Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Mac OS X a kabelek i FES ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Question

Cytat Napisał shrek2oo7 Zobacz post
    Ja sprzętu Apple używam od 2007 roku i nigdy więcej nie wrócę do PC. Wszystkiego z Windowsem pozbyłem się z domu już rok temu . Co do FTDI to zainstalowałem VCP, interfejs program teoretycznie widzi, ale jest jednak napisany stricte pod chip ELM327 więc z moim KKL nic nie zdziałam. I chyba kupię sobie takiego Elma na Bluetooth bo nawet z iPhone będzie działać, jest już sporo programów do diagnostyki po OBD na iOS.
    Sterowniki od FTDI Chip nie są pisane pod żaden konkretny interfejs (gotowy), są pisane pod układ który się wykorzystuje. Jaki masz ten kabel (interfejs) KKL? Jakiej produkcji? Niekoniecznie w danym kablu (interfejsie) ktoś musi zastosować układ od FTDI to komunikacji, nie pamiętam jaki to był, ale sami ostatnio użyliśmy zamiennika dla FTDI (tańszy), jednak drivery zupełnie inne, niestety, działania także... gorsze. Są jakieś chińskie KKL'ki do których są dedykowane driver'y. Może poszukaj coś dedykowanego do Twojego?
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar shrek2oo7
    Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 150HP Selespeed 2001

Domyślnie

Cytat Napisał marcin8c Zobacz post
    To jest jakis wygaszacz czy co ? Tez takie chce

Ja kombinowalem by rozebrac tego Docka i zrobic z niego tylko i wylacznie podstawke z opcja ladowania. Niestety nie mam pojecia co tam trzeba przerobic gdyz dock jest widziany jako oddzielne urzadzenie.

Nosze sie z zamiarem kupna zastawu Navigon z ladowarka (120zl z tego co kojaze) przyczepianego na szybe. Gdyby docka udalo sie przerobic i podlaczyc na stale pod np. zasilanie zappalniczki to byl by niezly patent w tej szufladce. Chyba, ze masz to jakos podlaczone pod radyjko i masz odtwarzanie piosenek tez ? Podziel sie wiedza poprosze Z drugiej strony.... sama ladowarke mozna podlaczyc pod docka i tez powinien ladowac telefon, prawda ? Wtedy majac stale zasilanie (rozebrac ladowarke i podlaczyc pod zapalniczke na stale) wysuwajac szufladke mamy ladowanie, komputer pokladowy i nawigacje Tylko trzeba by to jakos przyczepic na stalo, ale kropelka moze zalatwic sprawe
    W desce u mnie siedzi ukryta ładowarka USB, którą podpiąłem do zasilania radia, i podłączyłem przez zwykły kabel USB do docka i ładowanie działa. Dodatkowo mam tego docka podpiętego do wejścia AUX w radiu, a sam dock jest przymocowany na taśmę dwustronną do szufladki. Musiałem jedynie zerwać tą gumę na dole bo szufladka by się nie zamykała.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Cool

Pomysłowy Dobromir z Ciebie Może się przymierzyć i napisać soft do diagnostyki na iOS, zaraz zaczynam projekt na iPad'a... to przy okazji się trzaśnie
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Sterowniki od FTDI Chip nie są pisane pod żaden konkretny interfejs (gotowy), są pisane pod układ który się wykorzystuje. Jaki masz ten kabel (interfejs) KKL? Jakiej produkcji? Niekoniecznie w danym kablu (interfejsie) ktoś musi zastosować układ od FTDI to komunikacji, nie pamiętam jaki to był, ale sami ostatnio użyliśmy zamiennika dla FTDI (tańszy), jednak drivery zupełnie inne, niestety, działania także... gorsze. Są jakieś chińskie KKL'ki do których są dedykowane driver'y. Może poszukaj coś dedykowanego do Twojego?
    Mam najtańszy kabel VAG KKL z chin(kupiłem na ebay za około 20zł, dokładnie taki sam sprzedają na allegro po 60zł). Na Windowsie działa ze sterami FTDI pod Alfadiagiem i FES. Generalnie ten cały MOVI uznaję jedynie za ciekawostkę i nie mam takiego parcia żeby mi to działało Na AD i FES nie narzekam.

marcin8c
    Gość

Domyślnie

Ciekawe rozwiazanie
    A logo Alfy to zwykly obrazek czy jakos cos majtrowane?

Jaki program na iPhona miales na mysli wspominajac elma na bluetooth? Bo jedyne co znalazlem to programy dzialajace z elm'em na wifi

Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Pomysłowy Dobromir z Ciebie Może się przymierzyć i napisać soft do diagnostyki na iOS, zaraz zaczynam projekt na iPad'a... to przy okazji się trzaśnie
    A może tak port Alfadiaga na iOS Hehehe cały program od nowa pewnie trzeba byłoby napisać.

---------- Post dodany o godzinie 00:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:05 ----------

Ciekawe rozwiazanie
    A logo Alfy to zwykly obrazek czy jakos cos majtrowane?

Jaki program na iPhona miales na mysli wspominajac elma na bluetooth? Bo jedyne co znalazlem to programy dzialajace z elm'em na wifi
    To tylko wyświetlony obrazek do zdjęcia Co do programu to coś kiedyś gdzieś widziałem też na BT. Myślałem, że REV działa na BT, ale teraz patrzę, że faktycznie tylko wifi only. ELM327 na wifi to nie problem

marcin8c
    Gość

Domyślnie

elm bluetooth - 50zl
    elm wifi - 500zl

eh...

Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto

Domyślnie

elm bluetooth - 50zl
    elm wifi - 500zl

eh...
    Hmm faktycznie jest drożej. Ja znalazłem najtaniej za 350 PLN.
    Co do bluetooth w Rev to oto dlaczego(narazie) nie działa:
    Why don't you support USB or Bluetooth OBD-II interface hardware?

We have investigated the new hardware integration features of iPhone OS 3.0, which in theory allows us to support Bluetooth and Dock connector-based hardware. However, after confidential discussions with Apple, we have concluded that WiFi is still the most reasonable option at this moment—both from technical and business perspectives.

We will not be supporting Bluetooth or Dock Connector OBD II connections yet—but we continue to persue this option and will announce any updates as soon as we have them.

---------- Post dodany o godzinie 17:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:40 ----------

Za to Griffin wymodził coś takiego na Bluetooth:
    http://www.griffintechnology.com/products/cartrip
    http://www.youtube.com/watch?v=4bZnqBc2Of8
    Ostatnio edytowane przez shrek2oo7 ; 12-01-2011 o 17:48

marcin8c
    Gość

Domyślnie

Pod co podlaczyles ladowarke, pod zasilanie radia czy pod zapalniczke? I co rozbierales w samochodzie do tego ?

Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto

Domyślnie

Pod co podlaczyles ladowarke, pod zasilanie radia czy pod zapalniczke? I co rozbierales w samochodzie do tego ?
    Pod pod kostkę od radia(A7 i A8, blok A to ten górny na tym schemacie):

http://www.12vhifi.nl/alfaiso.html
    Do tego kupiłem gniazdo 12V: http://allegro.pl/gniazdo-zapalniczk...385892583.html
    Trzeba tylko wyjąć radio i te szufladki. W desce jest bardzo dużo miejsca i spokojnie każda ładowarka się zmieści. Moja jest nawet na dwa porty USB, jak będzie mi się chciało to wyprowadzę jeszcze gdzieś jeden port tylko do ładowania, ale na razie nie widzę takiej potrzeby.
    Chcesz się wpinać pod AUX od radia?
    Ostatnio edytowane przez shrek2oo7 ; 13-01-2011 o 16:56