Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Po wymianie termostatu moja temp? a wasza ?

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Ale jaja... Normalne, że Ci tyle pokaże pomimo tego, że wcześniej tyle nie pokazywało-jest ciepło na zewnątrz... Poczekaj na mrozy...

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Ale jaja... Normalne, że Ci tyle pokaże pomimo tego, że wcześniej tyle nie pokazywało-jest ciepło na zewnątrz... Poczekaj na mrozy...
    Tak to jest u mnie teraz też elegancko pokazuje a jak mrozy to ledwo z 50'C sie podnosi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Co do "jakości" Verneta to wielokrotnie już tu ja opisywałem - to zdanie kolegi który prowadzi warsztat:

Jest dokładnie odwrotnie, to Vernet ma wyższą temperaturę otwarcia niz oryginalnie montowany BEHR i jest to gorsze ale latem, bo może powodować przegrzewanie silnika oraz włączanie wentylatorów na chłodnicy zanim jeszcze otworzy się termostat
    Maciuś to poweim Ci tak ja mam specjaliste w Fiacie i on piotwierdził, ze Behr ma wyższą temperaturę otwarcia - dlatego wstawiane są do włoskich samochodów na upalne regiony a co do jakości to nawet Fiat proponuje zamiennika Verneta więc nie uważam, żeby były złe - wymieniałem już w 3 Alfach i wszystko grało. Mozde ten Twój kolega warsztatowy powinien zająć się czymś innym...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

No coz... specjalistów jakim mamy, kazdy widzi Wystarczy spojrzec w karte danych termostatu i widac, który kiedy sie otwiera. Niestety. Vernet ma o 2st. C wyższą temperature otwarcia od termostatu Behr (oryginalnego) - zaczerpniete z danych producenta.

Nawet swego czasu było to omawiane na forum, ale temat gdzies leży wśród setek tysiecy innych o termostatach

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Maciuś to poweim Ci tak ja mam specjaliste w Fiacie i on piotwierdził, ze Behr ma wyższą temperaturę otwarcia - dlatego wstawiane są do włoskich samochodów na upalne regiony a co do jakości to nawet Fiat proponuje zamiennika Verneta więc nie uważam, żeby były złe - wymieniałem już w 3 Alfach i wszystko grało. Mozde ten Twój kolega warsztatowy powinien zająć się czymś innym...
    kolego nie chce nikogo obrazac ale lekko skompromitowales sie tym postem

np. termostat BEHR do 1,9 jtd 16V ma numer: 55 202 883 - gdzie dwie ostatnie cyfry oznaczaja temperature otwarcia.

i tak na logike: w jakim celu fiat mialby montowac termostaty z wyzsza temperatura otwarcia na upalne regiony??? - zeby zwiekszyc mozliwosc przegrzania silnika?

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kinol156 Zobacz post
    kolego nie chce nikogo obrazac ale lekko skompromitowales sie tym postem

np. termostat BEHR do 1,9 jtd 16V ma numer: 55 202 883 - gdzie dwie ostatnie cyfry oznaczaja temperature otwarcia.

i tak na logike: w jakim celu fiat mialby montowac termostaty z wyzsza temperatura otwarcia na upalne regiony??? - zeby zwiekszyc mozliwosc przegrzania silnika?
    Proszę o dowody skąd taka informacja i temat będzie rozwiązany. Ja zostaje przy swoim Verneta polecam bo dobrze mi się sprawuje - nie ma kłopotów ani zimą ani latem.

smooder
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SEBEK Zobacz post
    Proszę o dowody skąd taka informacja i temat będzie rozwiązany. Ja zostaje przy swoim Verneta polecam bo dobrze mi się sprawuje - nie ma kłopotów ani zimą ani latem.
    Vernet otwiera się przy 88 st. a Behr przy 83. Jak Ci się dobrze spisuje to ok. Ja kupiłem nie dawno Verneta, okazał się nie sprawny, wymieniłem na drugi, notabene ten też był do dupy. Wreszcie kupiłem Behra i działa jak należy. Nie neguję, że u Ciebie jest git. Ja słyszałem różne opinie, a na własnych doświadczeniach przekonałem się, że Vernet może i jest niezły, ale do Seicento. Alfa lubi oryginały i tym razem u mnie również się to sprawdziło.

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Ale po czym wnosicie , że takie są temperatury otwarcia - domagam się dowodów

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

To może kolego Ty pierwszy przedstawisz że jest odwrotnie, w aso specjalistów już dawno nie wierzę. Gdzieś mam w kompie broszury infor. 2 tych termostatów, jak znajdę to wrzucę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siwek11561
    Mieszka w
    Tuliszków/ Konin
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTD

Domyślnie

Kolego nie masz czym sie martwic u mnie temperatura dochodzi do 88stopni i jak otworzy sie termostat to spada do ok 85stopni to norma