Strona 12 z 14 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 138

Temat: Zaworek odmy

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kabanow Zobacz post
    W czasie pracy silnika na biegu jałowym, odkręcamy
    korek wlewu oleju a druga osoba patrzy na
    obotomierz, jezeli silnik sie " zajęknie" zafalują
    obroty to znaczy ze na zaworach są
    przedmuchy.Lewe ciśnienie sprężania wali pod
    pokrywe zaworów.Dlatego też miałem problem
    wiecznie cieknącej uszczelki pod pokrywą zaworów i
    falującymi obrotami.
    No tak,ale jaknie sie mimo wszystko bo jest "wietrzenie" pokrywy zaworow przez odme.Jak otwierasz korek to najkrotsza I najlzejsza droga dla powietrza jest wlasnie droga przez korek,a nie przez komore olejowa w pokrywie I cienki wezyk.Dlatego silnik sie zajaknie.

Jak Ci juz sie nie jaka to pewnie masz takie dziury,ze otwarcie korka nie powoduje roznicy w uilosci powietrzan"abo masz zatkana odme-niedrozna .

Pobaw sie odma,zobaczysz,ze nawet male przytaknie powoduje zmiany w obrotach.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Kraków
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm

Domyślnie

witam. dzisiaj odpiąłem przepływkę i pojeżdziłem jakieś 10 kilometrów i żadnej różnicy nie było a nawet obroty ani razu mi nie falowały tylko przy ruszaniu trzeba było więcej gazu dodawac .wiec według was przepływka do wymiany ?jak by ktoś mógł jeszcze powiedziec dokładnie gdzie znajduje się ten zaworek zwrotny odmy bo patrzyłem na rysunki na forum i nie załapałem gdzie on jest .TS 98. trzeba coś odkręcic żeby był on widoczny?próbuje poradzic sobie z falującymi obrotami bo mój mechanik rozłożył ręce .obroty falują tylko na ciepłym silniku. i czy bez krokowca da się jezdzic?
    Ostatnio edytowane przez wiesiek270 ; 27-01-2011 o 15:47

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

dzis znów w kilku postach wyczytałem ,ze odpinamy i jest super albo odpinamy i jest do bani . to niech mi ktos powie na cholere nam przepływomierz

---------- Post dodany o godzinie 20:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:11 ----------

?jak by ktoś mógł jeszcze powiedziec dokładnie gdzie znajduje się ten zaworek zwrotny odmy bo patrzyłem na rysunki na forum i nie załapałem gdzie on jest .TS 98.
    przeszukaj ten temat post nr 13 tam jest fotka i zielona kreska jest pokazana odma

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

ehh czytaj ze zrozumieniem posty albo nie czytaj laików .

1. Przpłyka odłączona:
    - w TS'ach powoduję, że nie ruszysz bo będzie się silnik dusił przy depnięciu w geja gazu, jak uszkodzona to po dopięciu ten sam efekt - dusi się - to benzyna i musi wiedzieć jaka dawka powietrza leci do kolektora by dobrać odpowiednia ilość wachy na wtryskach (czas wtrysku).
    - w JTD po odpięciu uszkodzonej przepływki silnik działa znacznie lepiej - to diesel - kiedyś zbędny był przepływomierz...

Jak patrzysz na silnik to po prawej z pod plastikowej pokrywy idzie wężyk i wchodzi prosto do wlotu kolektora za przepustnicą . Na końcu tego wężyka jest zaworek.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No to ja mam chyba jakiegoś niezwyczajnego TS-a lub jestem laikiem, bo u mnie była wyraźna poprawa po odpięciu przepływki - patrz mój post nr 98.

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

No to masz dziwną alfę, bo w benzynie TS'ie zanim przejdzie w tryb "serwisowy" dusi się, wali po wydechu itd... Zrób to jeszcze raz, odepnij i zapal auto .
    Chyba, że czegoś nie wiem o 1.6

Z tego co pamiętam u Bubu w 2.0 też tak było bo diagnozowaliśmy moje auto w tamtym roku
    Jak się będziecie widzieć to odepnij mu i zobacz

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dobrze - w sobotę spróbuję na zimnym i na ciepłym u siebie i napiszę, jak było.

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Dziękuję.

Sam byłem przed chwila i... zapala normalnie, po kilku sek. świeci marchewa i jak chce dodać gazu gwałtownie - dusi się.

Bez zmian - mam już inny komputer (nowszy model) i robi tak samo jak stary.Soft też inny.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

kurcze to ja ju tez nie wiem ale odpialem go i inne auto.Fakt ze wolnych nie ma bo gasnie i dopiero gdzies tak od 3tys lapie pozadnie i ciagnie super na obrotach.Jak przemyje przeplywke to na jakis czas jes lekko lepiej i potem znowu to samo

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Kraków
    Auto
    Alfa 159 1.9 jtdm

Domyślnie

jeszcze jedno pytanie mam .dzisiaj powtórzyłem jazdę z odpiętą przepływką i zadnej róznicy u mnie nie ma tylko jak pisałe,m wcześniej przy ruszaniu muszę trochę więcej gazu dodac a nic jej nie dusi i obroty wchodzą ładnie więc niewiem czy przepływka jest zepsuta czy moje auto jest jakieś inne?