Dziś wymieniali mi olej w silniku i przy okazji zobaczyłem spoconą dolną rure od turbo.Czy jest to normalne, że dolna rura się tak poci? Dodam, że była na niej kropla jakby nowego żółtego oleju. Auto ma przebieg 68000 km.
Dziś wymieniali mi olej w silniku i przy okazji zobaczyłem spoconą dolną rure od turbo.Czy jest to normalne, że dolna rura się tak poci? Dodam, że była na niej kropla jakby nowego żółtego oleju. Auto ma przebieg 68000 km.
raczej standard, mam też lekkko spoconą. A ten świeży olej, to raczej skapnęło im przy wymianie
dzięki za info
moze odma juz jest tak zasyfiona ze puszcza olej na dolot, wskazanie przeczyszczenie
a gdzie znajdę odmę?
to taka czarna plastikowa puszeczka z lewej strony z tyłu na silniku z ktorej idzie wezyk gdzies w okolice puchy z filtrem powietrza, jak jest "przepelniona" to sra olejem do dolotu a to zasyfia egr, kolektor, czujnik cosnienia doladowania, jednym slowem spece od jtd zalecaja czyscic okresowo co by silniczek mial zdrowy oddech
jest z tym troche roboty. mi to ogolnie kuzyn mechanik robi wiec specem tez w tym nie jestem.
moze odezwa sie jacys bardziej zaawansowani forumowicze i ci dokladnie wytlumacza krok po kroku.
Ostatnio edytowane przez kinol156 ; 06-01-2011 o 13:56
Normalne to jest wtedy jak ktoś nie wymieni tych kiepskich sprężystych fabrycznych opasek na zwykłe skręcane - po wymianie sucho
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Poszukaj rury gumowej o średnicy ok 20-25mm idącej od skrzyni korbowej do rury gumowej za turbiną, mniej więcej po środku będzie czarna puszka to właśnie odma.
I tak jak pisał Maciek wymień opaski na skręcane