Nie wiem jak jest w 147 ale w 156 na wysokości klamki jest wkręt na torksa widać go przy otwartych drzwiach. Podobno jak go wykręcisz i wypsikasz smarem w spreju problem z zamkiem zniknie.
Nie wiem jak jest w 147 ale w 156 na wysokości klamki jest wkręt na torksa widać go przy otwartych drzwiach. Podobno jak go wykręcisz i wypsikasz smarem w spreju problem z zamkiem zniknie.
z tego co kojarze to w 147 też coś takiego jest. Jutro może to sprawdze![]()
Dziś urwałem lewą tylną klamkę gdu chciałem laptopa wrzucic do tyłu . Lekko pociągnąłem i została mi w dłoni wraz z zamarzniętą kulką lodu :/
moja opinia o alfie w zimie jest zaskakująco dobra, pali na dotyk za pierwszym razem, bałem się że jak nasypie dużo śniegu i zaspy się narobią to alfinka nie da rady mam zakręt do domu 90 stopni i od razu wzniesienie małe zero rozpędu, nie jedno auto zostaje na dole albo tyłem musi wyjeżdżać (z doświadczenia opel vectra 1.6, mazda323f 1.5) a 156 na dwójce spokojnie nawet koła nie grzebną, a co najśmieszniejsze nie jeden diesel nie daje rady, a każdy mówi ''e dizel to musi iśc'' a tu gały niektórzy wystawiają
Zawieszenie duży minus - przejazdy po śniegu to męka....a jak policjant i masa śniegu to masakra.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Też myślę, że to wina ujemnych temperatur. Jak było ciepło takich objawów nie było. Przy ostatniej odwilży kontrolka gasła zauważalnie wcześniej. Co do oleju to leję od lat selenię - zalecaną w książce serwisowej, zresztą takim olejem samochód był zalewany od nowości.
Wczoraj się dokładnie przyjrzałem i wygląda to tak: zapłon świeci się kontrolka oleju, obroty około 2500 i od razu spadają do 1500, gaśnie kontrolka oleju - czas około 5s. Obroty 1500 utrzymują się przez dłuższa chwilę ale zauważalnie i płynnie maleją.
Zastanawiam się nad pomiarem ciśnienia oraz profilaktyczną wymianą czujnika ciśnienia. Warunek jest taki, że jeżeli ma pokazać faktyczne ciśnienie podczas opisanej sytuacji to silnik musi być zimny. Na ciepłym będzie inny odczyt. Koszt czujnika jest stosunkowo niewielki 30-50 zł. Orientujecie się o kosztach wymiany czujnika i pomiaru ciśnienia? Dostęp łatwy nie jest i pewnie trzeba trochę się namęczyć.
Jestem ciekaw czy w innych TS w czasie mrozów też są takie objawy i dlatego napisałem w tym dziale.