Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Sonda Lambda. Konkretnie o sprawdzeniu.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie Sonda Lambda. Konkretnie o sprawdzeniu.

Panowie szukałem na forum lecz nei moge jednoznacznie znaleść odpowiedzi na ten temat. Chce sprawdzić sonde u siebie silnik 1.4 bx, sonda 3-przewodowa. Wiem tyle że podpinam sie miernikiem pod czarny przewód w sondzie bez odpinania kostki. a drugi przewód miernika podpinam do ( - ) w aku. Ok wartości powinny być od 0.1 do 0.9-1 V ale na zimnym czy na ciepłym silniku?? Ok dalej co ustawiam na mierniku? Omy? Volty? i dalej jak sprwdzić napięcie na grzałce? Podpinam sie pod białe przwody kolejno i co? na jednym i drugim ma być 12v??

RAFALPD7
    Gość

Domyślnie

Sprawdzasz oczywiście na rozgrzanym silniku-wtedy jest pewne ,że sonda osiągnie temperaturę pracy.Ustawiasz voltomierz na zakres który zapewni największą dokładność zakres np 2v,chociaż do 20 też nie zaszkodzi.Prąd stały oczywiście.

sk8er
    Gość

Domyślnie

ja sie podepne moja sonda wykuazuje wartowci od 0.3 do 0.6 wolta nic wiecej nic mniej. a powinna byc niby do 0.9

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Jeżeli chcesz sprawdzić grzałkę to musisz zmierzyć prąd (Amper), jeżeli zmierzysz napięcie to tak naprawdę dowiesz się niewiele (będziesz wiedział że napięcie dochodzi)wtedy musisz zmierzyć dodatkowo rezystancję grzałki(ohm).Napięcie na sondzie lambda mierzysz na rozgrzanym silniku dodatkowo powinieneś potrzymać go przez około 2-3 min na 2500 obr/min aby sonda była dobrze rozgrzana i próbkowała.Próbkowanie sondy powinno zmieniać się co 1s.Ważne jest przejście przez 0,5V czyli między ubogą a bogatą mieszanką.
    Ostatnio edytowane przez NOE ; 29-01-2011 o 05:19

sk8er
    Gość

Domyślnie

to im wyzsze napiecie to bardziej uboga mieszanka?

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Pol3wa Zobacz post
    Panowie szukałem na forum lecz nei moge jednoznacznie znaleść odpowiedzi na ten temat. Chce sprawdzić sonde u siebie silnik 1.4 bx, sonda 3-przewodowa. Wiem tyle że podpinam sie miernikiem pod czarny przewód w sondzie bez odpinania kostki. a drugi przewód miernika podpinam do ( - ) w aku. Ok wartości powinny być od 0.1 do 0.9-1 V ale na zimnym czy na ciepłym silniku?? Ok dalej co ustawiam na mierniku? Omy? Volty? i dalej jak sprwdzić napięcie na grzałce? Podpinam sie pod białe przwody kolejno i co? na jednym i drugim ma być 12v??
    Zapraszam do tematu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...dy_lambda.html