Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Kiepskie ogrzewanie kabiny

Kuban
    Gość

Domyślnie Kiepskie ogrzewanie kabiny

Kupiłem alfe 145. Podobno po zagazowaniu zaczęło słabo działać ogrzewanie. Myślałem że może ktoś odstawił furażere i źle się przeciął z wodą. Pojechałem do dobrego gazownika i podłączył to po swojemu. Problem dalej był. Musze zaznaczyć że to ogrzewanie działa tylko trochę gorzej. W zimie przy 30 stopniowym mrozie w środku jest ok 10. A więc pojechałem do innego mechanika który wykluczył pompę wodną, bo by mi sie samochód grzał a trzyma temperaturę ok 70 stopni. No w korku jak stoję to do 90 dochodzi ale wentylator schładza. A więc postawił na nagrzewnice. Tylko jak kurde się do niej dobrać i czy to rzeczywiście to. Klapki się otwierają całe, bo sprawdzałem. A może to termostat. Bo jak dojdzie do 90 czy 100 stopni to działa lepiej, tzn cieplej. Może w nim feler. Poradźcie coś!!!!!!!!!!!!!

voivod
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kuban
    W zimie przy 30 stopniowym mrozie w środku jest ok 10
    Gdzies ty taką zimę znalazł ? :wink:
    Cytat Napisał Kuban
    trzyma temperaturę ok 70 stopni. No w korku jak stoję to do 90 dochodzi ale wentylator schładza
    Sprawdz czy dolny wąż od chłodnicy ten pomiędzy chłodnicą a termostatem przy 70 stopniach jest gorący. Jeśli tak to silnik chłodzony jest dużym obiegiem.
    Cytat Napisał Kuban
    A może to termostat
    Wtedy to termostat do wymiany.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

jezeli jest taki problem proponuje ci przydlawic dolot wody do parownika jakas kryza mozna tez zrobic to opaska z wlozona sruba pomiedzy weza a opaske,musisz znalezc takie przydlawienie aby bylo i cieplo w sam i zeby parownik byl dogrzany.poprostu woda idzie tam gdzie jej latwiej i ucieka przez parownik a idzie niewiele przez nagrzewnice.pewnie nagrzewnica juz jest troche zamulona.patent sprawdzony i dziala

Kuban
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    jezeli jest taki problem proponuje ci przydlawic dolot wody do parownika jakas kryza mozna tez zrobic to opaska z wlozona sruba pomiedzy weza a opaske

Próbowałem tak. Bez zmian! :cry:

Kuban
    Gość

Domyślnie

Zatkałem chłodnice i temp. jest powyżej 80 i tak sie utrzymuje. Jak skoczy w górę to wentylator ją obniży. No i jest cieplej w środku trochę. Oj ten termostat mi coś nie pasi. Zresztą nagrzał mi sie silnik po prawie 20 km do 80! Fakin szit!

Kuban
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał voivod
    Gdzies ty taką zimę znalazł ? :wink:
    Oj była taka dwa lata temu. Alfą jeździł mój brat z farelką w środku i tak to zostawił a ja chce to zrobić bo bieda w zime

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

no to zostaje ci zawor przy nagrzewnicy albo sama nagrzewnica

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kuban
    Oj ten termostat mi coś nie pasi. Zresztą nagrzał mi sie silnik po prawie 20 km do 80! Fakin szit!
    Misie wydaje,że termostat do wymiany.Miałem tak w Tipo.Po przejechaniu z Krosna do Rzeszowa i zatrzymaniu sie na światłach dopiero pokazywał 70 stopni.Na trasie - 60km - zimno w aucie jak fix.Wymieniłem termostat i inne auto się zrobiło.

Kuban
    Gość

Domyślnie

Wiecie co, sprawdziłem ten termostat. Zatkałem chłodnice i nagrzał się do 90/95 stopni. Max do 100 i w środku zrobiło sie gorąco. Termometrem zmierzyłem temp nawiewu to pokazało mi 31 stopni. Jak odetkałem chłodnice automatycznie spadło do 70 i zimno w środku. Kupiłem termostat i jutro go wymieniam i napisze czy to to. Pozdrawiam i dzięki za rady

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Koniecznie napisz, czy przyniosło to jakieś efekty.
    Ja mam sprawny termostat (80 stopni po kilku km), ale też narzekam na zbyt małą ilość ciepełka nawet przy ustawieniu na max grzanie.
    U znajomego w Megance przy ustawieniu ogrzewania na max niemal parzy, a u mnie jest co najwyżej ciepło.. :roll: