Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Stukanie pod pedalem hamulca..?

Dariush
    Gość

Domyślnie Stukanie pod pedalem hamulca..?

Witam wszystkich mam pytanie. jak wygląda u was hamowanie na śniegu. ja mam wrażenie, że u mnie ABS załacza sie za wcześnie czasami. nawet przy delikatnym hamowaniu na suchej nawierzchni potrafi sie załączyc i czuć delkatne stukanie pod pedałem hamulca. co to moze być? Słyszałem kilka opini, zabrudzony czujnik ABS, zapowietrzone hamulce, czy moze jeszcze coś innego? Wcześniej tak nie miałem odkąd odebrałem Belle z serwisu tak sie stało...tak własnie działają serwisy u nas w PL
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 24-12-2010 o 15:17

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

To niestety norma! Mnie ABS wkurza ekstremalnie szczególnie podczas hamowania na wprost (bo po łuku może nawet pomóc) bo widać wyraźnie, że jest przewrażliwiony. Gdybyś miał zabrudzony czujnik wystąpił by błąd ABS'u na tablicy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Dariush Zobacz post
    Wcześniej tak nie miałem odkąd odebrałem Belle z serwisu tak sie stało...tak własnie działają serwisy u nas w PL
    E tam od razu serwis auto Ci zepsuł... To Ty jeszcze się nie przekonałeś, że Alfa z powodu awarii Alfy częściej stoją niż jeżdżą?
    BTW u mnie ABS działa normalnie, włącza się wtedy kiedy powinien.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    To niestety norma! Mnie ABS wkurza ekstremalnie szczególnie podczas hamowania na wprost (bo po łuku może nawet pomóc) bo widać wyraźnie, że jest przewrażliwiony. Gdybyś miał zabrudzony czujnik wystąpił by błąd ABS'u na tablicy.
    Masz niesprawny ABS albo Ci się wydaje. ABS robi wrażenie wydłużania drogi hamowania, ale tak nie jest.

Pytanie jeszcze jakie masz opony (i czy to ich nie wymieniali w serwisie). Na daremnych letnich ABS mnie kopał ledwo popadało a TCS świeciło przy każdym ruszaniu. Na zimówkach, które najwyraźniej są 2 poziomy jakości wyżej, wszystko jest super.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

U mnie było podobnie bardzo szybko się włączał Abs.. ale po wymianie opon na nowe wszystko działa tak jak powinno Pierwsze co to sprawdź jakie masz opony bo jak masz słabe oponki to to jest przyczyna szybkiego włączania abs-u.

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Masz niesprawny ABS albo Ci się wydaje. ABS robi wrażenie wydłużania drogi hamowania, ale tak nie jest.

Pytanie jeszcze jakie masz opony (i czy to ich nie wymieniali w serwisie). Na daremnych letnich ABS mnie kopał ledwo popadało a TCS świeciło przy każdym ruszaniu. Na zimówkach, które najwyraźniej są 2 poziomy jakości wyżej, wszystko jest super.
    Cytujesz mnie ale ja o żadnym serwisie nie pisałem...

Poza tym ja mam ABS sprawny, opony nowe Dunlop 3D i potrafię odróżnić wrażenie od faktu, że wyłączając go włącznikiem podpiętym pod bezpiecznik wyhamowuję szybciej. Jak Ktoś wciska hamulec do spodu i nie wyczuwa utraty przyczepności to ABS mu skróci drogę hamowania ale jeśli jestem przyzwyczajony do jazdy bez tych "wspomagaczy" to takie działanie tylko wkurza mimo, że to 4 kanałowy system.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Cytujesz mnie ale ja o żadnym serwisie nie pisałem...
    Ta, jedną rzecz pomieszałem i już draka... Wybacz !

Skoro potrafisz wyczuć różnicę w zupełnie niepowtarzalnej czynności to szacun

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Ta, jedną rzecz pomieszałem i już draka... Wybacz !

Skoro potrafisz wyczuć różnicę w zupełnie niepowtarzalnej czynności to szacun
    To nie draka tylko sprostowanie zwykłe.

Dariush
    Gość

Domyślnie

Panowie spokojnie ten problem ma swoja dłuższą historię. opony w tym czasie zmieniałem 2 razy i problem został. nawet przy wyhamowywaniu na suchej nawierzchni z prędkości 30km/h ABS zaczyna dzialać przy delikatnym hamowaniu..
    to nie jest zbyt "normalne" dlatego tez szukam rady tu na forum. wiem jak działał wcześniej i jak działał po odebraniu tamtego dnia z serwisu. ogólnie mocno mi nie przeszkadza, ale czasami potrafi zdenerwować, a nawet przestraszyć przy dojeżdzaniu do auta stojącego przede mną.
    Chciałbym ten problem jakoś rozwiązać. potrafię wyczuć nawierzchnię oraz warunki przy których ABS powinien sie włączyć, a kiedy jest kompletnie niepotrzebny. to wygląda tak jak by hamulec czasami był zapowietrzony. nawet nie zmuszam auta do kompletnego zatrzymania tylko delikatnego wyhamowania (wytracenia prędkośc) a on daje mi już znać...spytam jeszcze raz czy ktoś wie co może być grane?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 24-12-2010 o 15:21

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie

Wariuje któryś czujnik abs, też tak miałem, że przy delikatnym hamowaniu włączał mi się abs. Podepnij pod kompa.