Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy 123456789
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 90

Temat: Boxer pompa oleju

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rocky_rybnik
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR 145 1,6 boxer, AR 156 SW 1,9j JTD 115KM; AR 159 SW 1,9 JTDm 8v 115 KM

Domyślnie

no to spróbuj jakąś używkę kupić może akurat będzie w lepszym stanie niż poprzednia...mi temat nie dawał spokoju, więc przed chwilą pojechałem do kolesia co mi kiedyś głowice do boxera robił łączenie z zaworami, i przedstawiłem mu sytuacje i stwierdził, że na wolnych obrotach na ciepłym silniku jeżeli jest 0,5 bar nie jest źle, podstawa żeby na obrotach było powyżej 3,5 - 4 barów! Poza tym Pan był na tyle uprzejmy, że sprawdziliśmy my w jakiejś magicznej książce serwisowej autodelty całość parametrów do boxera (1,5 alfa 33 bądź alfasud zresztą nie istotne bo były te same parametry) i pisało, że ciśnienie pompy max 4,5bar, zaś przy 5k obrotów powinno oscylować w zakresie 4,1-5,3! Myślę, że dane autentyczne więc można się nimi posłużyć.
    Co do regeneracji to podobno można szybko silnik zarżnąć, wystarczy złe pasowanie trybów i po silniku i pompie. Podobno strasznie ciężki temat do ogarnięcia, ogólnie stwierdził, że regenerowanej pompy do silnika by nie wsadził, za duże ryzyko zatarcia...hmm...
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" - Jeremy Clarkson

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Ponieważ czepiamy się kazdego pomysłu, mi przyszło do głowy coś takiego... Jak widać, problem występuje na niskich obrotach- żeby był jakiś sposób, żeby zwiększyć przełożenie napędu samej pompy, żeby pracowała na wyższych obrotach... ale to chyba fantastyka, nawet nie wiem dokładnie co ją napędza.
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar rocky_rybnik
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    AR 145 1,6 boxer, AR 156 SW 1,9j JTD 115KM; AR 159 SW 1,9 JTDm 8v 115 KM

Domyślnie

raczej niewykonalne bo jest napędzana ślimakiem z wału korbowego...
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowe. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" - Jeremy Clarkson

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kaes Zobacz post
    Ponieważ czepiamy się kazdego pomysłu, mi przyszło do głowy coś takiego... Jak widać, problem występuje na niskich obrotach- żeby był jakiś sposób, żeby zwiększyć przełożenie napędu samej pompy, żeby pracowała na wyższych obrotach... ale to chyba fantastyka, nawet nie wiem dokładnie co ją napędza.
    Pompa napedzana jest przekładnią zebatą od wału korbowego, jak już było zauważone. Taki pomysł to 2 potężne problemy. Pierwszy to dopasowanie samej przekładni- w razie konieczności wykonania poprawek itp za kazdym razem istnieje konieczność wyciągania z silnika wału korbowego. Druga sprawa to trwałość tej pompy. Będzie ona notorycznie przeciążana i pożyje jeszcze krócej , czyli może wytrwa do pierwszej wymiany napędu rozrządu. Może sie też okazać, że zawór przelewowy traci wydajność i tu też konieczne będą zmiany ale to już nie takie trudne. Podsumowując, pomysł mógłby się sprawdzić jedynie w rajdówce na 1 wyścig
    Znalazłem firmę, która dorabia koła zębate. Teraz pytanie: czy znajdzie się ktoś, kto ma zużytą pompę oleju do boxera i zgodzi się ją wysłać do tej firmy aby wycenili robotę?
    Ostatnio edytowane przez wojtekcem ; 13-01-2011 o 18:55

Użytkownik Embrion Avatar dgt_53
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    alfa 146 1.6 Boxer 1996r

Domyślnie Alfa 146 1.6 Boxer POMPA OLEJU

witam pragne jeszcze raz poruszyc temat, gdyż zostałem z 2 rozebranymi silnikami 1.6 i w obu mam zajechana pompe olejową a chciał bym wyremontowac idealnie tego klasyka w czasie kiedy znika z naszych ulic.
    moje pytanie dotyczy tego czy zna ktoś warsztat który regeneruje te pompy lub jakies numery telefonow gdzie mogl bym zadzwonic i zapytać o jakas używke? Sprawa jest dla mnie bardzo ważna wyłożyłem gore pieniedzy mam 2 takie alfy 1 w calości i drugą w częsciach moge też wymienic sie za pompe i wysłać inne czesci do tego modelu

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Jak nie zapomnę postaram się o taką pompę oleju, mam taki silnik nominalny 1.6 w idealnym stanie bez wału korbowego (wymontowałem do swojego 1.7)
    Pompa powinna w nim mieć się dobrze.

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,AR 147TI 1.6 TS 06r.

Domyślnie

Cytat Napisał dgt_53 Zobacz post
    witam pragne jeszcze raz poruszyc temat, gdyż zostałem z 2 rozebranymi silnikami 1.6 i w obu mam zajechana pompe olejową a chciał bym wyremontowac idealnie tego klasyka w czasie kiedy znika z naszych ulic.
    moje pytanie dotyczy tego czy zna ktoś warsztat który regeneruje te pompy lub jakies numery telefonow gdzie mogl bym zadzwonic i zapytać o jakas używke? Sprawa jest dla mnie bardzo ważna wyłożyłem gore pieniedzy mam 2 takie alfy 1 w calości i drugą w częsciach moge też wymienic sie za pompe i wysłać inne czesci do tego modelu
    Mam taką pompę jeszcze z starych czasów, jak będę miał chwilę to prześle Ci fotki i zobaczysz czy Ci pasuje (napewno jest troche wytarta obudowa) - jeżeli będziesz chciał to oddam za darmo bo mam szacunek dla ludzi którzy chcą ratować boxerka
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marek145
    Mieszka w
    Pniewy
    Auto
    AR 145 1,6 Boxer

Domyślnie

mama nową nigdy nie używaną.Zalana olejem ile możesz dać za nową pompe

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    alfa 146 1.6 Boxer 1996r

Domyślnie

czekam na wasze propozycje... napewno sie dogadamy musze cos kupic i nie ukrywam ze najchetniej bym kupil nową jednak nie wiem czy mnie stać na taki rarytas.
    nie mam za bardzo dostepu do komputera dlatego cięzko bedzie mi tu odpisywać dlatego prosil bym najlepiej o kontakt telefoniczny 791 468 647, odczytać forum odczytam ale niewiem kiedy bo bede miał wyjazd z pracy na tydzień

- - - Updated - - -

za darmo umarło panie kolego cos napewno odpale za nia bo to wielka pomoc

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    alfa 146 1.6 Boxer 1996r

Domyślnie

Witam, jest jakas szansa na tą pompe jeszcze? mam już 3szt ale wszystkie maja powycierane ostre zemby i raczej nie sa dobre... a temat dla mnie dalej pozostaje otwarty bo nie moge skończyć remontu

Njachetniej w dalszym ciagu prosze o kontakt osobe posiadajacą nową pompe