Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Zawieszenie

darekkk21
    Gość

Domyślnie Zawieszenie

Witam
    Mam pytanie odnośnie zawieszenia. Przejechałem już swoją Alfa ponad 60 tys km i już od pewnego czasu zaczęły się problemy z zawieszeniem a mianowicie coraz mocniejsze stukanie i skrzypienie na każdej nierówności. Chciałbym się dowidzieć mniej więcej co może już być do wymiany? Z góry dziękuje za pomoc

patryk147
    Gość

Domyślnie

Najprawdopodobniej skrzypią wahacze górne i to raczej one będą do wymiany ( lub możesz je dobrze przesmarować, ale to pomaga na dosyć krótki okres ).

Pozdrawiam.

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar brera21
    Mieszka w
    Kozy/Bielsko-Biała
    Auto
    AR 156 2.0 16v CADAMURO DESIGN

Domyślnie

u nas ten sam problem, jak kolega patryk147 wspomnial przesmarowane zostalo porzadnie ale to na krotko. wiec wymiana, a do ostatniej chwili nie ma co czekac, pzdr.
    Panie Boże, a w niebie też są Alfy?

mmmm moja 157....
    Ja, swoimi Alfami jeżdżę po Alfalcie

* Ci którzy powinni wiedzą o co chodzi

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Skrzypienie przerabiam też u siebie. Myśle żeby poprostu zainwestować w nowe zawieszenie, tylko trzeba poczekać aż drogowcy zalepią dziury . Ja traktowałem wahacze górne olejem sylikonowym i musze powiedzieć, że nawet działa. Niestety zabieg trzeba powtarzac.

darekkk21
    Gość

Domyślnie

a co z dolnymi wahaczami czy one tez już mogą padać? bo oprócz skrzypienia słychać także donośne stukanie na wybojach. Może to jeszcze amortyzatory, końcówki drążków lub coś jeszcze? Prosił bym o pomoc bo nie wiem na ile mam się nastawić

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał darekkk21 Zobacz post
    a co z dolnymi wahaczami czy one tez już mogą padać? bo oprócz skrzypienia słychać także donośne stukanie na wybojach. Może to jeszcze amortyzatory, końcówki drążków lub coś jeszcze? Prosił bym o pomoc bo nie wiem na ile mam się nastawić
    Stuki również pochodzą od wahaczy górnych. Zaczyna się od zgrzypienia a potem już nawet stuka jak pojawią się luzy.

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Cytat Napisał wiedzmaak Zobacz post
    Ja traktowałem wahacze górne olejem sylikonowym i musze powiedzieć, że nawet działa. Niestety zabieg trzeba powtarzac.
    możesz jasno wytłumaczyć gdzie i jak to psikałeś smarem? bo spróbował bym u siebie tylko prosił bym o jakąś instrukcję jeśli można

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Od razu mówie, że jest to rozwiązanie DORAŹNE. Zaraz mnie forumowicze zjedzą, że zużyte elementy zawieszenia trzeba wymieniać itp. Oczywiscie tez jestem tego samego zdania, poprostu czekamm aż drogowcy dziury zalepią i musze troche kaski uzvbierac bo nie chce badziewia wsadzac.

Wracajac do tematu. Podnosisz auto, zdejmujesz koło, wsadzasz głowe w nadkole, patrzysz do góry i widzisz wahacz górny. Z przodu masz sworzeń, a z tyłu troche wyżej masz takie dwie tuleje. Tam właśnie wpusciłem olej sylikonowy. Jak już będziesz miec podniesione auto mozesz reszte tuleji tym potraktować (wahacz dolny). Zobacz odrazu czy któraś z osłon gumowych sworznia, czy łącznika stabilizatora nie jest padnięta.

Zamiast oleju sylikonowego można zastosowac smar miedziowy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

też mi skrzypi. Zwlekam z wymianą, bo od razu będe chyba też robił amortyzatory. Warto jeszcze przyjrzeć się łącznikom stabilizatora. Są stosunkowo tanie, a od razu jest ciszej po wymianie.

Użytkownik Romeo Avatar dadasiek
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    :-)

Domyślnie

http://allegro.pl/lacznik-stabilizat...346433666.html
    próbował, ktoś tych łączników ?
    kiedyś obiło mi się o uszy, że jakaś polska firma robi takie elementy i są dużo trwalsze od zagranicznych.

BTW, ile zajmuje mechanikowi wymiana łączników ?

Pozdrawiam,
    Adam