a w którym miejscu zaślepiacie w 2.4 JTD CF2
Tutaj masz opisane gdzie zaślepić http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._poradnik.html
miejsca oznaczone czerwonym owalem są niejednoznaczne, według tych zdjęć można zaślepić na kolektorze wydechowych przed zaworem bądź za zaworem albo tez na gorze na kolektorze ssącym gdzie dochodzi przewód z kolektora wydechowego
---------- Post dodany o godzinie 00:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:19 ----------
ten poradnik już przeglądałem kilkakrotnie stad moje pytanie
Najlepiej daj zaślepkę na połączenie kolektora wydechowego i zaworu egr . wtedy sadze nie będą go zanieczyszczać
czyli przed zaworem zaraz na kolektorze wydechowym, taka jest praktyka prawidłowego montażu zaślepki![]()
najlepiej zamontować 2 zaślepkiprzy kolektorze wydechowym i ssacym bo z jednej strony będzie się pchać sadza a z drugiej olej.
a może wspólnie dojdziemy do tego jak to programowo wyłączyć ja na zagranicznym forum wygrzebałem wycinek softu do cf2 gdzie jest wycięty programowo egr wiec wszystkie błędy związane z egr poszły by w niepamięć i podejrzewam że również pokrywało by się zapotrzebowanie powietrza z przepływem z przepływki![]()
Ostatnio edytowane przez viruskill ; 02-02-2011 o 09:39
Zaślepka jest przewidywana do zamontowania za chłodnicą spalin przy kolektorze ssącym. Nie ma niebezpieczeństwa jej przepalenia tak jak w przypadku zamontowania przy kolektorze wydechowym
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Dzieki Maciek na taka odpowiedz czekałem![]()
W weekend będę testował dalej, ma być odwilż to może nie zmarznę w garażu :-)
Znalazłem w necie coś ciekawego, co mogłoby tłumaczyć "łagodniejszą" pracę silnika, a mianowicie załączenie EGR w silnikach benzynowych powoduje przyspieszenie zapłonu, analogicznie więc w dieslu powinien się zmienić kąt wtrysku - po wyłączeniu EGR-a i zaślepieniu staje się optymalny.
"Czy EGR zmniejsza moc silnika?
Wielu uważa że ten układ blokuje sztucznie moc silnika, a usunięcie tego “ekologicznego badziewia” da im przyrost mocy.
Jeśli razem z usunięciem EGRu przeprogramuje się ECM tak, żeby nigdy go nie włączał, wtedy taka operacja rzeczywiście ma jakiś sens i nie zalicza się do rzeźby Heńka®.
Wyłączenie EGR bez ingerencji w komputer spowoduje efekt całkiem odwrotny. Dlaczego? Ano dlatego że ECM włączając EGR przyśpiesza także zapłon (zmniejszona temperatura - wcześniejszy zapłon), a to jak wiadomo prowadzi do stuków. Knock sensor wykrywa te stuki więc ECM z powrotem cofnie zapłon, ale bardziej niż był przed zmianami(...)"
---------- Post dodany o godzinie 20:48 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:45 ----------
chyba że się zrobi z puszki po piwie jak na niektórych forach radzą :-)
---------- Post dodany o godzinie 20:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:48 ----------
Daj linka na forum, ja mam oryginalny soft z CF2 więc możemy porównać, ale numery sterownika musiałyby się idealnie zgadzać.