Konkretnego? Dlaczego porównujesz świece kupione X lat temu z kupionymi dzisiaj w czasach gdy trzeba klepać na ilość,a nie na jakość bo jest popyt i reklama?
Marka jak każda marka czasem się piep*rzy.
Kiedyś bosch był ok, a teraz? Nowe przewody WN potrafią dawać niezłą choinkę nocą,a do tego pełno podrobionych części, czy produkcja w nierzetelnej fabryce.
Kupując dzisiaj auto po 2-3 latach ma awarię,a auta z przed 15-20 lat jeżdżą do dziś - widzisz różnice w jakości?
Jeśli tak jesteś pewien jakości NGK to powiedz mi czym różni się świeca z taką samą elektrodą platynową i ciepłotą od tej wspaniałej NGK?
Może zamiast książek/teorii oprzyj się na praktyce i nie zamykaj się na tym co piszę producent bo pisał to w czasach gdzie spełniano jakieś normy produkcji,a przykład dwóch AR na starych świecach położył mnie na podłogę.
Zakładam Ci, że wkładając denso, championy czy polskie iskry o odpowiednich parametrach będę śmigał tyle ile na starych NGK i będę miał pewność, że nie polecą tak szybko jak dzisiejsze NGK.
Mylisz budowę świec - jeśli wsadzę zamiast platyny zwykłą lub z braku laku wsadzę zimniejszą to będę miał później problem.
Powiedz mi kto dzisiaj patrzy na dobór pod kontem parametrów świec kiedy chcę zaoszczędzić? Mało kto i dlatego powstaję teoria, że NGK są ok bo nie umie się dobrać innych...