Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Alfa 156 PILNE fachowa porada

alanwroc
    Gość

Domyślnie Alfa 156 PILNE fachowa porada

Otóż w swojej AR 156 1.9Jtd dokonałem pare przeróbek wymieniłem tłumik końcowy na przelot i wyciełem kata i w jego miejsce zalozylem strumienice.. dzisiaj gosciu mi powiedzial ze kata musze spowrotem zalozyc bo robi sie jakies podcisnienie i moze mi wyssac uszczelki z pod glowicy czy to prawda ?!

Użytkownik Ogier Avatar Rafik
    Mieszka w
    Bartoszyce/Londyn

Domyślnie

Dziwna sprawa :?
    Ja w moich poprzednich autach tzn, w Golfie II i Vectrze wstawialem strumienice i z niczym takim sie nie spotkalem. Jezdzilem po 2 lata na strumienicach i nic sie nie dzialo. Zaden mechanik o tym nie wspomnial. Fakt ze byly to benzyniaki, nie wiem jak to jest z dieslem.
    Pozdr.

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Wywal strumienice i ma byc bez katalizatora, najlepiej rurka w miejsce kata tej samej średnicy, rozmawiałem na ten temat z facetem, który jest mechanikiem od diesli i sam miał alfę JTD bez kata, powiedział, że katalizator w dieslu psuje charakterystykę pracy i jest zamontowany tylko po ekologię.

Istvan
    Gość

Domyślnie

Panowie, ja się w ogóle nie orientuję - nie ma wtedy problemów z przeglądem rejestracyjnym? Tzn. po wywaleniu katalizatora?

mrutyś
    Gość

Domyślnie

eee tam problemy... zależy od stacji jedziesz na taką gdzie Ci podbiją i już.
    Ja powiem tak że robiłem kilka razy przegląd techniczny samochodu i nigdy mi nie sprawdzali analizy spalin... a to tego jak tylko Ci fura nie będzie dymić jak "stodoła marki Jelcz" to nie powinno być z tym problemu na większości stacji diagnostycznych, no chyba, że pojedziesz do takich nadgorliwców...

alanwroc
    Gość

Domyślnie

no ok ale ogolnie nic mi sie od strumiennicy w silniku nie uszkodzi ?

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Cytat Napisał alanwroc
    no ok ale ogolnie nic mi sie od strumiennicy w silniku nie uszkodzi ?
    co ty masz z tą strumienicą? po co ci to, wyrzucone pieniadze, lepiej za te pieniądze kupic dobre klocki hamulcowe.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Nie lepiej pozostawić katalizator na swoim miejscu, bo przecież on jest tam po coś zamontowany, a nie dla "widzi mi sie" konstruktorów. W moim przekonaniu zastępowanie katalizatora kawałkiem rury, to swego rodzaju "wiejski tuning" przede wszystkim, albo może i dlatego, że mam na względzie ochronę środowiska. Masz stosunkowo młody samochód, więc ten katalizator z pewnością jest jeszcze sprawny. Jeśli już koniecznie chcesz go ruszać, to może rozglądnij się za jakimś katalizatorem sportowym, ale z pewnością nie będzie to mały wydatek.
    Ponadto usunięcie katalizatora i zastąpienie go strumienicą, bądź rurą (jak zwał, tak zwał), nie przyniesie jakichś wyjątkowo odczuwalnych zmian w osiągach.
    Zdecydowanie lepiej jest go pozostawić na swoim miejscu, a np. zmodyfikować silnik montując np chip, co przy dieslu znacznie podniesie moc i moment obrotowy, a i żaden z "zielonych" nic nie będzie miał Ci do zarzucenia.
    Ja osobiście nigdy katalizatora nie usunę, męczyło by mnie sumienie, że zatruwam bardziej niż przedtem, no i zawsze przed przeglądem zastanawiałbym się, czy przypadkiem nie sprawdzą składu spalin na analizatorze.
    Pomijam już fakt, że spory procent stacji diagnostycznych wystawia dokumenty o sprawności pojazdu bez żadnych badań. No, a potem dziwimy się, że był wypadek, bo opony były łyse, bo hamulce zawiodły itp. No, ale to Polska właśnie... Żyjemy w cywilizowanym świecie, dlatego może warto się nad tym zastanowić i zmienić coś na lepsze, a nie na gorsze...

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą co do ochrony środowiska i co do tego, że masz stosunkowo młode auto i katalizator jest jeszcze w miare wydajny i to tyle zgodności co do kata. Co do sportowego katalizatora to efekt taki jakbyś pomalował zaciski na czerwono-lepiej hamuja przez to? Kwestia jest tylko taka, albo półśrodki albo pełny przelot, czyli bez kata. Mój kolega od napraw mechaniki silników dieslowskich (w szczególności pompy i wtryski), a także elektroniki (w tym także chip tuning) powiedział, że w dieslu katalizator"przeszkadza", jak w benzynie w niektórych przypadkach może pogorszyć osiągi, tak, w dieslu zawsze przeszkadza. Znajdź chocby jeden samochód profesjonalnie tuningowany w jakiejś firmie gdzie cały układ wydechowy jest modyfikowany to czy zostawiają w nim katalizator?? A i u mnie po wycięciu katalizatora i zaślepieniu EGR (jeszcze jeden wynalazek od ochrony środowiska, który zasyfia silnik) wzrósł moment obrotowy o 12 nM, może to nie rewela ale zawsze coś. Decyzja należy do ciebie i twojego sumienia.

Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą co do ochrony środowiska i co do tego, że masz stosunkowo młode auto i katalizator jest jeszcze w miare wydajny i to tyle zgodności co do kata. Co do sportowego katalizatora to efekt taki jakbyś pomalował zaciski na czerwono-lepiej hamuja przez to? Kwestia jest tylko taka, albo półśrodki albo pełny przelot, czyli bez kata. Mój kolega od napraw mechaniki silników dieslowskich (w szczególności pompy i wtryski), a także elektroniki (w tym także chip tuning) powiedział, że w dieslu katalizator"przeszkadza", jak w benzynie w niektórych przypadkach może pogorszyć osiągi, tak, w dieslu zawsze przeszkadza. Znajdź chocby jeden samochód profesjonalnie tuningowany w jakiejś firmie gdzie cały układ wydechowy jest modyfikowany to czy zostawiają w nim katalizator?? A i u mnie po wycięciu katalizatora i zaślepieniu EGR (jeszcze jeden wynalazek od ochrony środowiska, który zasyfia silnik) wzrósł moment obrotowy o 12 nM,(to pomiar prze chip'em) może to nie rewela ale zawsze coś. Decyzja należy do ciebie i twojego sumienia.