Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: pomocy-gaz w 1,4 uno monowtrysk !!!

bubu81
    Gość

Lightbulb pomocy-gaz w 1,4 uno monowtrysk !!!

Witam Forumowiczow , wiem że to całkiem inne auto ale stwierdziłem ze musze napisac ,poniewaz sam nie wiem juz co robic ,jesli w złym miejscu proszę o przeniesienie !

W czym problem , posiadam fiata uno 1,4 na monowtrysku , i cala instalacje gazowa (gaźnikowa ) z alfy 33 która rozebrałem na części.Postanowiłem wykorzystać ta instalacje ( tak nielegalnie ) i założyć ja do uno .

I teraz pojawiają się moje wątpliwości ,
    1- oryginalna gaźnikowa instalacja gazowa , ma elektrozawór który montuje się na przewodzie paliwowym i w ten sposób załącza się lub odłącza benzynę w instalacji (wymagała wypalenia w gaźniku ) teraz montując ową instalacje do mono wtrysku nasunęła mi się myśl czy nie lepiej zrobić odcięcie napięcia na wtrysk i pompę paliwa (tak żeby ja wyłączyć )
    czy to odpowiednie rozwiązanie ?(pompa i wtrysk wtedy by nie pracowały )
    2- ta instalacja gaźnikowa pracowała w alfie bez jakiegokolwiek modulatora sondy lambda czy jeśli zastosuje wyżej wymienione rozwiązanie , silnik powinien chudzić normalnie na gazie-tzn bez sondy?

bardzo proszę o konkretne odpowiedzi ludzi ,którzy maja cokolwiek do powiedzenia w tym temacie bo nie che mi się dochodzić do tego metoda prób i błędów
    wszelkie sugestii mile widziane

spytacie po co zakładać gaz do tak małego samochodu ?
    wiec odpowiadam 33 imola mniej palila niz ten zaje....y fiat uno powiem więcej omega 2,3 dti mniej paliła
    pozdrawiam bubu

epion
    Gość

Domyślnie

spytacie po co zakładać gaz do tak małego samochodu ?
    wiec odpowiadam 33 imola mniej palila niz ten zaje....y fiat uno powiem więcej omega 2,3 dti mniej paliła
    ja 3 lata temu miałem uno 1.4, jeździłem nim do liceum i srednio palil ok 12 litrow tylko, że cały czas było ciśnięte

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał epion Zobacz post
    ja 3 lata temu miałem uno 1.4, jeździłem nim do liceum i srednio palil ok 12 litrow tylko, że cały czas było ciśnięte
    Mi swego czasu w seicento 900ccm spalanie 9,7l wychodziło

bubu81
    Gość

Domyślnie

ja przez 3 lata jeździłem omega 2,3 i przy ciągłym deptaniu nie spaliła nigdy więcej jak 9 litrów , mało tego alfa przez krótki okres użytkowania nie wychodziła ponad 10 a tu fiat uno i powiem wam tez wychodzę ponad 12 !!!! dlatego gdyby ktoś wiedział coś na temat gazu , miał doświadczenie jakieś w montowaniu lpg to będę wdzięczny za pomoc bo mnie zeżre(finansowo) jedno z uznanych za najbardziej ekonomiczne auto w polce !!1

ps. wytłumaczę może co zamierzam zrobić będzie łatwiej i niech ktoś mi powie czy to będzie działać tak jak należy ?

wiec ,posiadam instalacje gaźnikową , która chodziła w alfie 33 bez żadnych problemów, (sek w tym ze nie pamiętam jak ona była podłączona ) i teraz po zainstalowaniu butli ,reduktora zaworu,muszę to jakoś podłączyć żeby zasilało wedle życzenia raz gazem raz benzyna bez jakiegokolwiek przełączania samoistnego miedzy gazem a benzyna wszystko ma się odbywać manualnie .Zamierzam wpiąć się pod mono wtrysk i pod pompę paliwa i gdy przełączę na gaz automatycznie odłączę zasilanie wtrysku i pompy paliwa (tak żeby nie pracowały ) i tu pojawia się pytanie: czy będzie to tak działało ?czy sterowanie wtryskiem benzyny nie odbierze tego jako awarie układu ? ponieważ nie będzie żadnych modulatorów itp rzeczy !

proszęo potwierdzenie lub zanegowanie takiego sposobu podpięcia?
    Ostatnio edytowane przez bubu81 ; 05-01-2011 o 17:38

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał bubu81 Zobacz post
    ja przez 3 lata jeździłem omega 2,3 i przy ciągłym deptaniu nie spaliła nigdy więcej jak 9 litrów , mało tego alfa przez krótki okres użytkowania nie wychodziła ponad 10 a tu fiat uno i powiem wam tez wychodzę ponad 12 !!!! dlatego gdyby ktoś wiedział coś na temat gazu , miał doświadczenie jakieś w montowaniu lpg to będę wdzięczny za pomoc bo mnie zeżre(finansowo) jedno z uznanych za najbardziej ekonomiczne auto w polce !!1

ps. wytłumaczę może co zamierzam zrobić będzie łatwiej i niech ktoś mi powie czy to będzie działać tak jak należy ?

wiec ,posiadam instalacje gaźnikową , która chodziła w alfie 33 bez żadnych problemów, (sek w tym ze nie pamiętam jak ona była podłączona ) i teraz po zainstalowaniu butli ,reduktora zaworu,muszę to jakoś podłączyć żeby zasilało wedle życzenia raz gazem raz benzyna bez jakiegokolwiek przełączania samoistnego miedzy gazem a benzyna wszystko ma się odbywać manualnie .Zamierzam wpiąć się pod mono wtrysk i pod pompę paliwa i gdy przełączę na gaz automatycznie odłączę zasilanie wtrysku i pompy paliwa (tak żeby nie pracowały ) i tu pojawia się pytanie: czy będzie to tak działało ?czy sterowanie wtryskiem benzyny nie odbierze tego jako awarie układu ? ponieważ nie będzie żadnych modulatorów itp rzeczy !

proszęo potwierdzenie lub zanegowanie takiego sposobu podpięcia?
    Grzesiek.K fachmen od tych spraw więc uderz do niego coś poradzi na pewno

bubu81
    Gość

Domyślnie

oki wyslalem mu wiadomosc na priv dzieki na razie Morze kolega tutaj zaglądnie i powie co wie będę wdzięczny

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

1- oryginalna gaźnikowa instalacja gazowa , ma elektrozawór który montuje się na przewodzie paliwowym i w ten sposób załącza się lub odłącza benzynę w instalacji (wymagała wypalenia w gaźniku ) teraz montując ową instalacje do mono wtrysku nasunęła mi się myśl czy nie lepiej zrobić odcięcie napięcia na wtrysk i pompę paliwa (tak żeby ja wyłączyć )
    czy to odpowiednie rozwiązanie ?(pompa i wtrysk wtedy by nie pracowały ) - tak to nalezy właśnie zrobić, przekaźnik i rozcinasz nim zasilanie wtryskiwacza i pompy po załączeniu LPG
    2- ta instalacja gaźnikowa pracowała w alfie bez jakiegokolwiek modulatora sondy lambda czy jeśli zastosuje wyżej wymienione rozwiązanie , silnik powinien chudzić normalnie na gazie-tzn bez sondy? w Uno możesz na czas pracy na lpg rozcinać sygnał sondy do sterownik PB przekaźnikiem, tak żeby nie widział co pokazuje sonda i wystarczy, będzie pracował poprawnie
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

bubu81
    Gość

Domyślnie

dzięki Grzesiu o to mi chodziło a dodatkowo ta sonda super w razie czego będę pisał jeszcze an razie dziękuje