Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: 156 2.0 155KM rozrzad i kluczyk !!-HELP-!!

irekolsztyn
    Gość

Exclamation 156 2.0 155KM rozrzad i kluczyk !!-HELP-!!

pomocy! szykuje mi sie rozrzad do roboty i nie wiem ile kasy szykowac i co tak na prawde mam kupic...?
    mam rownierz kluczyk z doszczetnie polamana obudowa plastikowa(grot i uklad caly) czy moge cos jeszcze z nim zrobic?(niestety nie mam karty od kodowania)

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Jeżeli to Twój pierwszy raz, to powinieneś wymienić:
    Pompę wody,
    wariator
    pasek rozrządu
    rolki
    pasek klinowy
    rolki paska
    Koszt w sumie ok 500-600,- z części + robocizna tu juz zależy od warsztatu czyli od 400 wzwyż.
    I raczej nie szukaj najtańszego bo ustawienie rozrządu w TSie wymaga nie tylko blokad, ale i sporej wiedzy oraz czujnika zegarowego.

Dlaczego pompa i wariator? ponieważ mają ograniczoną zywotność, a do ich wymiany , konieczne jest zrzucenie rozrządu. Czyli podwójnie płacisz za ustawienie rozrządu.
    Kupując wariator upewnij się że jest "pozmianowy" czyli z usuniętymi wadami . taki można wymieniać co 2 wymianę rozrządu.

Co do kluczyka, poszukaj , nawet chyba a dziale bazar ktos ma do sprzedania kluczykz ułamanym grotem. Więc ylko przełożenie obudowy

irekolsztyn
    Gość

Domyślnie

dzieki wielkie kolego,
    troche mnie uspokoiles bo z opowiesci slyszalem ze rozrzad kosztuje w okolicach 1500zl. jak bys byl tak mily i podal mi jakies jakie kolwiek linki do tych czesci? zeby mnie na szaro z czesciami nie zrobili...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

Cytat Napisał irekolsztyn Zobacz post
    dzieki wielkie kolego,
    troche mnie uspokoiles bo z opowiesci slyszalem ze rozrzad kosztuje w okolicach 1500zl. jak bys byl tak mily i podal mi jakies jakie kolwiek linki do tych czesci? zeby mnie na szaro z czesciami nie zrobili...
    kolego dobrze słyszałeś.
    koszt samego wariatora to 400-500 zł (w zależności od żródła.choć ktoś w "bazarze "- za 350 oddaje i ja bym kupił bo taniej nówki nie znajdziesz)
    przy 2.0ts dojdzie ci koszt "balansu" wiec jak zamkniesz sie w czesciach w 1200zł to sie nie przestrasz no i dolicz olej +filtr + robocizne na poziomie 250 -400 zł srednio wiec 1500 z palcem w uchu poleci....
    niestety ale w alfie i nie tylko to chyba jeden z najdroższych rozrządów w silnikach r4

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Alfaauto Zobacz post
    kolego dobrze słyszałeś.
    koszt samego wariatora to 400-500 zł (w zależności od żródła.choć ktoś w "bazarze "- za 350 oddaje i ja bym kupił bo taniej nówki nie znajdziesz)
    przy 2.0ts dojdzie ci koszt "balansu" wiec jak zamkniesz sie w czesciach w 1200zł to sie nie przestrasz no i dolicz olej +filtr + robocizne na poziomie 250 -400 zł srednio wiec 1500 z palcem w uchu poleci....
    niestety ale w alfie i nie tylko to chyba jeden z najdroższych rozrządów w silnikach r4
    Słuchaj kolegi,
    ja Cię wprowadziłem w błąd, opierając się na cenach do swojej 1.8 TS.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Ja fajnie zagrałem z mechanikiem u którego robiłem rozrząd i wariator.(nie to ze jestem cwaniakiem i hamem ale niektóre ceny są chore i z kosmosu.
    Pytam sie ile biedzie kosztować wymiana rozrządu (napinacz,pasek,rolka prowadząca) + wariator + olej.
    ok 400 zł w zalezności od tego ile to zajmie bo roboczo godzina to 120 zł.Tak i powiedział na koniec!!!!!!!
    Cały czas byłem na miejscu i pilnowałem (nie czasu pracy) tylko zeby nic nie spartolił.
    Wymiana trwała w bardzo powolnym tempie 2 godziny.
    Na koniec pytm sie ile płace, z tym ze podkresliłem ze trwało to 2 godziny robocze.
    Bez awantury zapłaciłem 250 zł
    Tak jak pisałem nie była to hamska zagrywka z moje strony.

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał kabanow Zobacz post
    Ja fajnie zagrałem z mechanikiem u którego robiłem rozrząd i wariator.(nie to ze jestem cwaniakiem i hamem ale niektóre ceny są chore i z kosmosu.
    Pytam sie ile biedzie kosztować wymiana rozrządu (napinacz,pasek,rolka prowadząca) + wariator + olej.
    ok 400 zł w zalezności od tego ile to zajmie bo roboczo godzina to 120 zł.Tak i powiedział na koniec!!!!!!!
    Cały czas byłem na miejscu i pilnowałem (nie czasu pracy) tylko zeby nic nie spartolił.
    Wymiana trwała w bardzo powolnym tempie 2 godziny.
    Na koniec pytm sie ile płace, z tym ze podkresliłem ze trwało to 2 godziny robocze.
    Bez awantury zapłaciłem 250 zł
    Tak jak pisałem nie była to hamska zagrywka z moje strony.
    W jakim silniku tyle zapłaciłeś ?
    Jeśli w 1.8, to ja czytając forum dochodzę do wniosku, że biorę za mało za robociznę.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    W jakim silniku tyle zapłaciłeś ?
    1.8 16V TS 144KM 2000r
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 06-02-2011 o 20:37