Strona 1 z 11 12345678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Temat: Zakup Alfy Romeo 159, potrzebna fachowa pomoc.

lenovo1990
    Gość

Domyślnie Zakup Alfy Romeo 159, potrzebna fachowa pomoc.

Witajcie, drodzy alfaholicy.

Moja przygoda z Alfą Romeo ma się dopiero rozpocząć. Planują na wiosnę zakup modelu 159. Planowany budżet około 34 tysięcy.

Potrzebuję pomocy w zakresie silników, który powinienem brać pod uwagę, a którym w ogóle nie zawracać sobie głowy. Moi znajomi mają raczej podzielone zdania, każdy mówi co innego, a tak na prawdę nikt alfą nie jeździł. Najbardziej ceniłbym informacje od osób posiadających alfy powyżej 6 miesięcy.

Przyznaję się szczerze, że rozglądałem się za modelami z silnikiem 2.2 JTS i 2.4 JTDM.

Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie, może jakieś cenne wskazówki?

P.S. Czytałem co się dało na tym Forum i gdzie się dało, jednak konkretnych satysfakcjonujących mnie odpowiedzi nie znalazłem, dlatego postanowiłem założyć ten wątek. Jeśli taki był, bardzo przepraszam.

Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

To poszukaj na forum jeszcze raz. Zarówno w tym dziale jak i w Porady przy zakupie.

Stary wszystko tu jest już napisane

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

lenovo1990
    Gość

Domyślnie

Śledzę na bieżąco ten temat -
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...pie_ar159.html

ale tam wciąż mało konkretnych informacji na temat silników.

W sprzedaży na allegro króluje 1.9 120 KM ... czy ten silnik wart jest zakupu?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Na forum jest dużo konkretnych informacji czy wybrać JTS czy JTDm, a także który silnik wybrać - 120 czy 150KM.

http://www.forum.alfaholicy.org/pora...meo_159_a.html

http://www.forum.alfaholicy.org/pora...zy_150_km.html

http://www.forum.alfaholicy.org/pora..._jtd_soft.html

http://www.forum.alfaholicy.org/pora...fe_wybrac.html

Wystarczy tylko trochę cierpliwości i chęci.

lenovo1990
    Gość

Domyślnie

Czytałem wszystkie te tematy kamal i nadal nie mam pojęcia, który z silników wybrać. Każdy z użytkowników ma inne zdanie.

Osobiście wciąż jestem myślami przy 2.2 JTS i 2.4 JTDM - spalanie to samo właściwie, benzyna tańsza w utrzymaniu i eksploatacji...

Diesel? Obawiam się troszeczkę o zimę i odpalanie.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    156SW 2.4 175@218KM Powerd by Cinsoft.pl

Domyślnie

Za 34tyś PLN nie kupisz ładnego 2.4JTDM

Na wersje 200KM trzeba około 38-40 przygotować.
    Na wersję 210KM przynajmniej 45.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Za swoją z 2006 r zapłaciłem 36 tys zł do rejestracji. Rozrząd, oleje,filtry + wymiana 1500zł, DPF out + chip 1500zł, blacharsko ok, wyposażeniowo bez szału. Została polerka, stacja multimedialna do zakupienia ( brak radia ),konsola do obklejenia, coś stuka w zawieszeniu, więc myśle że w 40 tyś się zamknę. Więc nie szykuj się na 2.4 JTDm w dobrym stanie za taką kasę.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał lenovo1990 Zobacz post
    Czytałem wszystkie te tematy kamal i nadal nie mam pojęcia, który z silników wybrać. Każdy z użytkowników ma inne zdanie.

Osobiście wciąż jestem myślami przy 2.2 JTS i 2.4 JTDM - spalanie to samo właściwie, benzyna tańsza w utrzymaniu i eksploatacji...

Diesel? Obawiam się troszeczkę o zimę i odpalanie.
    Czy JTS będzie tańszy w utrzymaniu (vide droga obsługa łańcucha rozrządu, który nie jest wieczny)?

Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji. Ja wybrałem JTD, ale diesel mi nie leży. Mimo wielu zalet jaki ma ten silnik to mi on osobiście mocno nie odpowiada (wąski zakres użytecznych obrotów, wymagane częstsze zmiany biegów niż w moich pozostałych benzynowych autach, głośny na wysokich obrotach). Przejedź się oboma autami i podejmij sam decyzję.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Jak się zastanawiasz, czy 2.2 JTS, czy może 2.4JTDm to odpuść sobie od razu 1.9 120KM. Oba te silniki mają tę wadę, że są drogie, na skutek naszych debilnych przepisów o akcyzie. Czy spalanie mają podobne - śmiem wątpić. Oczywiście jest to jeszcze kwestia warunków w jakich będą jeździć.
    Co do eksploatacji 2.4JTDm:
    kosztuje więcej niż 1.9 i to praktycznie na każdym kroku:
    ubezpieczenie (patrząc na twój nick, różnice mogą być bardzo istotne)
    spalanie
    droższe części
    więcej części - masz o jeden więcej cylinder i co za tym idzie płacisz więcej za wtryskiwacze, świece żarowe, olej.

Ważna rzecz - licząc budżet na samochód uwzględnij rezerwę na doprowadzenie go do przyzwoitego stanu - przegląd startowy, opony, hamulce, zawieszenie itd - to wszystko kosztuje, a przed sprzedażą nikt ci przecież tego nie zrobi.

Co by podsumować - ze swojej jestem zadowolony i to bardzo, kupując po raz kolejny, prawdopodobnie też bym wybrał taki model. Trzeba po prostu pamiętać, że to nie jest tani samochód, pomimo dość niskiej ceny w zakupie, podobnie zresztą jak praktycznie każdy samochód podobnej klasy.

lenovo1990
    Gość

Domyślnie

Hmm, nie kupię za 34k zł?

Ta wygląda bardzo przyzwoicie - http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-200...C25668038.html

O ubezpieczenie nie ma co się martwić, to auto nie będzie rejestrowane na mnie, gdyby było, chyba bym nie wydołał...

Gdyby udało się również kupić na VAT 23%, miałbym 3000 zł w kieszeni na przegląd startowy.

Czy usunięcie DPF rzeczywiście kosztuje 1500 zł?
    Do czego chip? 200 KM to już jest bestia. Nie szukam wyścigówki, tylko dobrego i ładnego auta, za takie uważam Alfę 159.

P.S. Myślę, myślę i chyba nie stać mnie będzie na to auto. Planowałem odłożyć 10 tys. i 25 tys. wziąć w kredycie, ale jeśli on miałby kosztować 40-45 tys. To już chyba lepiej się nad nowym pewnym autem zastanowić jakimś, aniżeli niepewnym używanym.
    Ostatnio edytowane przez lenovo1990 ; 21-09-2012 o 10:08