Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: jtd 1.9 105km: brak odpowiedzi ecu, kontrolka układu wtryskowego, nie odpala

diretisima
    Gość

Question jtd 1.9 105km: brak odpowiedzi ecu, kontrolka układu wtryskowego, nie odpala

Witam!
    Po czyszczeniu układu dolotowego, wymianie turbo silnik nie odpala i świeci się kontrolka układu wtryskowego.
    Próbowałem połączyć się z ecu za pomocą kabla od viakena (nie miałem adaptera na 3pin podpiąłem wg schematu 4-GND 7-K 15-L 16-+12) do złącza na nadkolu po stronie akumulatora.
    Zgodnie z zaleceniami próbowałem połączyć się ecuscanem - brak odpowiedzi ECU.
    Boje się że ECU został uszkodzony podczas podłączania akumulatora gdyż zostawiłem wcześniej włączoną stacyjkę lub też przez pomyłkę podpięcia czujnika położenia wałka z innym czujnikiem.
    Przed tym wszystkim silnik odpalał i kontrolka się nie swieciła
    Być może uszkodzony został czujnik ciśnienia powietrza i czujnik masy powietrza podczas czyszczenia.

Ktoś może coś doradzić ?

Administrator weteran Maniak resoraków Avatar Krzyśko
    Mieszka w
    Kuryłówka
    Auto
    159 SW 1.9 JTS 2006r., 147 1.9 JTD 2004r.

Domyślnie

Od strony akumulatora jest złącze od ABS'u, do ECU jest po drugiej stronie (lub na środku komory silnika), dlatego nie mogłeś się podłączyć. Raczej ECU nie powinno się uszkodzić podczas podłączania akumulatora na włączonym zapłonie, podłącz czujniki tak jak mają być i wtedy próbuj ale prawdopodobnie padł czujnik położenia wałka rozrządu albo wału.
    159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
    147 1.9 JTD 8V 2004r.

diretisima
    Gość

Domyślnie

Teraz już wiem że po drugiej stronie jak sprawdziłem na schemacie. Mimo tego nie mogę się połączyć.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Jakiś komunikat z FES na dolnym pasku? Port dobrze ustawiłeś?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

dobra bzdure napisalem dlatego edytuje...
    Mam przejsciowke 3pin na OBD... jestes w krk kiedys?
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostróda
    Auto
    Ford Mondeo MkIII 2.0TDCI

Domyślnie

jak ma przyjechać gdy silnik martwy?

czytaj posty zanim coś napiszesz...

diretisima
    Gość

Domyślnie

Dzięki wszystkim, tak to jest jak się robi to pierwszy raz i wcześniej się nie miało z tym styczności , już się uporałem z powyższym problemem - polegał na tym że do podłączania interfejsu użyłem schematu w odbiciu lustrzanym - wpadłem na to przypadkiem żeby to odwrócić.
    Sprawdziłem błędy , okazało się że źle podpiąłem kable - poprzepinałem wg schematu i już kontrolka się nie świeci. Na razie nie odpaliłem bo zabrakło akumulatora - dziś go ładuje zobaczę czy się uda wieczorem, czy będą jeszcze jakieś błędy.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar themim
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    AR 145 1,9jtd 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał pajer76 Zobacz post
    jak ma przyjechać gdy silnik martwy? czytaj posty zanim coś napiszesz...
    na prawde trzeba czytac posty? to czemu mojego prawidlowo nie przeczytales?
    moze studiuje w krk moze pracuje w krk moze ma znajomych w krk? czego sie czepiasz przejsciowke chce pozyczyc...

Cytat Napisał diretisima Zobacz post
    Dzięki wszystkim, tak to jest jak się robi to pierwszy raz i wcześniej się nie miało z tym styczności , już się uporałem z powyższym problemem - polegał na tym że do podłączania interfejsu użyłem schematu w odbiciu lustrzanym - wpadłem na to przypadkiem żeby to odwrócić. Sprawdziłem błędy , okazało się że źle podpiąłem kable - poprzepinałem wg schematu i już kontrolka się nie świeci. Na razie nie odpaliłem bo zabrakło akumulatora - dziś go ładuje zobaczę czy się uda wieczorem, czy będą jeszcze jakieś błędy.
    trzymamy kciuki
    Diagnostyka komputerowa, kasowanie błędów
    Sprzedam Alfe 145!

diretisima
    Gość

Domyślnie

Udało się odpalić silnik. Ponieważ powodem czyszczenia układu ssącego i wymiany turbo było roszczelnienie i wciąganie całego syfu m.in. piasku jest teraz problem z przedmuchami. Gdy odkręcam korek oleju wydostają się spaliny , dość mocno dmucha.
    Doradzałem się mechanika i mówił że jakby nie było kompresji to samochód w ogóle by nie odpalił. Cóż chyba jednak nie obędzie się bez wymiany silnika. Czy może ma ktoś inny pomysł?