Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 1.4 Boxer problem z instalacja

gacy17
    Gość

Domyślnie 1.4 Boxer problem z instalacja

Witam wszystkich.
    Mam pewien problem z moja żyleta. Otóż ostatnio spaliły mi się dwa przekaźniki od wentylatorów(znajdujące się kolo akumulatora). Dałem go do elektryka i tu zaczyna się prawdziwy koszmar. Pomieszał mi coś z przekaźnikami i teraz skaczą mi światła znika mi prąd na desce rozdzielczej skaczą mi zegary a wentylatory dalej nie działają i skasował mnie aż 530zł. Wiec moje pytanie jest takie czy ma ktoś jeszcze taki okaz jak ja i czy mógł by mi przesłać fotki jak wyglądają przekaźniki przy silniku i jakie kable wchodzą do poszczególnych przekaźników?? Morze to być wersja z klima lub bez.
    Podaje mój email biggacy@wp.pl.
    Z góry Bardzo dziękuje za jakie kolwiek odp.

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gacy17 Zobacz post
    Witam wszystkich.
    Mam pewien problem z moja żyleta. Otóż ostatnio spaliły mi się dwa przekaźniki od wentylatorów(znajdujące się kolo akumulatora). Dałem go do elektryka i tu zaczyna się prawdziwy koszmar. Pomieszał mi coś z przekaźnikami i teraz skaczą mi światła znika mi prąd na desce rozdzielczej skaczą mi zegary a wentylatory dalej nie działają i skasował mnie aż 530zł. Wiec moje pytanie jest takie czy ma ktoś jeszcze taki okaz jak ja i czy mógł by mi przesłać fotki jak wyglądają przekaźniki przy silniku i jakie kable wchodzą do poszczególnych przekaźników?? Morze to być wersja z klima lub bez.
    Podaje mój email biggacy@wp.pl.
    Z góry Bardzo dziękuje za jakie kolwiek odp.
    Nawet nie myśl cokolwiek dłubać przy tym. Jak Twój elektryk tak namieszał i skasował za to taką kwotę to niech doprowadzi to do porządku. Zaczniesz grzebać to Cie pogoni, że coś zepsułeś i ani kasy, ani sprawnego samochodu

gacy17
    Gość

Domyślnie

Masz racje ale bylem u tego elektryka i on ani nie chce mi zwrócić pieniędzy i nie czuje się żeby to zrobić a tu jest kwestia tylko podłączenia kabli pod przekaźniki. Żeby to zrobić musiał bym mieć jakiś wzór, książkę serwisowa lub zdjęcia.

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

To trzeba do niego ostro przy startować, co on sobie wyobraża, spieprzył robotę i teraz nie chce poprawiać? Jedź do niego jeszcze raz i powiedz mu prosto z mostu że albo to zrobi tak jak ma być albo sprawę załatwisz inaczej.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

Techno Inside
    Gość

Domyślnie

Zazwyczaj staram się iść na kompromis, jednak w tej sytuacji zgadzam się z przedmówcą.
    Gdyby to była kwota 20-30 pln to jeszcze idzie odpuścić. Ale nie 500 złotych :O

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Masz racje ale bylem u tego elektryka i on ani nie chce mi zwrócić pieniędzy i nie czuje się żeby to zrobić a tu jest kwestia tylko podłączenia kabli pod przekaźniki. Żeby to zrobić musiał bym mieć jakiś wzór, książkę serwisowa lub zdjęcia.
    Słuchaj, to że elektryk nie chce zwrócić pieniędzy to akurat dla Ciebie mało interesujące. Jak już doszło do takiej sytuacji to powinieneś przyjechać do niego, pokazać mu usterki i stanowczo zażądać naprawienia samochodu bądź zwrotu kosztów. W razie odmowy wzywasz Policję (tak, nie żartuję) i stwierdzasz, że człowiek skasował Cię na taką kwotę a samochód jest niesprawny technicznie. Jak Ci gość po takim zdarzeniu nie odda pieniędzy to postrasz go sądem. Jeśli zechce poprawiać to zażądaj koniecznie protokołu przyjęcia do naprawy z adnotacją o planowanym terminie ukończenia.
    Drugie wyjście, niestety najczęstsze- masz tyle pieniędzy,żeby mu darować
    Skąd w ogóle taka kosmiczna kwota za naprawę? Podejrzewam, że ASO wzięłoby mniej

gacy17
    Gość

Domyślnie

Wiec tak udało mi się dojść do porozumienia z tym człowiekiem. Zwrócił mi pieniądze po długiej rozmowie. Ala nadal mam problem z podłączeniem wentylatorów pod przekaźniki. Przedstawię jak to u mnie wygląda i proszę by ktoś mi pomógł z góry bardzo dziękuje.
    No wiec tak te wszystkie przekaźniki które były zamontowane w moim boxerze były nie potrzebne. Teraz muszę tylko dobrze podłączyć oba wentylatory pod jeden przekaźnik lub dwa.
    Z każdego wentylatora wychodzą dwa kable czarny(masa) i czerwony(zasilanie). Z czujnika wychodzą trzy kable czerwono-czarny, biało-czarny oraz czarny. Każdy wentylator jest podłączony pod bezpiecznik osobno i pod zasilanie(+). Teraz pytanie co dalej mam z tym zrobić jak podłączyć pod przekaźniki by wentylatory działały??
    Proszę o pomoc

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Wiec tak udało mi się dojść do porozumienia z tym człowiekiem. Zwrócił mi pieniądze po długiej rozmowie. Ala nadal mam problem z podłączeniem wentylatorów pod przekaźniki. Przedstawię jak to u mnie wygląda i proszę by ktoś mi pomógł z góry bardzo dziękuje.
    No wiec tak te wszystkie przekaźniki które były zamontowane w moim boxerze były nie potrzebne. Teraz muszę tylko dobrze podłączyć oba wentylatory pod jeden przekaźnik lub dwa.
    Z każdego wentylatora wychodzą dwa kable czarny(masa) i czerwony(zasilanie). Z czujnika wychodzą trzy kable czerwono-czarny, biało-czarny oraz czarny. Każdy wentylator jest podłączony pod bezpiecznik osobno i pod zasilanie(+). Teraz pytanie co dalej mam z tym zrobić jak podłączyć pod przekaźniki by wentylatory działały??
    Proszę o pomoc
    No to dobrze, że zakończyłeś chociaż sprawę z tym partaczem. Rozumiem, że posiadasz klimatyzację. Jesteś kumaty i jak Ci dostaniesz schemat to sobie poradzisz?

gacy17
    Gość

Domyślnie

Tak dokładnie jak pan pisze. Uczę się jako elektryk samochodowy ale nie jestem aż taki do przodu z informacjami bo jestem początkujący. Jeśli chodzi o klimę to została usunięta teraz tylko pozostaje podłączyć wentylatory pod chłodzenie silnika.
    Jest także pewna dziwna sprawa bo gdy podłączam masy to uruchamiają mi się wentylatory i zapalają wszystkie światła. Sadze ze jest albo jakieś przebicie lub zgubiłem gdzieś masę. Po proszę o jakaś po rade . Dziękuje
    Ostatnio edytowane przez gacy17 ; 17-01-2011 o 15:34

wojtekcem
    Gość

Domyślnie

Tak dokładnie jak pan pisze. Uczę się jako elektryk samochodowy ale nie jestem aż taki do przodu z informacjami bo jestem początkujący. Jeśli chodzi o klimę to została usunięta teraz tylko pozostaje podłączyć wentylatory pod chłodzenie silnika.
    Jest także pewna dziwna sprawa bo gdy podłączam masy to uruchamiają mi się wentylatory i zapalają wszystkie światła. Sadze ze jest albo jakieś przebicie lub zgubiłem gdzieś masę. Po proszę o jakaś po rade . Dziękuje
    Zacznijmy od tego, że nie "Pan". Na forum są przeważnie koledzy i tego się trzymajmy
    Podaj maila bo jakoś muszę wysłać