Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Problem a odpaleniem alfy 147 1,9 JTD

KerFizz
    Gość

Question Problem a odpaleniem alfy 147 1,9 JTD

Witam.

Opiszę swój problem od początku, mam nadzieje , że ktoś bedzie potrafił mi pomóc

Moja Alfę mam od prawie 2 lat , od roku zabserwowałem mocniejsze dymienie z rury ale nie zauważyłem spadku mocy ani wiekszego spalania wiec sie tym za mocno nie przejmowałem.Mocniej dymi nawet na rozgrzanym silniku ale zaobserwowalem , że mocniejsze dymienie jest przy niższych obrotach np kiedy szybko zmienie bieg z 1 na 2 albo na wyższym biegu wjeżdzam pod górkę( w lusterku wiedze kłeby dymu) .
    Teraz do senda sprawy. Nie wiem czy moje obecne problemy maja cos wspulnego z tym dymieniem.
    Od jakeigoś czasu zdaża się ,że auto podczas jazdy mi gaśnie. Naszczeście zawsze zdażało sie to przy takeij prętkości , że mogłem je ponownie odpalić z 3 biegu , ponieważ poprzeż kluczyk nie chialo. Na moje nieszczęście 2 dni temu auto zgasło mi identycznie jak za poprzednimi razami ale nie mialem odpiowiedniej pretkości aby odpalic je z biegu. Do tego było bardzo mało paliwa w baku( właśnie jechałem na stacje) Kreciełem do tej pory aż padł mi akumulator. Zadzwoniłem po kumpla , pojechaiśmy po paliwo i po kable. Zalanie auta i proba odpalenia go na kalbe zakonczyla sie fiaskiem
    Postanowilem podpiąć akumulator pod prostownik i nastepnego dnia odpalić lecz też mi sie nie udało.

Co robić?? Czy to moze być coś poważnego?
    Dodam jeszcze ,że po przekreceniu kluczyka wszytkie kontorolki gasną i nie ma nic niekpokojącego.
    Filtry latem były wymieniane.
    Możliwe ,że sie zapowietrzył? przy próbach odpalenia czyć wyrażnie zapach parafiny.

mam nadzieje , że ktoś mnie zrozumie ( mało znam sie na samochodach)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez KerFizz ; 07-01-2011 o 15:32

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Pierwsze to odczytanie błędów z komputera. Ale jak gasła podczas jazdy to przypuszczalnie czujnik położenia wału korbowego - do sprawdzenia.

1. Jak kopci to zaślep EGR powinno pomóc + czyszczenie kolektora ssącego.
    2. Pompka w baku chodzi, bo mogła się spalić jak brakło ON?

KerFizz
    Gość

Domyślnie

Skąd mam wiedzieć czy pompka w baku chodzi ??

Jak to sprawdzić ??

Mam przyłożyć ucho do baka??

Na komputer postaram sie go zacholować w poniedziałek.
    Możliwe jest zapowietrzenie silnika?? Czy w tym modelu to niemożliwe?

Ta zaślepka EGR + czyszczenie kolektora to droga sprawa??

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Zaślepka z 10zł na allegro i trochę własnej roboty:
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...rculation.html

Układ jest samo odpowietrzający, a właśnie za pomocą pompki w baku jest odpowietrzany. Po przekręceniu kluczyka w pozycje MAR słychać wewnątrz samochodu bzyczenie pompy w baku, albo ściąg zasilanie paliwem filtra i zobacz czy pompuje paliwo.

KerFizz
    Gość

Domyślnie

Postaram się to sprawdzić lecz z moją wiedzą będzie to trudne ;]

,,albo ściąg zasilanie paliwem filtra i zobacz czy pompuje paliwo" - Mogłbyś jaśniej??

Może jakieś foto??

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Lepiej posłuchaj czy działa , i uzupełnij podpis to może jakiś uczynny alfista z okolicy z FESem się znajdzie i podłączy się by odczytać błędy.

KerFizz
    Gość

Domyślnie

Uczynny Alfisto z Białegostoku lub okolic zgłoś się

Narazie po raz kolejny ładuję akumulator ( zbyt wiele prób odpalenia ) jutro dam znać czy pompka działa.

narazie dziękuję i pozdrawiam

alfaldz
    Gość

Domyślnie

jak w naszej padl EGR to auto jechalo jescze okolo 40km i stanelo pod hotelem na noc .. rano juz nie chcialo odpalic ... droga na lawecie do lodzi niestety mialem maly pakiet Assistance wiec tylko 150km mnie zawiezli a pozniej za dalsze chceli 600zl wiec staralem sie obdzownic znajomych by mnie ktos scholowal te 170km do Lodzi ... w miedzy czasie sprobowalem odpalic i sie udalo przy 1 probie (po jakis 4-5h od poprzedniego odpalania przed hotelem) ... dojechalem wolniutko do mechanika w Lodzi na trasie nei przekraczajac 1700obr ... na miejscu okazalo sie ze EGR padl ... wstawili zaslepke ... jezdzi do tej pory a to juz jakies 4 miesiace

ale nie mialem objawow gasniecia w trakcie jazdy gdy EGR byl uszkodzony ... :/

KerFizz
    Gość

Domyślnie

Podłączyłem dziś świeżo naładowany akumulator i wydaje mi sie , że pompka działa(słychać bzyczenie w środku auta) . Pompa paliwa również wydaje mi sie sprawna.
    Dodam ,że przy próbie odpalenia auta z rury lecą białe kłebuszki dymu o dosyć mocnym zapachu porafinowo-ropnym;]

Może jest ktoś z Białegostoku z FESem i mogłby przyjechać i odczytać błędy z komputera?(oczywiście odpłatnie)

Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

Kolego ty odpalałeś swojego JTD podczas jazdy na 3 biegu ?????
    Ja osobiście bym się na to nie zdecydował !!!