Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Temat: Pomocy problem z nawiewem

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Cytat Napisał Szary627 Zobacz post
    a czy dam rade sam wymienic piaste tylniego kola?
    spokojnie do zrobienia samemu
    Potrzebny jest klucz 32 i piasta (są dwa typy z wersja z abs i bez) najlepiej SKF ale z abs kosztuje ponad 300 pln, ja kupiłem Coram-włoska, montują to we fiatach jako zaminnik.

Zdejmujesz koło, odkręcasz zacisk i jarzmo zacisku od wahacza (klucz 13 i chyba 16), odkręcasz szpilki trzymające tarczę (możesz je zniszczyć bo nowe pasują od poloneza) zdejmujesz tarczę, później kapslelek z piasty i teraz zaczyna sie mały kłopot bo były dwie wersje belek. Jedne miały śrubę trzymającą piastę pod kapslem czyli z przodu a drugie z tyłu czyli po zdjęciu kapsla będzie dziura na klucz imbusowy.

Wersja druga jest upierdliwa do odkręcania. U mnie była śruba z przodu więc po jej odkręceniu piasta zeszła gładko.

Składasz w odwrotnej kolejności, ja dokręciłem śrubę momentem 210 Nm bo taki miałem klucz i później jeszcze trochę na "oko"

Ogólnie ja masz śrubę piasty z przodu i felgi stalowe to odkręcaj przed zdjęciem koła bo tam konkretnie trzeba nacisnąć żeby puściła

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

ja miałem na imbus tak jak kolega napisał i było z tym naprawde sporo problemów grzechotka padła przy tym więc musiałem znaleść długi klucz nasadowy 32 zeby sobie z tym poradzic

Szary627
    Gość

Domyślnie

juz mam dosc.wymienilem te lozysko i dalej wyje a w dodatku zginely hamulce!!pedal wpada do konca.

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Z wymianą łożysk nie ma co się spieszyć tylko najpierw trzeba je dokładnie obejrzeć. Oryginalnie to kładli tam SKF więc one tak szybko nie padają. U mnie padło wcześniej już wymieniane a na drugim kole był właśnie SKF (juz sie zaczęło odzywać) to je tylko rozebrałem i przesmarowałem oczywiście nie tam żadnym smarem łt4 tylko dedykowanym do tego skf i jest błoga cisza. Z reguły łożyska tej konstrukcji szumią jak poleci ten wieniec z tworzywa co trzyma kulki. Dlatego najpierw trzeba wszystko rozebrać i zweryfikować. Jak wymieniłeś nie to to zawsze można przeżucić

Co do hamulca to sprawdź czy wycieków nie ma bo może wężyk gumowy się gdzieś przetarł. Jeżeli nie ma wycieków to może pompa zaczyna przepuszczać. Jak masz abs to wyciagnij bezpiecznik od niego i wtedy sprawdź. Zakładam, że układ jest odpowietrzony bo to również może być przyczyna wpadania pedału.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

Kolega nie ma absu, łożysko jak wyciągał to rozpadło mu sie w ręcach. Do tego dalej buczy jak buczało koła sprawdzane wyważone odpada rezonans tłumika bo na luzie jest to samo. Jedyne co moze być to ze jeszcze jakies łożysko jest padnięte

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Skoro buczy jak buczało to może kolega wymienił dobre na dobre. Te łożyska jak się je zdejmuję to bieżnia (jej połowa) wew najczęściej zostaje na zwrotnicy i wygląda jakby się rozsypało mimo że jest ok. Fakt, że weryfikacja na ucho jest trudna bo buczy w całym aucie i ciężko wyczuć, które padło. Mogę tylko jeszcze powiedzieć ze padnięte łożysko ma wyczuwalny większy luz jak sie nim zakręci (tylko musi być tarcza zdjęta) i nie musi mieć wcale luzu poprzecznego.

Co do hampli to ja bym zaczął od porządnego odpowietrzenia jeżeli układ jest całkowicie szczelny. Jak to nie da efektów a żaden zacisk nie jest zapieczony
    to pozostaje raczej pompa, która puszcza ciśnienie między sekcjami. Jest jeszcze regulator cisnienia na tylną oś ale on jak padnie to tył słabo hamuje.

Szary627
    Gość

Domyślnie

Witam,a wiec tak:lozysko zrobione(dzieki FlaY)okazalo sie ze to drugie bylo na nic.sluch mnie zmylil.hamulce tez ok.zapowietrzone byly i plyn byl juz na nic.zostala tylko dmuchawa ...powoli i dzieki waszej pomocy daje rade .jeszcze raz dzieki.jak zrobie dmuchawe zdam relacje.pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar p_r_z_e_m_k_o
    Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto
    AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet

Domyślnie

Cytat Napisał Szary627 Zobacz post
    Witam,a wiec tak:lozysko zrobione(dzieki FlaY)okazalo sie ze to drugie bylo na nic.sluch mnie zmylil.hamulce tez ok.zapowietrzone byly i plyn byl juz na nic.zostala tylko dmuchawa ...powoli i dzieki waszej pomocy daje rade .jeszcze raz dzieki.jak zrobie dmuchawe zdam relacje.pozdrawiam
    Dzisiaj wymieniałem silnik od dmuchawy. Dosłownie 5 minut roboty. Jest dokładnie tam gdzie pisali koledzy, czyli nad nogami pasażera. Ja nie miałem przymocowanego na żadne śruby. Odpinasz kabel, lekko kręcisz całym silnikiem i wychodzi, ot cała robota.

Szary627
    Gość

Domyślnie

panowie witam was i potrzebuje pomocy.slysze stukanie w prawym kole.podczas jazdy kiedy ciagnie slychac ciszej a kiedy zdejme noge z gazu slychac glosniej.czy to przy skreconych czy prostych kolach slychac tak samo.wiem ze napewno w prawym kole poniewaz probowalem na sniegu.kiedy lewe mialo lzej i mielilo bylsa cisza.no a prawe to tak jak wam pisalem.dzieki z gory za pomoc.

Hix
    Gość

Domyślnie

odświeżę temat gdyż mam podobny problem
    mam taką samą Alfe i nie działają mi 3 biegi, tylko 4 działa
    i mam takie pytania jak sie dostać wiatraka nagrzewnicy ?