Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: Parowanie szyb AR 156 - porażka

mrutyś
    Gość

Domyślnie Parowanie szyb AR 156 - porażka

Cytat Napisał Siekier
    Niniejszym pozwole sobie zapodac ten temat raz jeszcze od nowa zaczynajac od malego podsumowania - otoz:
    Podazajac za Waszymi wieloma wszelakimi radami podjalem nastepujace kroki w cely wyeliminowania tego dokuczliwego problemu:
    - wymienilem filtr kabinowy na nowy z aktywnym weglem,
    - wymienilem trojniczek od dysz wycieraczek (z ktorego lecial plyn do podszybia),
    - sprawdzilem podloge - sucho,
    - spryskalem szyby antifogiem - troche pomaga ale tylko troche,
    - sprawdzilem ujscie (za rada Marcins737'a) wody z podszybia - wedlug mnie jest okey (sa dwa przewody spustowe po lewej i prawej - sprawdzilem - oba drozne).
    Szyby generalnie jak parowaly tak paruja. Ogolnie jak wsiada sie do samochodu ma sie wrazenie ze powietrze wewnatrz stoi.....

Temat stary i dlugi jak rzeka niemniej musi byc jakies rozwiazanie...Wiem ze nie tylko ja mam tego typu problemy (a dla mnie wlaczanie klimy nie jest rozwiazaniem tylko raczej maskowaniem problemu), z drugiej strony wiem tez ze u niektorych posiadaczy 156 ten problem nie wystepuje. Gdzies zatem musi byc ten przyslowiowy "haczyk".
    Zatem: wszelkie pomysly mile widziane :!:
    Przepraszam za założenie nowego tematu mimo tego iż był poruszany już kilka razy na forum ale...
    dostosowałem się do tego co tutaj kolega napisał i niestety ale nadal mam ten sam problem, o ile na jesień mogłem to jeszcze zminimalizować włączając klimę o tyle przy ostatnich nieco niższych niż jesienne temperaturach szyby w moim samochodzie zamieniają się w szkło pokryte wodą i to nie taka niby parą ale normalnie po 1,5 godziny jazdy samochodem przy temp. na zewnątrz 0' C i dwoma osobami w środku szyby w środku normalnie tak się "pocą" że z nich kapie i się leje, z przodu jeszcze tak do 1/3 szyby pomaga coś nawiew ale na boczne to już całkiem porażka...
    Nie pomaga ani obieg z zewnątrz ani wewnątrz, nawet włączenie klimy albo ciepłego strumienia powietrza, normalnie muszę mieć taką gumową "ściągaczkę wody"
    o ile w lecie mi to przeszkadzało nie będzie bo wątpię aby parował o tyle teraz jest porażka... jadę jak w czołgu (nic nie widać dobrze że strzelać nie muszę)
    czy wie ktoś może jak mógłbym rozwiązać ten problem? Zaznaczę tylko że wydaje mi się iż po prostu jest wilgotna podłoga w przedniej części samochodu, macie może jakąś radę jak to wysuszyć??
    Myślałem o zamknięciu samochodu i włączeniu w środku takiego farelka co ma 2000W ale nie wiem czy jest to najlepszy pomysł...
    Niestety nie mogę w zimie chłodzić samochodu klimą bo chyba musiałbym zastosować chłodzenie ciekłym azotem jak na zewnątrz będzie -25'C :|?: :|?: :|?:
    a do tego jednak jak przyjdzie mi jechać do domu 140km to w tym samochodzie zamarznę albo po wyjściu będę srał kostkami lodu...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Witam
    Tak sobie myślę i mam dwia założenia:
    1. Masz nieszczelną nagrzewnicę powietrza - ale ta nieszczelność jest mała i cały płyn odparowuje do środka autka i skrapla się na chłodniejszych szybach.
    W tym przypadku musiał byś co jakiś czas uzupełniać borygo czy tam inny jakiś płyn chłodniczy.

2, Masz cały czas zamknięty obieg powietrza wewnętrznego. Wiem, że pewnie to sprawdzałeś w jakiś sposób - ale chyba najlepiej dojść firycznie do klapy regulacyjnej powietrza i zobaczyć ręką w jakiej jest pozycji.
    Pozdrawiam
    Życzę powodzenia.
    wal_kon

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    Masz cały czas zamknięty obieg powietrza wewnętrznego
    moze byc, objawy na to wskazują choc ja sie z czyms takim nie spotkałem, warto sprawdzic.

A sprawdzałeś jeszcze pod wykładziną czy nie masz wody? czy tylko pod wycieraczką?

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wal_kon
    Witam
    Tak sobie myślę i mam dwia założenia:
    1. Masz nieszczelną nagrzewnicę powietrza - ale ta nieszczelność jest mała i cały płyn odparowuje do środka autka i skrapla się na chłodniejszych szybach.
    W tym przypadku musiał byś co jakiś czas uzupełniać borygo czy tam inny jakiś płyn chłodniczy.

2, Masz cały czas zamknięty obieg powietrza wewnętrznego. Wiem, że pewnie to sprawdzałeś w jakiś sposób - ale chyba najlepiej dojść firycznie do klapy regulacyjnej powietrza i zobaczyć ręką w jakiej jest pozycji.
    Pozdrawiam
    Życzę powodzenia.
    1. Właśnie sprawdziłem czy nie ubywa płynu chłodniczego ale o to chodzi ze nie ubywa...
    2. Obieg się otwiera i zamyka, pierwsze sprawdziłem fizycznie ale też podczas przełączania słychać ewidentnie jak działa "klapka" bo jak się zamyka obieg zewnętrzny to jakby wiało mocniej czy na odwrót w każdym bądź razie przy zmianie obiegu ewidentnie słychać klapkę i zmienia się tak jakby moc nawiewu.

Cytat Napisał Paweł156
    Cytat Napisał wal_kon
    Masz cały czas zamknięty obieg powietrza wewnętrznego
    moze byc, objawy na to wskazują choc ja sie z czyms takim nie spotkałem, warto sprawdzic.

A sprawdzałeś jeszcze pod wykładziną czy nie masz wody? czy tylko pod wycieraczką?
    właśnie nie sprawdziłem ale kurde wydaje mi się że ogólnie jest wilgotna wykładzina w samochodzie i to nie tylko pod wycieraczką (tam mogła by być z mokrych butów w co wątpię)
    w ogóle to zauważyłem jakiś dziwny stan listw progowych przy drzwiach a mianowicie:
    przeciągałem od bagażnika do przodu kabel do anteny CB i właśnie położyłem go pod tą plastikową listwą progową na początku po stronie kierowcy ale później przełożyłem na stronę pasażera. Aby położyć ten kabel musiałem te listwy odczepić i wszystko byłoby super ale pod tymi listwami w miejscu gdzie listwa "przykrywa" uszczelkę było wilgotno (zauważalna gołym okiem woda) i nieco mnie to zmartwiło bo chyba nie powinno mieć coś takiego miejsca :|?: :|?: :|?:
    jak by, któryś z kolegów mógł sprawdzić czy też ma tam mokro byłbym wdzięczny bo może po prostu uszczelki przy drzwiach są do du...py i trzeba je wymienić.
    A jeszcze takie pytanko jak sprawdzić czy nagrzewnica jest szczelna??
    pozdrawiam
    i czekam na jakieś porady
    BTW
    a co myślicie aby go osuszyć tym farelkiem??

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Witam
    W moim poprzednim aucie - R19 - też miałem mokrą wykładzinę. Co się okazało - poprzedni właściciel auta miał małą stłuczkę - ktoś wjechał mu w tył auta. Dolny pas odgioł się przy bagażniku. Nie było widać nieszczelności - ale woda dostawała się do środka auta przez bagażnik miedzy blachami które normalnie są zgrzane ze sobą.Wody było tak dużo, że mokro miałem pod nogami kierowcy.
    Długo szukałem którędy to woda dostaje się do auta - ale jakoś doszedłem.
    Najgorsze było to, że woda lała się do środka auta nawet na postoju.
    Na próbę załatwiłem to silikonem - jak byłem już pewnien, że to ta droga - to szpachel itd.
    Może też masz mały przeciek trudny do zlokalizowania: bagażnik, uszczeliki w drzwiach , podwozie ? Trudno powiedzieć gdzie.
    wal_kon

mrutyś
    Gość

Domyślnie

muszę wygospodarować chwilę czasu jak jest jasno bo na co dzień pracuje do 17 więc już jest ciemno.
    wezmę jeszcze raz sprawdzę gdzie to może cieknąć, tylko jak takie coś małe zlokalizować :?: :?: :?: :?:
    a mógłby ktoś sprawdzić czy też ma pod tymi listwami mokro (nie trzeba ściągać listwy wystarczy podważyć jeden zatrzask najlepiej przy słupku i "wymacać" ręką. :mrgreen:
    a ponawiając pytanie co myślicie jak by podpiąć w samochodzie ten farel z ciepłym powietrzem?? da to coś czy nie ma takiej możliwości aby po prostu samochód "osuszyć" z zamkniętymi drzwiami przy takim "wynalazku"

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Jeżeli masz wilgotną wykładzinę to sama farelka niewiele zdziała,bo wygłuszenie pod wykładziną musi już być nieźle "nalane".Miałem tak w swojej jak ją kupiłem.Z przodu pod nogami kierowcy był taki mokry gnój,że musiałem wszystko wywalić i dać nowe wygłuszenie.Odepnij progi,podnieś troszkę wykładzinę i sprawdź ręką czy mokro.
    Jak tak to farelka nie załatwi problemu.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał grzelutek
    Jeżeli masz wilgotną wykładzinę to sama farelka niewiele zdziała,bo wygłuszenie pod wykładziną musi już być nieźle "nalane".Miałem tak w swojej jak ją kupiłem.Z przodu pod nogami kierowcy był taki mokry gnój,że musiałem wszystko wywalić i dać nowe wygłuszenie.Odepnij progi,podnieś troszkę wykładzinę i sprawdź ręką czy mokro.
    Jak tak to farelka nie załatwi problemu.
    a jaki był powód takiego stanu rzeczy?? Bo przecież mokro nie zrobiło się tam z niczego...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie

ten sam problem z parowaniem ma kumpel w gtv i ja w fiacie coupe ale w 156 jest okej
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mrutyna
    a jaki był powód takiego stanu rzeczy?? Bo przecież mokro nie zrobiło się tam z niczego...
    Powód był taki,że poprzedni właściciel a to zapominał w zimie wodę zlać z gumowego dywanika,a to coś mu się wylało,a to jakiś przewód od klimy nie był zaizolowany i para skraplała się na nim i kapała pod wykładzinę,i co jeszcze to nie wiem.Po wyrzuceniu tego mokrego syfu i wysuszeniu farelką teraz jest sucho.