Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] kontrolka układu wtryskowego przy zapalaniu

morpheus
    Gość

Domyślnie [156] kontrolka układu wtryskowego przy zapalaniu

Mam alfe156 1.9jtd od ponad miesiąca i nie wiem jak się do tego zabrać. Mam problem z kontrolką układu wtryskowego i często nie mogę w ogóle odpalić. Kontrolka nie świeci się NIGDY w czasie jazdy, tylko przy uruchamianiu- jeśli odpali to zwykle gaśnie i jeździ bez zastrzeżeń. Ale zgasł mi już parę razy jak np. jechałem na luzie z dużą prędkością albo na światłach. Po zakupie wymieniłem rozrząd i zastanawiam się czy ktoś tego nie spieprzył i teraz czujnik to widzi, ale gdyby tak było to pewnie wcale bym nie mógł jeździć. Z drugiej strony wiele wskazuje na akumulator tym bardziej, że dzisiaj (trzynastego...) po raz pierwszy nie powiodło się kilka kolejnych prób odpalenia i w końcu poszedł na kabel :-) i też po raz pierwszy wracałem do domu z zapaloną kontrolką! Rano np. nie mam z tym nigdy problemu albo jak dłużej postoi, gorzej jak go gdzieś zostawiam na 1-2h, wtedy się modlę żeby odpalił. Jakiś mechanik powiedział że to problem ze stabilnością energetyczną (whatever) ale podłączał sprzęt do akumulatora i nie wspomniał że jest słaby. Wiem, że examiner by załatwił sprawę ale bardziej ufam użytkownikom niż serwisom. Macie jakiś pomysł?

matrix156
    Gość

Domyślnie

morpheus, 100 % czujnik obrotu wału ja tak miałem diagnostyka i wymiana w serwisie załatwiła sprawę koszt 200 zł
    a pseudo mechanicy chcieli pól auta wymienić łącznie z wtryskami

morpheus
    Gość

Domyślnie

dzięki a długo tak jeździłeś? groźne to jest dla silnika bo nie mam czasu z tym pojechać

matrix156
    Gość

Domyślnie

morpheus, napraw szybko i ciesz się jazda ----szkoda autka

maniutek
    Gość

Domyślnie

dobrze kolega pisze to czujnik walu ja tez teraz mialem ten problem a rozebrali mi poł silnika bo mysleli ze to czujnik na rolce rozrządu

matrix156
    Gość

Domyślnie

maniutek, ale jak masz czujnik rolce to odpala ale wywala błąd

komin23
    Gość

Domyślnie

może to być czujnik wału ale nie koniecznie mi jak padł czujnik wału w Fiacie 1.9jtd wogule nie chciał zapalić koszt 100 nowy , można to samemu wymienić ale lepiej podjeć na kompa i będziesz miał pewność