Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Temat: Zaden model nie jest ladniejszy niz klasyczna

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    że mi się osobiście w ogóle nie podobają modele 155, 164 itp... O ogóle do mnie nie przemawiał trend "kanciastych" linii z tych lat.
    Dlatego o gustach się nie dyskutuje. Ja właśnie uwielbiam ostre linie i kompletnie nie kręcą mnie obłe samochody, dlatego przed Alfą myślałem np o Volvo

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    A ciekawe ilu tak mówiło, jak się dowiedziało, że ostatnią Alfą Romeo produkowaną w Arese była właśnie 164. Potem to już był Turyn i wygwizdów koło Neapolu.
    A wiesz że nigdy się nie zastanawiałem co gdzie było składane. Nie ma to dla mnie kompletnie znaczenia. To pierwszy klub w którym widzę jakąś obsesję na punkcie faktu gdzie co składali.

No i co w związku z tym? Niby mam w aucie połowę sprzętu niemieckiego, reszta Fiatowska. Czy to znaczy że 166 wygląda jak BMW? Czy to znaczy że nie jest Alfą? Owszem, nie równa się z autami które były zaprojektowane jako nowy model a nie jako składak części z innych w nowej karoserii. Ale takie czasy. Jest wygodne, ekonomiczne, można mu zaufać, stylowe, bezpieczne. Na te rzeczy nie ma wpływu fakt, że nie jest z Arese.

To tak jak z espresso. W Polsce dają do espresso jakieś szklanki wody, co by sobie kubki smakowe przeczyścić żeby poczuć pełnię aromatu i cośtam cośtam. Włosi espresso po prostu piją.

Mój wujek - rodzony Włoch, zdobył Alfę 75 w wersji rządowej (nie pamiętam jej specyficznej nazwy a w internecie nie znalazłem) i uwielbia Alfy. Owszem, o 145 powiedział z przekąsem że to FIAT, ale 166 i to w dieslu traktuje jak Alfę, bez względu na to że pochodzi z Mirafiori (bodajże ).

epion
    Gość

Domyślnie

a dla mnie wszystkie samochody ktore zaczęto produkować po 2000r. są nieważne

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    To tak jak z espresso. W Polsce dają do espresso jakieś szklanki wody, co by sobie kubki smakowe przeczyścić żeby poczuć pełnię aromatu i cośtam cośtam. Włosi espresso po prostu piją.
    Pomijając to, że we Włoskim espresso łyżka stoi dęba w syropie.

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    No i co w związku z tym? Niby mam w aucie połowę sprzętu niemieckiego, reszta Fiatowska. Czy to znaczy że 166 wygląda jak BMW? Czy to znaczy że nie jest Alfą? Owszem, nie równa się z autami które były zaprojektowane jako nowy model a nie jako składak części z innych w nowej karoserii. Ale takie czasy. Jest wygodne, ekonomiczne, można mu zaufać, stylowe, bezpieczne. Na te rzeczy nie ma wpływu fakt, że nie jest z Arese.
    Miało to decydujący wpływ w nazwie następcy modelu 147. Btw. Jak pracowałem w salonie AR to szybko było widac, która Alfa powstawała w wygwizdowie koło Neapolu, a która w Turynie- i mówię tu o salonowych nowych samochodach wystawionych na sprzedaż. Konkretniej o jakości montażu wnętrza. Jest to podparte osobistymi doświadczeniami, a nie artykułami z gazet samochodowych dla mas.

Wiem wiem, w Alfie Romeo krzywo przyklejona aluminiowa konsola i inne tam niedoróbki czy niedociągnięcia montażowe nie wpływają na jazdę, ale to kosztuje średnio 125 tys PLN, a nie niecałe 20k z drugiej ręki.

Użytkownik Ogier Avatar norek
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    alfa romeo 156 sw 2.0 jts , alfa romeo 145 boxer 1.6

Domyślnie

dla mnie każda alfa jest piękna, w końcu się mówi że alfe kupujesz sercem nie głową.

amoook
    Gość

Domyślnie

Norek Zgodzę się z Tobą, prawdziwy Alfista kupuje sercem, a nie głową.

Dla jednego pasjonujące są boxery z lat 80-90 i kanciaste kształy, a dla drugiego szybsze bicie serca to właśnie obłe kształty w nowych modelach i nowoczesne silniki... Alfy kochamy za swoją duszę, a dla każdego dusza tkwi w czymś innym...

Użytkownik Ogier Avatar norek
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    alfa romeo 156 sw 2.0 jts , alfa romeo 145 boxer 1.6

Domyślnie

ja może jestem inny ale jak oglądam alfy w internecie i jak to niektórzy mówią pospolite i miej pospolite to mi się wszystkie podobają. gdybym miał tyle funduszy to każdą z każdego modelu kupił bym. chyba mam coś nierówno pod sufitem.

Мoδεrдтor Romeo Avatar Jagiel
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Ford Mondeo, VW Paserstti, Lancia Kappa

Domyślnie

Co tu dużo gadać, jak by FIAT nie przejął Alfy, dziś na pewno nie rozmawialibyśmy na tym forum.

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

O to to to. Ludzie plujący na FIATa zapominają, że dzięki tej firmie Alfa i kilka innych marek mają szanse po prostu istnieć, a nas stać na ich zakup. Oczywiście, nie są to już te same samochody, co 30 lat temu, ale ciągle są to piękne auta, które śmiało mógłbym postawić w salonie jako dzieła sztuki.

Skody bym do domu nie wstawił, a swoją 147 owszem...
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Cytat Napisał fiergloo Zobacz post
    Miało to decydujący wpływ w nazwie następcy modelu 147. (...)
    Rozumiem, ale czy to znaczyło, że prawdziwa Alfa się skończyła? Jakość nigdy nie byłą wyróżnikiem Alfy