass reflex z dziurą , oprócz tego głosniki basowe open-air nie wymagające jakiejkolwiek skrzynki - co do tego ze skrzynka typu zamknietego musi być szczelna oczywiście się zgadzam
    jeśli głośnik w drzwiach miałby być średniakiem to ok,nie ma sensu uszczelniać ale jest sens usztywniać,bo mimo iż nie będzie tam dużego basu to plastiki będą nam grały.Jeśli ktoś używa tylko i wyłącznie przedniego zestawu odseparowanego z głośnikiem średnioniskotonowym (są głośniki,które dają radę cięte nisko) bez suba to wygłuszenie jest konieczne dla uzyskania jakotakiego basu.
    A dziura w bass refleks też jest specjalnie liczona do wielkości skrzyni a nie wg.otworu w drzwiach
    Open-air to zupełnie inna bajka ,nie dla "normalnego" kierowcy
    Ale są różne szkoły car-audio,które prowadzą do jednego-"namiastki" sali koncertowej

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie

Domyślnie

A moze mi ktos powiedziec jakie ma radio? Rozmawiamy o glosnikach, wzmacniaczach itp.
    a nikt nie napisal jeszcze o sercu systemu. Jesli ma sie fabryczne radio i z niego chce sie miec
    dzwiek to nie ma sensu kupowac nowych glosnikow bo same z siebie to one nie beda graly.
    Jesli chodzi o wytlumienie to jest to podstawa. Wsadzmy glosnik do metalowej obudowy i zobaczmy jak bedzie gral? Ja po zdjeciu tapicerki drzwi przednich w starej 164 1990r. ujrzalem namiastke wytlumienia zrobiona przez fabryke. Nie wiem jak jest w nowszych modelach ale sadze ze to wytlumienie jest i to na pewno w wiekszej ilosci.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Swietokrzyskie

Domyślnie

Zapomniales tez o 24 bitowym przetworniku co tez jest wazne. Radyjko super. Pozdrawiam.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie cena

czy kwota ok 700 zł to cena niezbędna za wzmacniacz i suba do niego??
    Pozdrawiam Borys

ViP Pirat drogowy Avatar szamacz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

ej Marcins te twoje stare radyjko pionka wygląda jak oscyloskop cyfrowy u mnie na laborkach :mrgreen:
    To co się liczy w życiu to szybkie dziewczyny i piękne samochody...

AR 156 2.0 TS - była i jest dalej w rodzinie
    AR GT 1.9 jtd powered by Rperformance