Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: [156] hamulec ręczny

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Re: [156] hamulec ręczny

Cytat Napisał pitt24
    skoro kolega z Zegociny to faktycznie spore górki do pokonania !!! /przy okazji pozdrowienia /
    Ostatnio wjechalem sobie na kanał i stwierdzilem, ze gumowe pancerze dokończyły swojego żywota.Znajdują sie one na zakończeniu linki /przy kole/ i w miejscu zaczepu linki o cieglo hamulca recznego.Na alledrogo mozna chyba za stowke z groszami zakupic (oczywiście komplet) Co do wymiany - mysle, ze chyba nie jest to trudna operacja.Moze ktorys z kolegow juz takową przeprowadzał?
    Dzięki za zrozumienie i pozdrowienia Również pozdrawiam kolegę z Bielska B.

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Tfaruk
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dddarekj
    A na biegu zostawiac auto? Niby tez to nie jest własiwe...skrzynia biegów cos sie niby z nią robi? Jak myslicie? hym?
    Ze skrzynią nic się nie ma prawa dziać. Ja też od zawsze zostawiam samochód na biegu, ale rozumiem kolegę, bo byłem na sylwestra na Słowacji i parkowałem na takiej górce, że musiałem zaciągnąć ręczny, żeby zostawić auto z czystym sumieniem. Niestety było -12 stopni i jak wróciłem to ręczny był zamarznięty... ;/

adasco
    Gość

Domyślnie

Liniki zamarzniete. Wymiana.

loki
    Gość

Domyślnie

panowie ja mam tego typu problem ze mi prawe koło wogule nie trzyma reczny.. wiec jak mi sie zdaje musze wymienic komplecik.. ale teraz pytanie czy taka operacje bedzie trudno przeprowadzic samemu..? moze juz ktos sie tego podejmował i po krotce moze to opisać.. (zrób to sam)

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie Re: [156] hamulec ręczny

Cytat Napisał pitt24
    skoro kolega z Zegociny to faktycznie spore górki do pokonania !!! /przy okazji pozdrowienia /
    Ostatnio wjechalem sobie na kanał i stwierdzilem, ze gumowe pancerze dokończyły swojego żywota.Znajdują sie one na zakończeniu linki /przy kole/ i w miejscu zaczepu linki o cieglo hamulca recznego.Na alledrogo mozna chyba za stowke z groszami zakupic (oczywiście komplet) Co do wymiany - mysle, ze chyba nie jest to trudna operacja.Moze ktorys z kolegow juz takową przeprowadzał?
    Wymieniałem osobiscie linke lewą hamulca ręcznego, bo na którejś klamce w zakręcie sie urwała (to dopiero jest niekontrolowany uślizg jak ci linka pęknie, a człowiek w połowie zakrętu na rękawie :shock: ) w każdym razie dla nie wprawionego laika do 5 minut roboty, śróbka na kluczyk chyba 10 i dwa zaczepy i po robocie, nic nie trzeba popuszczać ani kombinować, przynajmniej u mnie poszło bez żadnego problemu. A zamarza i tak, co zrobić taki urok zimy i nie zostawiać auta na zaciągniętym ręcznym bo do domu na klamce dojedziecie. :mrgreen:

Corrado
    Gość

Domyślnie

Mi to wgl zamarzl.. Nie mialem nawet co z nim zrobic bo samochod stoi przed domem bo garazu nie ma musialem go jakos rozjedzic.. tylko teraz nie wiem czy poszla sama linka czy cala reszta

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Nowe lineczki kolego, nowe lineczki i nic nie zamarznie.

atanek1970
    Gość

Domyślnie

Nieszczelność na osłonie linki wcieka woda i koniec.Zdemontować posmarować smarem grafitowym i uszczelnić osłone linek najlepiej rurką termokurczliwą na jakiś czas pomoże.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał atanek1970 Zobacz post
    Nieszczelność na osłonie linki wcieka woda i koniec.Zdemontować posmarować smarem grafitowym i uszczelnić osłone linek najlepiej rurką termokurczliwą na jakiś czas pomoże.
    Ale do tego trzeba wyjąc linkę i ją dokładnie wysuszyć, żeby wilgoć w środku nie pozostała bo zaraz znów zamarznie. Czyli roboty więcej niż przy zmianie na nowe a efekt będzie krótkotrwały. Ja za dwie linki płaciłem około 80 zł więc nie wiem czy gra warta świeczki z tym naprawianiem.

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

Wymiana linek to czas około 30 minut każda z linek jest mocowana kluczem 10 i prawdopodobnie na dwóch plastikowych zaczepach,wygląda to tak ze linki przy kołe po prostu zakłada się za taki mały haczyk,z drugiej strony od samego ręcznego wkłada się jeszcze prościej.Montujesz tak jak zdemontowałeś,a ręczny naciąga się w środku auta po raczka od ręcznego taka długa śruba z nakrętka ,ściągniesz mieszek to na pewno zobaczysz.Po wymianie zaciągam reczny nawet gdy mróz około -15,jest ok