Lepiej zaślepić EGR i wyrzucić filtr:-)
Ja jestem za tym żeby wszystko działało jak w nowej i do tego dąże, to całe zaślepianie może jest dobre do rozwiązania pewnych kłopotów ale jakich? Jezeli sie niedomyka to trzeba wymienić itd. ma działać, bo poto ktoś go tam umieścił. Wracając do głównego tematu to nie wiem czy alfa 159 to dobre auto na zime(mam nadzieje że sie otym przekonam) ale 156 mimo niskiego zawieszenia jest OK prowadzi sie przyzwoicie to że coś zamarza to normalne w mróz nagrzewa sie też niezle.
Polecam poczytanie co nieco o EGR, o rozwiązaniach konstrukcyjnych i problemach z tym związanych (blokowanie zaworu, nagar itp). Zgodzę się z tym, że jeśli coś zostało przez producenta zamontowane to powinno to działać. Ale tylko wtedy się z tym zgodzę, jeśli producent takie urządzenie, czy podzespół wykona sprawnie, w 100% działający i maksymalnie bezawaryjny. W Alfie (i nie tylko) niestety z zaworem EGR tak nie jest - świadczy o tym fakt stosowania przez ASO podkładek, kryz poprawiających charakterystykę pracy zaworu. Nie zawsze stosowane fabrycznie rozwiązania są jedynie słuszne - z wielu rozwiązań się wycofano.
A co do jazdy zimą... Jedynie na co musze uważać to dosyć niskie zawieszenie auta. Poza tym żadnych problemówSuper zawieszenie plus nowe zimowe opony (Nokian) dają poczucie bezpiecznej i bezproblemowej zimowej jazdy (oczywiście w granicach rozsądku).
Pozdrawiam!
Się ciesz, że to wręcz taka groszowa naprawa![]()
Ja od pięciu dni nie mam lewej wycieraczkiStrzelił jakiś zaczep mechanizmu pod plastikowym podszybiem, który mocował go w jednym miejscu i teraz nie dość że podczas ruchu ramienia guma wypada na uszczelkę przy słupku, to jeszcze zbiera tylko na obrzeżach zostawiając nietknięty środek. Efekt taki, że w czasie opadów nie idzie jechać... Jeśli ma ktoś pomysł co dokładnie mogło pierdyknąć i jak to naprawić będę wdzięczny za info
Ale mimo tego i tak ją ubóstwiam...
![]()
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
nie pomogę w kwestii mocowania wycieraczki... na pewno dobrze by było rozebrać to w miarę ciepłym pomieszczeniu...plastiki kruszą się na mrozie jak zapałki..
odnośnie wycieraczek przerabiałem od Valeo do Boscha wszystkie raczej szybko się kończyły...
zakupiłem zatem wycieraczki w ASO - koszt około 130 zł a więc nie tanio...
działają już 2,5 miesiąca i jak na razie jest OK.Zawsze przed startem czyszczę gumę wycieraczki zbierając śnieg i lód i jak na razie się to sprawdza.
Oczywiście przy większych opadach śniegu i mrozie potrafi mazać ale generalnie jestem zadowolony.
Alfa na zimę?? dla mnie to rewelacyjny mały czołg...śmiga raczej niewzruszona w miejscach gdzie inni jada 20-30 km/h , jak napisali koledzy: ciężar + szeroki rozstaw robią swoje, do tego oczywiście dobre opony zimowe i można dawać w palnik...![]()