Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Brak mocy na LPG

garlic
    Gość

Domyślnie Brak mocy na LPG

Miałem problem z falowanie obrotów na PB. Podjechałem do fiata - poklikali w komputer, zmęczyli autko i naprawili (odziwo)Niestety uszkodzili co innego na gazie do 2200 obr/min nie ma mocy później idzie jak burzaDzis autko było u gazownika który stwierdził że mam do wymiany wtryski, świece, przewody WN. Czy ma chłop rację czy jest kompletnym dewiantem Instalację mam BRC a wtryski z pomarańczowymi naklejkami.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

czesc,

Komputer sterujacy jaki ? tez brc ? marka, model ? A wtryski jakiej sa firmy - przeczytaj na naklejce. Objawy owszem moga wskazywac na zuzycie baterii wtryskowej, ale rowniez dobrze moze byc to zla regulacja w dolnym zakresie obrotow - na twoim msc podjechalbym takze do innego gazownika ktory ma osprzet (komputer, program) do wejscia w system instalacji i sprawdzenia parametrow. Ale owszem objawy takie sa jak przy padnietych wtryskach. Troche tylko nie podoba sie mi mowa o wymianie swiec i przewodow - no chyba, ze profilaktycznie po po zapaleniu auta ich rola sie konczy. Na przyszlosc polecam baterie wtryskowe Magic Jet. Bardzo trwale, w moich okolicach kazdy gazownik to poleca.
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Generalnie jeśli BRC jest dobrze założone i serwisowane zgodnie z instrukją, to Alfy z T.S.'ami nie mają z nim problemu.
    Wtryskiwacze najpierw spróbuj przeczyścić i zobacz jakie będą efekty.
    Co do PWN, to łatwo sprawdzić je na wolnych obrotach. Jeśli silnik na LPG pracuje równo, nie szarpie, to układ zapłonowy, w tym świece, raczej nie powinien być przyczyną braku mocy.
    Trochę zbyt mało precyzyjnie opisałeś też ten niedostatek mocy przy niskich obrotach.
    Jeśli nie bardzo znasz się na mechanice, to zanim zaczniesz coś wymieniać, odwiedź innego -sprawdzonego speca od LPG.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

garlic
    Gość

Domyślnie

Wtryski i komp BRC. Zastanawia mnie tylko jedno skoro do chwili gdy nikt nie grzebał przy kompie autka było ok a od momentu gdy wyjechałem z serwisu wszystko się spiep... Wcześniej nie miałem żadnych problemów mocą na LPG. Teraz nawet na wyższych obortach (LPG) autko jedzie jak trzeba jedynie niskie obroty to udręka... no nic na środę jestem umówiony z człowiekiem który już raz mi usprawnił moc więc licze na niego. Pzdr

---------- Post dodany o godzinie 20:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:26 ----------

Co do sprecyzowania mojej wypowiedzi to tak:
    Obroty około 950 obr/min wrzucam 1 odrobina gazu, próbuje ruszyć i dusi się więcej gazu (1200) i ruszamy ale ciężko gaz mocniej i już normalnie jedzie i oby nie schodzić poniżej 2200 to można spokojnie jechać a nawet z niezłym kopem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał garlic Zobacz post
    Wtryski i komp BRC. Zastanawia mnie tylko jedno skoro do chwili gdy nikt nie grzebał przy kompie autka było ok a od momentu gdy wyjechałem z serwisu wszystko się spiep... Wcześniej nie miałem żadnych problemów mocą na LPG. Teraz nawet na wyższych obortach (LPG) autko jedzie jak trzeba jedynie niskie obroty to udręka... no nic na środę jestem umówiony z człowiekiem który już raz mi usprawnił moc więc licze na niego. Pzdr

---------- Post dodany o godzinie 20:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:26 ----------

Co do sprecyzowania mojej wypowiedzi to tak:
    Obroty około 950 obr/min wrzucam 1 odrobina gazu, próbuje ruszyć i dusi się więcej gazu (1200) i ruszamy ale ciężko gaz mocniej i już normalnie jedzie i oby nie schodzić poniżej 2200 to można spokojnie jechać a nawet z niezłym kopem
    Ewidentnie zmień gazownika.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

dokladnie,
    Ustawiona zbyt bogata (silnik jest zalewany gazem) lub zbyt uboga mieszanka
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Rowerzysta Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    AR33 1.5, AR33 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, AR 166 2.4, 166 FL 2.4 jest 159 2.4 TI, Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    dokladnie,
    Ustawiona zbyt bogata (silnik jest zalewany gazem) lub zbyt uboga mieszanka
    Jedz do dobrego gazownika niech ci zrobi i wgra nowa mape do komputera gazowego, mowisz ze miales problem z falowaniem obr- w serwisie napewno zrobili ci tez reset wartosci adaptacyjnych+czyszczenie przepustnicy, bo w TS-ach samego dopasowania przepustnicy nie da sie zrobic. odpowiedz na twoj problem- masz rozjechane mapy na dwoch kompach sterownik silnika widzi wartosci fabryczne, a gazowy juz po xxx tys km i dlatego tak sie dzieje...