Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Zakup Alfy 156 - proszę o pomoc

tymi
    Gość

Domyślnie Zakup Alfy 156 - proszę o pomoc

Witam serdecznie,

Od kilku dni przymierzam się do zakupu samochodu alfa Romeo 156 z 2003. Jestem po lekturze postów na forum, jak i wielu informacji z sieci. Mam coraz większą wiedzę nt. tego modelu... ale też coraz większe wątpliwości co do zakupu samochodu.

Poniżej zamieszczam link do modelu, który zamierzam kupić.
    http://moto.gratka.pl/tresc/alfa-rom...70554be9e7dd,1

Dziś umówiony jestem na stacji diagnostycznej, proszę Państwa o opinie na co szczególnie zwrócić uwagę na jakie elementy nadwozia, podwozia, silnika ect . Jakie obowiązkowe inwestycje czekają mnie po nabyciu auta?

Samochód ma przejechany 133000km, jest sprowadzony z Włoch.

Z góry dziękując czekam na opinie "alfiarzy".

pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków Avatar labomb
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    AR 156 SW 2,4 jtd Distinctive (2002)

Domyślnie

Podstawa to podpinka pod kompa, poduszek maksymalnie jest sześć. Przebieg jak na 7 letnie auto i Włochy trochę mały, może komp pokaże. Poproś kogoś z twojej okolicy kto posiada 156 aby z Tobą podjechał obejrzeć.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Wtgląda na bardzo zadbaną. Jedynie do czego można sie przyczepić, to poduszka na kierownicy różni się ewidentnie i silnik jest bardzo dopieszczony. Podepnij pod kompa i sprawdź błędy dot. poduch i przebiegu.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Hmmm jakbym widział swoją 156 pierwszy raz przed zakupem...
    Kolor ten sam i stalówki z kołpakami identyczne Wielki sentyment

A teraz do rzeczy.
    Poduszka owszem różni się kolorem od kierownicy bo wieniec jest z plastiku.
    A poduszka była dobierana kolorystycznie pod kierownicę ze skóry.
    W ogłoszeniu nie ma słowa o bezwypadkowości.
    Przebieg ciężko będzie sprawdzić po podpięciu do kompa bo to diesel a w nich bywa różnie.
    Na dzień dobry widzę tylko że jakaś żarówka jest przepalona bo się świeci kontrolka na zegarach. Przy zapaleniu nawet kiedy wyskakują wszystkie tej akurat nie powinno być.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szefuni0
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Giulietta jtdm 170KM

Domyślnie

na pierwszy rzut oczka całkiem zadbana... ale na takie najbardziej trzeba uważać przy zakupie... Wiadomo trzeba zobaczyc spasowanie elementów,ogólnie nie na HOP pomału... powodzenia
    GDYBY BÓG NIE WYMYŚLIŁ ALFY ROMEO CHODZIŁBYM PIESZO !!!

look1990
    Gość

Domyślnie

Jaką kwotę należy przeznaczyć na zakup alfy 156 1.8 lub 2.0 ts , aby jej stan umożliwiał bezstresową eksploatację. Czy za 5000zł to będzie jeździć?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Cytat Napisał look1990 Zobacz post
    Jaką kwotę należy przeznaczyć na zakup alfy 156 1.8 lub 2.0 ts , aby jej stan umożliwiał bezstresową eksploatację. Czy za 5000zł to będzie jeździć?
    Za tę kwotę raczej będzie bardzo ciężko kupić zadbany egzemplarz. Nie napisałeś w który rocznik celujesz? Alfa nie jest samochodem tanim w eksploatacji. Poszukaj w dziale dot. 156-stki info o:

1) motorach TS - należy BARDZO uważać na ich stan, potrafią dać frajdę z jazdy jak i doprowadzić do rozpaczy przy niewłaściwym traktowaniu;

2) zawieszenie - nie zapomnij że tu jest wielowachaczowe, dodatkowo amortyzatory, inne elementy aby nic nie stukało, pukało;

3) osprzęt elektryczny - klima, sterowanie nawiewem, klimą, alternator, rozrusznik, oświetlenie;

Ja w bieżący remont od razu po zakupie 156-stki (pomimo iż poprzedni właściciel robił wiele rzeczy na bieżąco, jednak przed sprzedażą zostawił mi kilka drogich elementów do wymiany) wydałem 3350 PLN - wystarczyło - świece (420 PLN), wachacz przedni górny (360 PLN), amortyzatory przód (ok. 600 PLN), pompa wody, rozrząd, filtry, olej, płyn serwa... trochę trzeba było zrobić abym mógł teraz poruszać się spokojnie. Ceny 156-stek zachęcają do jej kupna, jednak wielu zapomina że jest to auto klasy premium i takie też są wydatki, nie ma auta w tej klasie za małe pieniądze. Przytaczam po raz n-ty historię kolegi z pracy, kupił BMW E46 2000 r. 320i niby nie drogo, ale w wydatkach na serwis już mnie pobił... robi na raty bo na raz kasy brakuje.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

look1990
    Gość

Domyślnie

Po uzyskanych wskazówkach i sugestiach wnioskuję, że jeśli trafię na dobry egzemplarz, to przejeżdżę rok bez dużych wydatków (robię 6tys km rocznie). Do tego lpg sekwencja za 2500zł dla 1.8 lub 2.0ts i git.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

skoro robisz 6 tyś rocznie to jaki jest sens wydania 2500zł na LPG????????????????????

look1990
    Gość

Domyślnie

Robię tak mało, gdyż koszty benzyny mnie powstrzymują. Na gazie z pewnością zrobiłbym ok. 9-10k km rocznie.