Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 156 turbina "miauczy"

Kacper_156
    Gość

Domyślnie 156 turbina "miauczy"

Witam to moj pierwszy post - prosze o wyrozumialosc .
    A wiec do tematu , niedawno kupilem od ojca 156 jtd z 2002 r od kilku dni podczas przyspieszania slysze cos w stylu "miauczenia" mysle ze dzwiek pochodzi z turbiny albo z paska wieloklinowego , nie mam pojecia co to moze byc to moj 1szy turbo diesel . Auto nie stracilo mocy i jezdzi normlanie

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Sprawdź caly dolot powietrza, podejrzewam że jeden z węży będzie pęknięty i stąd efekt miauczenia. Mam to u siebie z tym, że ja mam rure połataną

smooder
    Gość

Domyślnie

Ja miałem identyczne objawy u siebie, myślałem już, że turbo pójdzie na śmieci. Okazało się po wizycie u znajomego mechanika, że to rolka prowadząca pasek klinowy wydawała takie odgłosy

Nawet się nie spodziewałem, że ona może tak namieszać. Po wymianie rolki - cisza.

Skoro Twoja Alfa ciągnie normalnie, to może masz podobny przypadek...

pzdr

Kacper_156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał smooder Zobacz post
    Ja miałem identyczne objawy u siebie, myślałem już, że turbo pójdzie na śmieci. Okazało się po wizycie u znajomego mechanika, że to rolka prowadząca pasek klinowy wydawała takie odgłosy

Nawet się nie spodziewałem, że ona może tak namieszać. Po wymianie rolki - cisza.

Skoro Twoja Alfa ciągnie normalnie, to może masz podobny przypadek...

pzdr
    dzieki wielkie jutro podjade do magika i zobacze co powie w razie gdyby chcial mnie naciagnac bede wiedzial czym sie kierowac . dzieki wielkie pzdr

smooder
    Gość

Domyślnie

To daj znać jak po wizycie. Powodzonka.

pzdr

Kacper_156
    Gość

Domyślnie

poki co musze czekac bo terminy ma zajete ale po otworzeniu maski wyraznie dziwne dziweki dochodza z pasa wieloklinowego , faktycznie moze byc ktoras z rolek walnieta . na wolnych obrotach cos jak by dzwonilo a na wyzszych "miauczy"

smooder
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kacper_156 Zobacz post
    poki co musze czekac bo terminy ma zajete ale po otworzeniu maski wyraznie dziwne dziweki dochodza z pasa wieloklinowego , faktycznie moze byc ktoras z rolek walnieta . na wolnych obrotach cos jak by dzwonilo a na wyzszych "miauczy"
    Ja miałem dokładnie tak samo. A weź np. WD-40 i psiknij na pasek po gładkiej stronie, tzn. nie na rowki tylko na gładką stronę. Na gładkiej stronie pracuje tylko rolka prowadząca i napinacz. Jeśli po psiknięciu odgłosy ustają to masz rolkę do wymiany. I to na 99% rolkę prowadzącą, bo napinacz by nie huczał tylko powodował piski paska. Spróbuj.

pzdr

Kacper_156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał smooder Zobacz post
    Ja miałem dokładnie tak samo. A weź np. WD-40 i psiknij na pasek po gładkiej stronie, tzn. nie na rowki tylko na gładką stronę. Na gładkiej stronie pracuje tylko rolka prowadząca i napinacz. Jeśli po psiknięciu odgłosy ustają to masz rolkę do wymiany. I to na 99% rolkę prowadzącą, bo napinacz by nie huczał tylko powodował piski paska. Spróbuj.

pzdr

zaraz zejde do garazu i zobacze czy ten trick cos da . Mam jeszcze jedno pytanie jak moge sprawdzic ile moja alfa ma mocy ? w dowodzie nie mam nic a na klapie 1.9 Jtd jest to 8 zaworówka

---------- Post dodany o godzinie 13:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:03 ----------

niestety wd40 nic nie zdziałał ..
    miauczy dalej ;/

smooder
    Gość

Domyślnie

No miauczy dalej bo się pasek na rolce cały czas obraca, ale po psiknięciu powinny ustać te dziwne dźwięki co mówiłeś, że są. U mnie te dźwięki to było takie terkotanie.

Co do ilości KM to masz według mnie masz 115.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Prymus44
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 JTD '03

Domyślnie

Ja właśnie dziś zaobserwowałem podobny objaw.

Dodam, że już wcześniej miałem przygodę ze sprzęgłem alternatora i jedną z rolek- po naprawie i wymianie wszystko grało. Po zatankowaniu słychać wyraźny gwizd spod maski, ale dopiero po 2000 obr/min, i tylko w przypadku przyspieszania (na sucho /na luzie/ żadne niepokojące gwizdy nie dochodzą). Rurę dolotową mam zaklejoną specjalną taśmą, bo jakieś pęknięcie było. I jeszcze jedna kwestia- w miejscu złącznenia powiedzmy z silnikiem lekko się poci. Tak ma być?

Pozdr.