Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czy to akumulator?

Adisss
    Gość

Exclamation Czy to akumulator?

Witam, mam mały... albo i duży problem.
    Dziś w pracy robiłem sobie przy światłach w mojej Alfie bo coś słabo świeciły z przodu a z tyłu nie miałem lewego stopu. Kumpel który mi włączał w środku auta światła zostawił przekręcony kluczyk w stacyjce. Silnik nie chodził ale kluczyk przekręcony był i kontrolki się swieciły od około godz 11 do 15. I jak już chciałem wracać do domu Alfa... nie odpaliła. Wsadzi8łem kluczyk na nowo, zapaliłem zapłon, kontrolki się zaswieciły, przekręciłem kluczyk zamuliło ok 1-2sekundy i wszystko zgasło. No i Alfa została do rana w pracy. Czy to może być padnięty akumulator? Tak szybko by padł? To możliwe?
    Nic przy silniku ani nigdzie indziej nie grzebałem. Wczoraj jedynie wymieniłem olej i filtr oleju.
    Prosze o odpowiedz bo nie daje mi to spokoju jaka jest przyczyna

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

całkiem możliwe, że to akumulator się rozładował. Jutro do pracy wybierz się z prostownikiem i podładuj małym prądem przez parę godzin, a potem spróbuj zapalić.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Na zapłonie kontrolki, sterowniki, ecu, silnik nawiewu i jeszcze parę rzeczy działa. Przez 4h spokojnie mogło się rozładować. Trzeba było zapchać auto i spokojnie byś do domu pojechał

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

yhm a później rozrząd robił by po tym pychu

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Adisss
    Gość

Domyślnie

No właśnie dla dobra rozrządu zostawiłem auto w pracy a rano odpale na kable od auta ocja. Mam nadzieje ze to tylko aku a nie zadna inna awaria:/ dzieki wszystkim!!

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cinas1980 Zobacz post
    yhm a później rozrząd robił by po tym pychu
    Cinas, a rozrząd to nie pada podczas pych w jtd-kach...?

---------- Post dodany o godzinie 19:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:29 ----------

Z tego co się orientuje jak aku na maksa rozładowany, to nie bardzo z pychu da radę autko odpalić, trzeba by było na holu. Ale jak koledzy wcześniej wspomniali najprawdopodobniej padł akumulator, ale musiał być kiepski, bo u mnie ostatnio żona zostawiła Alfika na zapłonie z nawiewem na , radiem włączonym (wzmacniacz) i rano pojechała normalnie do pracy. Także zajrzyj po odpaleniu kolego do tego aku, żebyś później nie miał znów nieprzyjemnej niespodzianki. Pozdrawiam

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomek_murawski Zobacz post
    Cinas, a rozrząd to nie pada podczas pych w jtd-kach...?

wg mnie to nie reguła na własne oczy widziałem benzyniaka branego na pych gdzie rozrząd przeskoczył i bałaganu w silniku narobił

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Ja nigdy nie słyszałem o przeskoczeniu rozrządu w benzynie, chociaż tak na chłopski rozum jak w dieslu się da, to dlaczego i w benzynie nie możę coś takiego wydarzyć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

ktoś może powiedzieć że na własne oczy widział jak walec się wywrócił co nie czyni reguły jeśli pasek jest stary i naciągnięty, jeśli ma się wyciek oleju zalewający pasek, jeśli... jeśli... jest ich tyle że szok.. sam odpaliłem tyle aut na pych że jeśli istnieje tak duże ryzyko, to powinno mi się to już przydarzyć Problem w tym, że w Twoim przypadku odpalenie na pych mogło by się nie udać, bo potrzeba do tego na tyle małej ilości prądu żeby pompa paliwa ruszyła. Jeśli aku jest wyczerpany do zera, to szanse są nikłe, nawet na zaciąg innym autem
    trzeba podładować aku i tyle... przy włączonym zapłonie, na cewkę zawsze leci prąd, przypuszczam że ts-y też tak mają, więc to normalne że się aku rozładował, tym bardziej że jest zimno, aku się nie doładowują przez całoroczną jazde na światłach... i takie tam
    Ważne żeby długo nie stał rozładowany, bo nic z niego nie będzie

elpaproszi
    Gość

Domyślnie

ja mialem to samo i zakaczylo sie wymiana alternatora :] jak naladujesz akumulator i przejedziesz na nim pare kilometrow i Ci zdechnie to odrazu podpinaj pod kompa i sprawdzaj ladowanie :] u mnie na walnietym alternatorze max byl 11v a na dobrym jest chyba 13.6v nie pamietam dokladnie... i powodzenia jak bedziesz sam wymienial:] ja sam osobiscie wlczylem z wyciagnieciem 7h wlozenie to pikus:] pozdrawiam