Strona 5 z 27 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał R.Y.D.Z.U Zobacz post
    Ja mam problem z wycieraczką kierowcy, ramię za słabo ją dociska do szyby i środek pióra odstaje - masakra. Boję się doginać ramię żeby nie pękło . Też ktoś tak ma?
    Kurczę mam identycznie. Doprowadza mnie to do szewskiej pasji !!!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ozeo66
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 159 1,9 SW

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Witajcie.
    Dokładnie ten sam problem. Myślałem, że to wina zużytego pióra, ale po wymianie na nowe problem pozostał.
    Już się nawet zastanawiam, czy zimą nie zamontować krótszego pióra - krótsza wycieraczka po stronie pasażera czyści szybę zdecydowanie lepiej. W końcu lepiej mieć oczyszczoną mniejszą trochę powierzchnię niż nic....
    A może znacie sposób by zamontować wycieraczkę starego typu?

---------- Post dodany o godzinie 01:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:28 ----------

Cytat Napisał lucardo Zobacz post
    Dzisiaj przy -15st. złapała od kopa, ale po przejechaniu kilkuset metrów dusiła się, straciła moc do 3000obr, powyżej jechała normalnie. Po przejechaniu 1km wszystko wróciło do normy.
    Od czasu kiedy mamy temp. poniżej zera zdarza się to coraz częściej.

Mieliście takie problemy ? Co to może być ?
    Od kilku dni (codzienne mrozy) mam podobnie. Tyle, że nawet po nagrzaniu silnika problemy z mocą nadal występują. Ruszanie to masakra. Brak reakcji na pedał gazu, wolne rozkręcanie się do ok. 2 - 2,5 tyś obrotów. Dopiero po przekroczeniu tej wartości (zbyt długo to trwa), gdy turbina pokazuje 0,4 bara auto nabiera wigoru.
    Nawet na postoju, na luźnym biegu silnik opieszale reaguje na wciśniecie pedału gazu.
    Co, Waszym zdaniem, może być przyczyną? Kiepskie paliwo?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

Krótsze pióro nic nie daje.
    Ja w końcu dogiąłem ramię w stronę szyby i pomogło (choć bałem się żeby nie pękło) - przynajmniej wyciera, wku...wia mnie ino te pierdzenie po szybie

turbi
    Gość

Domyślnie

Wczoraj temperatura podskoczyla w gore do -8C i problem z kontrolka "spalin" samoistnie zniknal. Czyli jednak mróz mial na to wplyw. Teraz wszystko cacy, dobrze, ze nie jechalem do ASO bo by mnie skasowali w sumie za nic. A teraz sobie przy jakiejs tam okazji wykasuje ten blad o ile zostal zapamietany.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał R.Y.D.Z.U Zobacz post
    Krótsze pióro nic nie daje.
    Ja w końcu dogiąłem ramię w stronę szyby i pomogło (choć bałem się żeby nie pękło) - przynajmniej wyciera, wku...wia mnie ino te pierdzenie po szybie
    Pierdzenie to jak w starym wartburgu :/
    Narazie nie ma pluchy więc wycieraczki prawie nie są potrzebne. Mam nadzieje, że jak temperatura pójdzie w górę to problem się rozwiąże sam, tak samo jak sam powstał.

Macie jakiś szybki sposób na zdjęcie tej wycieraczki? Wczoraj zacząłem to oglądać aby zdjąć, ale palce od razu zamarzały i dałem sobie spokój :/

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Co do wycieraczek to jest to jakaś masakra!
    Problem dotyczy różnych producentów aut, i różnych producentów wycieraczek.
    Alfą zimą nie jeżdżę, ale latem te wycieraczki też szału nie robią. Za taką cenę można by się spodziewać czegoś lepszego.
    W swoim drugim aucie wypróbowałem już przeróżne wycieraczki: od Valeo Silencio Xtrm za 50 zł szt (beznadziejne), jakieś Boscha za 25 zł szt. (beznadziejne), i ostatnio założyłem jakieś najtańsze jakie znalazłem - za 5 zł sztuka. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać, hehe...
    Ogólnie to dla mnie jest niezrozumiałe, że w XXI wieku nie można zrobić zwykłej, dobrej wycieraczki?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Ogólnie to dla mnie jest niezrozumiałe, że w XXI wieku nie można zrobić zwykłej, dobrej wycieraczki?
    Można, tylko po co, skoro producentowi się to nie opłaca?
    A ludzie i tak muszą kupować i tak

rbt2005
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozeo66 Zobacz post
    Brak reakcji na pedał gazu, wolne rozkręcanie się do ok. 2 - 2,5 tyś obrotów. Dopiero po przekroczeniu tej wartości (zbyt długo to trwa), gdy turbina pokazuje 0,4 bara auto nabiera wigoru.
    Nawet na postoju, na luźnym biegu silnik opieszale reaguje na wciśniecie pedału gazu.
    Jak dla mnie to brzmi jak przytkany EGR. Zdemontuj i przeczyść i powinno pomóc.

A tu instrukcja jak to zrobić w razie gdybyś się zdecydował:

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Można, tylko po co, skoro producentowi się to nie opłaca?
    A ludzie i tak muszą kupować i tak
    To to jeszcze rozumiem. Można by zrobić j tak jak z ostrzami do golenia. Kupujesz nowe i są ok, a że po kilku użyciach są do niczego to kupujesz następne.
    A wycieraczki nawet nowe nie spełniają swojej roli...

multiply
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Co do wycieraczek to jest to jakaś masakra!
    Problem dotyczy różnych producentów aut, i różnych producentów wycieraczek.
    Alfą zimą nie jeżdżę, ale latem te wycieraczki też szału nie robią. Za taką cenę można by się spodziewać czegoś lepszego.
    W swoim drugim aucie wypróbowałem już przeróżne wycieraczki: od Valeo Silencio Xtrm za 50 zł szt (beznadziejne), jakieś Boscha za 25 zł szt. (beznadziejne), i ostatnio założyłem jakieś najtańsze jakie znalazłem - za 5 zł sztuka. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać, hehe...
    plecam w takim razie wycieraczki champion - koszt około 100 zł, ale myślę, że warto.
    ja problemów z wycieraczkami nie mam, autko co prawda garażowane, ale jak gdzies jadę i go zostawię powiedzmy na godzinę przy -15 stopni,to wycieraczka się oblodzi, szyba w końcu ciepła. Ale i tak ładnie zbierają. Przy normalnych temperaturach głośność może kilka Db, bardzo ciche i komfortowe.