Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: centralny zamek nie działa

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Jak to mówią, po nitce do kłębka, miernik w rękę i się doszukasz. Może podłącz zastępczą instalację pod zamek, tak dla sprawdzenia, tak sprawdzisz kable.
    Tak zapewne będę dalej działał. Z czystego lenistwa pytam, bo liczyłem na to że ktoś już przerabiał ten problem.
    Łatwo nie jest bo pojawia się to zazwyczaj w takich warunkach pogodowych jak teraz, poza tym wypadałoby szukać awarii w momencie jak do niej dochodzi a nie po kilku godzinach kiedy już nie ma po niej śladu, ale ciężko grzebać w instalacji po ciemku, o 23:15 w nocy pod blokiem na parkingu.

Na razie chyba, po prostu, drogą eliminacji odłączę krańcówkę i zobaczę czy problem się powtórzy. Bez oświetlenia w bagażniku jakoś wytrzymam i albo wyeliminuję jej awarię albo potwierdzę.

W każdym razie dzięki za podpowiedzi.
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Odgrzewam kotleta bo, wreszcie po tak długim okresie awaria znów sie powtórzyła.
    Jadę sobie i "pyk" kontrolka bagażnika znów żarzy, potem zapaliła się na stałe. Podjechałem pod dom, otworzyłem klapę i zamykam sam zamek żeby sprawdzić krańcówkę. Nagle wszystko działa jak należy. Poklikałem kilka razy ale wszystko działa.
    Zrezygnowany wsiadam spowrotem za kierownicę i co widzę:
    otwieram drzwi kierowcy i zapalają się obie kontrolki, od drzwi i od klapy, zamykam obie gasną i tak kilka razy, cały czas to samo.
    W końcu zamknąłem auto i siedzę, przez chwilę jest OK, ale póżniej patrzę na deskę a tu powolutku ale coraz mocniej podświetla się sylwetka autka razem z migotającą czerwoną klapą.

Bez kitu, ale to są jakieś cyrki. Co mają wspólnego drzwi kierowcy z tylną klapą? Czy gdzieś w ich okolicach przebiega instalacja i może tam powstawać zwarcie? Czy znowu coś pochrzanione w elektronice?

Macie jakieś pomysły?

Na razie wyciągnąłem na noc bezpiecznik od oświetlenia bagażnika i centralnego, żeby czasem przez głupotę nie wyssało mi znów aku, bo ostatnio lampki w bagażniku żarzyły razem z kontrolką, dziś tego nie było ale strzeżonego .....

Dodam że przy wyciągniętym bezpieczniku jest cały czas to samo, choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Masakra z tą kontrolką, żarzy się, przygasa, za chwilę mruga, potem wali po oczach, wjadę w dziurę to zgaśnie na moment itd itp ....

mirkoski
    Gość

Domyślnie

a może to wszystko dzieje sie z powodu mrozu - bo cos zamarzło i w tym jest problem

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał mirkoski Zobacz post
    a może to wszystko dzieje sie z powodu mrozu - bo cos zamarzło i w tym jest problem
    Warunki atmosferyczne napewno mają wpływ, bo dzieje się to dokładnie przy takich temperaturach jak teraz. Jak jest poniżej zera czyli trzymie mróz lub w temperaturach wiosenno-letnich, problemu nie ma. Pojawia się tylko i wyłącznie podczas tzw. roztopów.

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Cytat Napisał Lopezius Zobacz post
    Odgrzewam kotleta bo, wreszcie po tak długim okresie awaria znów sie powtórzyła.
    Jadę sobie i "pyk" kontrolka bagażnika znów żarzy, potem zapaliła się na stałe. Podjechałem pod dom, otworzyłem klapę i zamykam sam zamek żeby sprawdzić krańcówkę. Nagle wszystko działa jak należy. Poklikałem kilka razy ale wszystko działa.
    Zrezygnowany wsiadam spowrotem za kierownicę i co widzę:
    otwieram drzwi kierowcy i zapalają się obie kontrolki, od drzwi i od klapy, zamykam obie gasną i tak kilka razy, cały czas to samo.
    W końcu zamknąłem auto i siedzę, przez chwilę jest OK, ale póżniej patrzę na deskę a tu powolutku ale coraz mocniej podświetla się sylwetka autka razem z migotającą czerwoną klapą.

Bez kitu, ale to są jakieś cyrki. Co mają wspólnego drzwi kierowcy z tylną klapą? Czy gdzieś w ich okolicach przebiega instalacja i może tam powstawać zwarcie? Czy znowu coś pochrzanione w elektronice?

Macie jakieś pomysły?

Na razie wyciągnąłem na noc bezpiecznik od oświetlenia bagażnika i centralnego, żeby czasem przez głupotę nie wyssało mi znów aku, bo ostatnio lampki w bagażniku żarzyły razem z kontrolką, dziś tego nie było ale strzeżonego .....

Dodam że przy wyciągniętym bezpieczniku jest cały czas to samo, choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Masakra z tą kontrolką, żarzy się, przygasa, za chwilę mruga, potem wali po oczach, wjadę w dziurę to zgaśnie na moment itd itp ....

Cytat Napisał mirkoski Zobacz post
    ostatnie dni są chyba wszędzie na +, jeśli podczas pierwszej takiej awari tez była odwilż to przypisałbym to temu bardziej, na początek odepnij krańcówki z bagażnika i drzwi kierowcy niech są w stanie spoczynku tj, tak jakby drzwi były zamkniete jeżdzij tak najlepiej jak bd na + i - to wykluczy ewentualną wilgoć, krańcówki są typu łączące do masy więc zwarcie na instalacji bym wykluczył, z kablem został by jedynie upływ napięcia co może powodować zawilgocenie w środku auta
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar suckert
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Afla 146 1,6 TS

Domyślnie

Witam,

Również mam pytanie: ostatnio w moim samochodzie tez mi się tak żarzy że bagażnik otwarty jest potem zapala się na stałe i świeci ciągle. Bałem się o akumulator więc odpiąłem lampkę z bagażnika. Ale do tego centralny mi jaja robi dokładnie to jak chce otworzyć to otwiera i zamyka tak że ścigam się kto jest szybszy ja czy samochód. Do tego czasem otworzy 2, czasem 3 a czasem wszystkie drzwi. No i ostatnia sprawa: Lampki we wnętrzu coś dziwnie bo czasem otwieram drzwi a one się nie świecą, dopiero jak kluczyk przekręcę to przy otwartych drzwiach się świeci. A jak wyłączę samochód i wysiądę to świeci się jakoś bardzo długo. nie tak jak zawsze.

Co może być przyczyną? Ta wspomniana krańcówka?

co prawda ja pisze o 146 więc też temat w tym dziale założe
    Ostatnio edytowane przez suckert ; 29-01-2012 o 18:26

Wściekłe SUKI

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

tak krańcówki i to raczej któraś z przednich drzwi
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa