Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: przepalony xenon??

Piotr34
    Gość

Domyślnie

hehe....bo ja mam i nie dzialaja....
    z tego co wiem powinny spryskiwac razem ze spryskiwaczami szyb...swiatla musza byc wlaczone....mrsColin tu z forum pomógl mi z tym i powiedzial ze bezpiecznik moze walniety...wiec wymienilem...pompa zaczela dzialac ale za cholere nie psika na xenony...nadal nie wiem co jest grane...prawdopodobnie zapchane przewody lub ich brak bo cieknie pod autko lekko...

smuz
    Gość

Domyślnie

a wlasnie sluchaj swojego czasu owszem nie dzialaly mi spryski na lampy powodem bylo przewody ,jesli u Ciebie po wlaczeniu slychac prace pompy a tym samym cieknie pod auto to na 99% zapchane badz zaslepione sa przewody -proste do usuniecia zrobisz sam chwila cierpliwosci ,trzeba polozyc sie po autem wziac ze soba piwko i dzialac powodzenia

Piotr34
    Gość

Domyślnie

moze sie uda....a te przewody widac normalnie czy sa gdzies pochowane???
    bo ja raczej zderzaka nie bede zrzucal sam....

smuz
    Gość

Domyślnie

do czesci mozna sie dobrac od dolu o ile pamietam jest tam troche miesca ale -dawno nie zagladalem w kazdym razie o ile sie nie myle mozna dobrac sie do podlaczenia pod pompe ,jesli to zrobisz bedziesz mogl odlaczyc jes i stwierdzic czy sa zapchane jesli sa wypadaloby odpiac je calkiem ael to bez zdjecia zderzaka chyba trudne ,w kazdym razie powodzonka

smuz
    Gość

Domyślnie

jeszcze cos masz moze jakis skan badz opis ktory bezpiecznik jest do czego ?jesli tak to bardzo prosze o podeslanie mi czegos takiego na poczte

Piotr34
    Gość

Domyślnie

mam wszystkie ksiazki do 166...ale po niemiecku... i wlosku...zdjec od diabla w nich...ale juz podalem ci ktore bezpieczniki sa od xenonow...nr 1 i 2...w skrzynce pod kierownica....
    tylko jak wyjmiesz to włóz przed odpaleniem zaplonu...pamietaj o tym!!!!

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr34
    bezpieczniki sa od xenonow...nr 1 i 2...w skrzynce pod kierownica....
    Bezpieczniki od świateł mijania są w skrzynce pod maska po lewej stronie samochodu pod taką odkrywaną klapką. W przypadku ksenonów jest to bezpiecznik 15A.

Co do wymiany do rzeczywiście wymaga dużej wprawy, tudzież pomocy małej damskiej rączki. Niestety Panowie w serwisie też będą się dopiero uczyć na twojej Alfie. Dlatego wolałem zrobić to sam. Cała procedura jest opisana w instrukcji. Szczególnie ważne jest prawidłowe założenie silniczka do poziomowania.

Pozdrawiam i powodzenia

kmito
    Gość

Domyślnie

Dodam jeszcze, że przyczyn nieświecenia xenona może być wiele:
    1) Spalony bezpiecznik
    Przetwornica xenonowa potrzebuje dużego prądu przy starcie dlatego lubi przepalać bezpieczniki.
    2) Padnięty palnik xenonowy.
    Zbliżająca się jego wymianę zazwyczaj sygnalizuje zmiana intensywności i koloru świecenia, od niebieskiej do purpurowej włącznie.
    3) Padnięta przetwornica
    W alfie 166 zastosowano przetwornice Valeo 2 są one podatne na zawilgocenie, często zdarzało się że wylewano z nich wodę.
    4) Uszkodzenie wtyczki przy samej przetwornicy.
    Złącze to jest dość delikatne, przepływający prąd je nagrzewa do stopienia włącznie.
    Wyciągnięcie tej wtyczki graniczy z cudem, kończy się prawie zawsze wyrwaniem wtyków z przetwornicy.
    Przepraszam za ten przydługi wykład ale może coś pomorze.

PS
    Ja osobiście przeprowadziłem prawie pół roczny bój ze swoim prawym xenonem.
    Walka była zażarta, toczona ze zmiennym szczęściem.
    W jej trakcie kupiłem niepotrzebnie dwie żarówki, wyprułem część wiązki elektrycznej, w desperacji miałem kupić nową prz twornicę. A przyczyną był punk 4) jak wyżej.
    Ale bez paniki może to tylko palnik lub bezpiecznik.
    Pozdrawiam

smuz
    Gość

Domyślnie

gdzies wyczytałem ze w przypadku spalenia zarnika i braku jesgo wymiany przetwornica moze spalic sie czy to prawda?dziwne bardzo bo sadze ze ten system jest troche bardziej skaplikowany niz tylko zamknieice obiegu przez zarowke?jak sadzicie,ach jeszcze jak mozna stwierdzic czy to palnik czy przetwornica ,czy po wyjeciu palnika widac jego przepalenie i jak wogole go wyjac czy wystarczy odkrecic tylko te metalowa pokrywe czy jeszcze cos a moze wszystko?

smuz
    Gość

Domyślnie

Kmito wielkie dzieki udalo sie panika nie potrzebna okazalo sie ze to tylko bezpiecznik!!!uf i dziala ale pytanie dlaczego przepalila sie "bezpieka",w kazdym razie wielki browar jakbys byl w lodzi zapraszam!!! dzieki jeszcze raz