Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Klema minusowa, oraz przy okazji pytanie o klamki

MistrzDzizas
    Gość

Domyślnie Klema minusowa, oraz przy okazji pytanie o klamki

Witam!

Wczoraj musiałem odłączyć akumulator (jakbym dorwał tego co wymyślił umiejscowienie go w takiej ciasnej przestrzeni to bym zabił) i przy okazji przy klemie minusowej nadłamałem kawałek metalu, do którego przyczepiony jest jakiś tam przewód do klemy i teraz pytanie, czy jest możliwośc wymiany samej klemy, czy muszę kupować takie coś - http://allegro.pl/alfa-romeo-156-1-9...084438593.html ?
    Przy okazji jak już zakładam temat to od razu spytam o zamki w przednich drzwiach. Wiadomo, że alfa ma mechanizm polegający na wcisnięciu zamka w celu otworzenia drzwi tylko , czy ja mam pecha do tego samochodu, że zwłaszcza w okresie zimowym mechanizm ten często nie chce wrócić na miejsce tylko zostaje wciśnięty w drzwiach, czy jest to po prostu nieprzemyślana sprawa, która występuje u każdego?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

co do klamek to u mnie również to samo i wkurza mnie to niesamowicie. tylne klamki też porazka

MistrzDzizas
    Gość

Domyślnie

Tylne spoko, bo przynajmniej nie klinują się w miejscu, ale te przednie to nogi z d*py bym powyrywał włochom za nie. Dziewczyna nie potrafi mi czasem wejść do samochodu na miejsce pasażera i nie dość, że muszę wyjść i siłować się z wciśnięciem mechanizmu to jeszcze potem musze gasić silnik, żeby móc kluczykiem wyciągnąć mechanizm. Od wczoraj doszedłem do wniosku, że dopóki temperatura nie wzbije się ponad 0stopni to będe wchodizłtylnymi drzwiami. Trudno. Przynajmniej ludize na ulicy mają powód, żeby się uśmiechnąć.

Byłbym jednak wdzięczny za odpowiedź w sprawie klemy, ponieważ dzisiaj wieczorem musże mięc auto gotowe do jazdy...

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

w kazdym mototyzacyjnym kupisz sama kleme ,sa rozne zaciskane i skrecane wiec zaden problem ,a guziczek w klamce -otworz drzwi tam jest torx wykrec i nasikaj chociazby wd 40 czy jakiegos innego specyfiku i po kłopocie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wodzisław Śl
    Auto
    brak

Domyślnie

Hehe.Ale się ubawiłem z tym wsiadaniem przez tylne drzwi.Jestem ciekaw jak będzie wyglądała Twoja tapicerka jeśli przez całą zimę będziesz wchodził tylnymi drzwiami.Aha i zamiast wyrywać nogi włochom jest coś takiego jak wyszukiwarka bo temat klamek był maglowany wiele razy.

MistrzDzizas
    Gość

Domyślnie

Ok, lepiej zaciskana, czy skręcana?

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

do zaciskanych jest chyba specjalna praska , wiec skrecane

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

KlEMA SKRĘCANA A co do dziewczyny to należy jej drzwi otworzyć i za nią zamknąć alfa to wie a TY nie!!!!!, tak nakazuje dobre wychowanie. U mnie skutecznie problem klamek załatwił dopiero BOLL kontakt sprey do połączeń elektrycznych ale napsikałem tego w uj, myłem alfe przy -10 i to działa. Dzięki temu, że klamki są takie to alfa jest piękna i niepowtarzalna . Zawsze możesz kupić skodowke samochód dobry ale niefajny.
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 29-01-2012 o 09:24

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

ja mam problem z otwieraniem kluczykiem z przodu, centralny też zamarza, ostatnio miałem przygodę na stacji, przez otwór na narty drutem za klamkę otwierałem przy - 12 stopniach o 5 rano.
    Czym wypłukać/zalać wkładki żeby nie zamarzały?

Mieszka w
    Międzychód
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kiepas96 Zobacz post
    ja mam problem z otwieraniem kluczykiem z przodu, centralny też zamarza, ostatnio miałem przygodę na stacji, przez otwór na narty drutem za klamkę otwierałem przy - 12 stopniach o 5 rano.
    Czym wypłukać/zalać wkładki żeby nie zamarzały?
    ja kiedys najpierw dobrze wysuszyłem i posikalem takim srodkiem do usowania wilgoci z uzwojenia