Temat: Alfa Romeo Giulietta - temat zbiorczy

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Kolor jak kolor każdy lubi inny. Z praktycznych wzgledów (związanych nieco z moim hobby) wybrałbym pastel nie metalic. W przypadku drobnych uszkodzeń lakieru (a to przy tej jakości lakieru jest jak w banku) szczególnie tych głębszych łatwiej naprawić małym pistoletem czy areografem. Przy metalicu trzeba cieniować co nie jest łatwe i praktycznie cały element trzeba walnąć i do tego dwa razy.
    No a w przypadku nietypowych kolorów poza ASO będzie kłopot z recepturą i nigdzie tego nie wymieszają porządnie.
    Ale co tam, zima za pasem-teraz na śliskim julki pokażą co potrafią .
    Ostatnio edytowane przez metan ; 25-11-2010 o 18:21

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Czyli Metallizzato - wcale nie jest taka bordo, przynajmniej w oświetleniu salonowym, bo pod gołym niebem nie widziałem .
    zasadniczo ten kolor opatrzył mi sie na bravo i dlatego julka w tej barwie w ogóle mi się nie podoba

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Kolor jak kolor każdy lubi inny. Z praktycznych wzgledów (związanych nieco z moim hobby) wybrałbym pastel nie metalic. ...
    Pastel do naszego klimatu jest do bani - po jednym sezonie zimowym będzie matowy
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

No właśnie... chciałbym pastel, ale metalik jest trwalszy.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

czachurek
    Gość

Domyślnie

Z tymi czerwieniami macie troche racji, ze w takim kolorze przypomina Bravo w Rosso Maranello, ktory swoja droga mam i uwazam go za genialny odcien Dlatego tez wciaz mam mieszane uczucia, czy warto bedzie przesiadac sie na Giuliette w przyszlym roku, czy nie bedzie mi za bardzo przypominala mojego obecnego samochodu swoja linia i kolorem, a do tego chyba jednak troche mniej podoba mi sie wizualnie... ale biorac pod uwage ze to Alfa ... a ja zawsze pragnalem miec Alfe... No zobaczymy, moze pokaza Giulie, lub 159-tki beda w fajnych cenach wyprzedawac

Kowalski
    Gość

Domyślnie

serio tak odradzacie pastele? ale w Polsce, jak wiemy, brzydkie drogi, brudne pobocza i koła ciężarówek, które sypią nam na maski ostre drobiny... Metalik podziabany gorzej wygląda, niż pastel podziabany, prawda? W Julce szczególnie może to być widoczne, wiecie czemu... ma dużo blachy z przodu, tam gdzie inne auta mają swiatła i grill, ona ma blachę, zatem tam własnie mogą pojawić się nieładne zadry, odpryski... wydaje mi sie, ze na pastelu mniej to widać, co wy na to?
    No i jeszcze sąsiedzi i inni mieszkancy, co parkują blisko i potem ciach, ciach, drzwiami w nasze drzwi i mamy gotowe kolejne kwachy na lakierze...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Własnie dlatego lakier pastelowy robi się matowy, metalik ma mikkę w swoim składzie
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

huragan
    Gość

Domyślnie

No panowie dzieje sie dzieje. Jak juz u mnie w Opolu otworzyli salon Alfy
    u Janeczki. W koncu cos sie ruszyło zawsze w Opolu byla bieda. Jedna na pewno Julka poszla na sprzedaz, stala w czerwonym pokrowcu. Tu w Opolu na zrytej ziemi przez niemiecka mysl techniczna i krolestwie VW i BMW zasiano ziarenko drzewka oliwnego

Użytkownik Romeo Avatar _tomek_
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Mieczysław i Julia

Domyślnie

Cytat Napisał czachurek Zobacz post
    Z tymi czerwieniami macie troche racji, ze w takim kolorze przypomina Bravo w Rosso Maranello, ktory swoja droga mam i uwazam go za genialny odcien Dlatego tez wciaz mam mieszane uczucia, czy warto bedzie przesiadac sie na Giuliette w przyszlym roku, czy nie bedzie mi za bardzo przypominala mojego obecnego samochodu swoja linia i kolorem, a do tego chyba jednak troche mniej podoba mi sie wizualnie... ale biorac pod uwage ze to Alfa ... a ja zawsze pragnalem miec Alfe... No zobaczymy, moze pokaza Giulie, lub 159-tki beda w fajnych cenach wyprzedawac

TYLKO linia drzwi przypomina bravo, siedząc w niej nie bedziesz czuł sie jak w bravo, sam miałem bravo przez rok

---------- Post dodany o godzinie 13:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:40 ----------

Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    serio tak odradzacie pastele? ale w Polsce, jak wiemy, brzydkie drogi, brudne pobocza i koła ciężarówek, które sypią nam na maski ostre drobiny... Metalik podziabany gorzej wygląda, niż pastel podziabany, prawda? W Julce szczególnie może to być widoczne, wiecie czemu... ma dużo blachy z przodu, tam gdzie inne auta mają swiatła i grill, ona ma blachę, zatem tam własnie mogą pojawić się nieładne zadry, odpryski... wydaje mi sie, ze na pastelu mniej to widać, co wy na to?
    No i jeszcze sąsiedzi i inni mieszkancy, co parkują blisko i potem ciach, ciach, drzwiami w nasze drzwi i mamy gotowe kolejne kwachy na lakierze...

no raczej nie ma blachy w miejscu gdzie inne maja swiatla i gril, bo ma tam plastk, ktory siega dosc daleko, do niemal poziomej maski, blotniki też (?) są plastikowe