Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: Wymiana Silnika ??

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Mam pytanie?? Czy można wymienić silnik 1.6 na 2.0 ?? I co trzeba wymienić.

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon Zobacz post
    Wiem - pewnie powinienem iść do sądu.
    Ale patrząc na cenę silnika, do tego czas stracony w sądach, wolę odpuścić.
    Mam jeszcze nadzieję (choć rozum mówi inaczej), że poprzedni właścieiel nieświadomie kupił silnik 1.4. Jeżeli tak jest, to sprawa może się mocno skomplikować i tylko poniosę dodatkowe koszty.
    W umowie kupna masz przeciez wzmianke,że stan rzeczywisty zgadzaca sie z opisanym(paramety) w umowie kupna-sprzedaży. To tak jak kupujesz Anglika po przekladce gośc musi napisac w umowie,że auto ma zrobioną przekładke w przeciwnym razie jeśli nie ma takiej wzmianki w umowie nawet po kilku latach sądownie możesz odzyskac cała sume jaka zaplaciłes za auto w dniu zakupu. Taka niemiła niespodzianka dla sprzedających

mcmichal2
    Gość

Domyślnie

Witam Panowie,

Jak w temacie,
    tzn podobna sytuacja, tylko ten minus ze mam silnik u siebie juz...

Mam alfe 156 koniec 98 z silnikiem z aluminiową pokrywą ( te starsze) jednak na allegro kupiłem silnik z 2002 roku z AR 147, oczywiście pytałem co i jak goscia i mówił że wszystko podejdzie że nie ma problemu z niczym, a pierwsze problemy pojawiły się z uchwytem od alternatora(jednocześnie jakieś wzmocnienie za silnikiem),
    dwa - klima... kompletnie nie wiem jak zamocować pompe. nie wie ktoś co musze jeszcze zmienić? jak ze sterownikiem, jakieś inne niespodzianki? dodam że jest to silnik 1.6 16V T.S powiem Wam, że naprawdę nie życzę nikomu takiej sytuacji, może jest ktoś z okolic Krk żeby w razie czego zbadać sprawę, pomóc, doradzić.. Może inaczej jeszcze zapytam, da sie z tego wyjść? jaki bedzie dodatkowy koszt mniej więcej...

3.Jeszcze w sumie jedno pytanie, patrzyłem na rozrząd i zauważyłem jakiś dodatkowy pasek, wie ktoś co on napędza? za co jest odpowiedzialny?

P.S
    Jeżeli są chętni na kupno to za 1800 sprzedam silnik ( dodam że kosztował mnie 2200 ) jeżeli oczywiście koszty będą zbyt duże, może ma ktoś też do sprzedania starego T.S. Najlepiej 1.6... proszę o kontakt, w razie czego gg 4508646

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to raczej masz duży problem, bo jeśli w rozrządzie jest jeszcze dodatkowy pasek to ten silnik jest 2,0TS. To jest pasek napędu wałków wyrównoważających (tzw. balans).

mcmichal2
    Gość

Domyślnie

Witam koledzy,

Zrobiłem zdjęcie obudowy rozrządu, czy na tej podstawie jest możliwe stwierdzić czy to co tak wystaje z przodu to mechanizm wyrównoważający?

Tak wygląda w kupionym silniku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d4d4126b2.html
    Tak prezentuje sie to w moim: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...5824129fe.html

prosze o pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Musisz odkręcić pokrywy rozrządu i porównać.
    Póki co to nic nie widać, bo wszystko jest zakryte, więc nie wiem, na jakiej podstawie sądzisz, że w rozrządzie jest dodatkowy pasek.
    Zrób zdjęcia i wtedy pogadamy.
    Może nie będzie tak źle, jak wyglądało to na początku.

mcmichal2
    Gość

Domyślnie

tam gdzie jest ta wydłużona obudowa jest schowany dodatkowy wałek, a drugi jest obok alternatora, ale na szczęście sytuacja sie wyjasniła i sprzedający wymieni mi silnik na 1.6 więc wszystko gra, troche sie pospinalem, ale bylen dzis u niego i pokazalem mu zdjecia i schematy rozrządów z obydwu silników, na schemacie z 2.0 T.S jest obudowa i wlasnie wygląda tak jak na zdjęciu jego silnika, dziekuje za zainteresowanie!