Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Temat: Spalnie - Alfa 156 2,5 V6 24V

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

jesli kogos to intersuje to w mojej alfie z 98r spalanie typowe w miescie przy jezdzie na odcinkach 5-6 km x 2 czyli do pracy wychodzi 12-12.5 litra gdybym sie uparl zeszlo by nizej bo to wynik z momentami kiedy przyciska sie gaz... jesli ktos nie wierzy to juz jego problem

Użytkownik Świeżak Avatar marc1nz
    Mieszka w
    podkarpacie
    Auto
    AR 156 3.0 V6 Q2

Domyślnie

u mnie przy dosc ostrej jezdzie wychodzi 150ml/km

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Kiedys mialem klienta ktorego V6 palilo ponizej 12,5litra w miescie, wszystko bylo cacy tylko w trybie sterownika "open loop" auto latało na ubogiej mieszance bo miało nie do konca sprawny przeplywomierz, a jako ze w tym trybie sterownik nie koryguje mieszanki po wskazaniu sondy lambda to i spalanie bylo niskie.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Neilik
    Gość

Domyślnie

Aktualnie jestem po tankowaniu do pełna i jeżdżę bardzo spokojnie. staram się nie zaduszać ale i nie skakać powyżej 3k przy jeździe po mieście. Zobaczymy...

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Grzesiekk jak sprawdzic czy autko jest w tym trybie open loop? tzn moja raczej dziala ok bo kopyto ma przy normalnym bucie i wtedy spalanie idzie w gore;p ale i tak jak na taki silnik pali malo odziwo... italiany sie postaraly przy projektowaniu tego motorre

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Sterownik w V6 pracuje w dwóch "trybach":
    - pętla zamknięta [close loop], dawka paliwa ustalana na podstawie MAF, temp. silnika i rpm plus są wprowadzane korekty składu mieszanki na podstawie odczytu sondy lambda
    - pętla otwarta [open loop] - wystepuje po przekroczeniu pewnego obciazenia silnika, odczytywane jest to na podstawie MAF i rpm, chodzi o to że wtedy sterownik pb nie reaguje na wskazania sondy lambda, leje paliwko z mapy wzgledem MAF. temp. silnika i RPM, jeśli MAF sprawny nie ma wtedy zadnych problemow i skład mieszanki jest OK, jeśli natomaist MAF walniety może być za ubogo, sterownik tego nie widzi bo nie czyta sygnału sondy i V6 moze dziwnie malo palic przy butowaniu.

Jeśli o dziwo jakoś mało ci silnik pali przy ostrym ganianiu wystarczy wpiąć pierwszy lebszy skaner OBD i zerknać na wskazanie MAF oraz odczyt lambdy, jeśli jest źle nawet sonda wąskopasmowa pozwoli wykryć anomalie w składzie mieszanki.
    Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 25-09-2009 o 18:39
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

inaczej... malo pali bo go nie deptam, a jesli deptam to oczywiscie robi sie wir w baku wiec chyba wszystko jest ok

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

U mnie dzisiaj około 8 na setkę, 1 dzien po zakupie, na dodatek termostat okazało się że puszcza. Ecodriving, Panowie i Panie, potrafi zdziałać cuda.

emaxiq
    Gość

Domyślnie

serca nie macie tak zamulac ten silnik, trzeba bylo od razu kupic sobie punto 1.4 i gaz zalozyc

szczerze, mnie to zzera kupowac auta z takimi silnikami i jezdzic w taki sposob, ale to tylko moje zdanie

u mnie standardowo pali benzyny 98 - 11/13l /100km i 15-17gazu/100km
    nie jezdze do 3000obrotow, ale i nie podjezdzam pod czerwona kreske - poprostu sie rozkoszuje V6 i tym co dala fabryka

edit; wszystko po miescie oczywiscie, bo realne jest, ze na miescie nie zejdziesz tym autem ponizej 10l
    Ostatnio edytowane przez emaxiq ; 30-01-2011 o 08:22

M&M
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Superjahu007 Zobacz post
    Co do wpływu sondy lambda kolejny raz napiszę - na własnym przykładzie uszkodzona ( "całkowicie martwa" ) sonda lambda nie miała żadnego wpływu na ilość spalanego paliwa przez moją Alfę . Nie oznacza to że z uszkodzoną powinno się jeździć , wręcz przeciwnie jak najszybciej wymienić .
    Zużycie paliwa w mieście które mieści się w granicach 16 litrów można uznać za normę . Duży wpływ na to ma ilość czasu jakie auto stoi w korkach .Ja w mieście nie przekraczam 15 litrów niezależnie od tego czy zima czy lato z klimą. A nogi lekkiej nie mam tylko że ja jeżdżę zazwyczaj w okresie małego natężenia ruchu na drodze i omijam korki - chociaż w takiej małej mieścinie jak u nas rzadko się zdarzają Wnioskuję że poruszasz sie po Poznaniu a tam czasami można swoje odstać chociaż na tle innych miast i tak jest wzorowo !
    Na trasie najmniej zużyła 8,6 l/100 km ale jazda emerycka. Normalnie okolice 9,5-10 litrów.
    Nie zgodzę się, opisz jak to u mnie wyglądało.
    U mnie sonda martwa przez pierwsze dwa miesiące nic złego się nie dzieje.
    W następnym miesiącu alfka pali 25l/100km z rury czuć benzynę, brak mocy.
    Szarpie nie chce wkręcać si,e na obroty.
    Po wymianie sondy wszystko wróciło do normy.