Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Wahacz Trw oryginał a podróbka jak odróżnić

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie Wahacz Trw oryginał a podróbka jak odróżnić

Najtańsze wahacze mogę kupić na allegro ale mam małe obawy co do oryginalności produktu. Jak odróżnić wahacz oryginalny trw od podróbki? Przejrzałem chyba wszystkie wątki i jedni piszą, że musi mieć wybite na każdym elemencie trw, a inni, że ma nie mieć żadnych oznaczeń tylko znaczek ricambi.

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

jak dobrze swoje kojarzę swoje przy wymianie to chyba te z oryginał montażu nie miały wybitych oznaczeń stron
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

inobart
    Gość

Domyślnie

Jeśli jest oryginalny to logo ma zeszlifowane tak mi powiedział mechanik i faktycznie jak kupiłem w sklepie tak było bo oryginał idzie tylko na pierwszy montaż

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

patrz jeszcze na gumy żeby był napis BOGE (wahacze górne)
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 25-01-2011 o 23:26

bocik_156
    Gość

Domyślnie

Panowie oryginalny wahacz dolny z TRW do 156 nie ma żadnych oznaczeń nawet chyba nie ma oznaczenia stron, jest tylo mały wypókły napisik TRW na gumowej osłonie sworznia.
    Kiedyś taki wahacz dorwałem na allegro i gumy wytrzyały 3 lata bez jakigo kolwiek śladu zuzycia (wahacz ze strony prawej nadodatek), ale niestety sworzeń dostał lekkich luzów.
    Od tego samego sprzedawcy zaraz po kupnie owego wahacza strony prawej kupiłem stronę lewą i już przyszła inna, zarzekał się Pal... ze to orginał TRW, ale w nim niestety po roku użytkowania gumy dostały duzych luzów, choć sworzeń jeszcze był oki. Ten wahacz miał mały napisik (nadruk) w miejscu mocowania łapy amortyzatora TWR.
    Co do drugiego wahacza zrobiłem małe śledztwo i dowiedziałem sie że to jest faktycznie produkcja TRW, ale polska spod Bielska Białej i te wahacze sprzedawane są do warsztatów jako niefirmowane TRW. Ile w tym prawdy nie wiem, wkażdym bądź razie TRW, TRW nie równe.

Dodatkowe informacje. Oryginalne TRW powinno mieć:
    - możliwośc przyblokowania swoznia imbusem,
    - pierścienie przytrzymujące osłonę gumową sworznia powinny być, mały brazowy, duzy niebieski lub na odwrót, pierścień w kształcie naciętego okręgu nie kilku zwojowy,
    - plastikową (transportową) osłonę swożnia siegającą po sam czubek gwintu,
    - w tuleii dużej blacha ograniczająca, zewnętrzna powinna być płaska, bez trzech przetłoczeń,
    - tuleja mała, metalowa powinna byc koloru złotego,
    - wiem że też było cos z długościa gwintów w mocowaniu aluminiowym wahacza

Wiecej niepamiętam, ale Ja i tak polecam poliuretany, tylko sworzeń musisz mieć dobry i reszta Cię nie obchodzi
    Ostatnio edytowane przez bocik_156 ; 26-01-2011 o 00:07

Mieszka w
    Wyszków
    Auto

Domyślnie

Dzięki wiem już więcej. Mam już delikatny luz na sworzniach z prawej strony, znam warsztat, który regeneruje sworznie i z robiłby to za 100zł od wahacza, ale ja się na to nie pisze. A przy silniku 2.4 to tylko trw lepiej zrobić raz a dobrze

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał rolek Zobacz post
    Dzięki wiem już więcej. Mam już delikatny luz na sworzniach z prawej strony, znam warsztat, który regeneruje sworznie i z robiłby to za 100zł od wahacza, ale ja się na to nie pisze. A przy silniku 2.4 to tylko trw lepiej zrobić raz a dobrze
    polecam kupić oryginały będziesz miał pewność że to trw a kosztują niewiele więcej. TRW muszą mieć wybity napis TRW na sworzniu od dołu, na gumach są oznaczenia. Na oznaczenia na aluminiowym odlewie nie patrz bo podróbki też je mają (tyle że mniej wyraźne), ja się na taką naciąłem i wytrzymała niecały miesiąc (pojawił się luz na sworzniu).

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Panowie jutro wam dam znac, by wywalałem w lipcu zeszłego już roku górne i jeden dolny lewy wahacz jeszcze orginały i mam je w garażu (do wywalenia na złom lub jak ktos chce do oddania, ale odbiór osbisty)

Zrobie fotki i zobaczycie co i jak

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

daje fotki moich orginałów - wytrzymały 9 lat (135tkm) jak widac na zdjeciach rocznik 01 - tak jak auto.
    Wiec tak. Należy sprawdzic to:

denko (spód) swożnaia - napis trw - u mnie juz go nie widac
    [URL=http://img256.imageshack.us/i/trwf.jpg/][IMG]http://img256.imageshack.us
    na tulejkach napis BOGE

oraz na tulejkach napisz Fiat i rocznik

oraz na tulejkach była jeszcze seria cyferek
    swożeń miał wejscie na klucz imbusowy
    Chyba wszystko

Mieszka w
    Wyszków
    Auto

Domyślnie

Dzięki. Jak kupie to wrzucę zdjęcia i porównamy