Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Drganie, głośny dźwięk - pasek wielorowkowy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar michals_88
    Mieszka w
    Warszawa - Ochota
    Auto
    156, 1.9 JTD 8v + 156 2.5 V6 Busso GTA Look + 147 16v 140 KM

Domyślnie Drganie, głośny dźwięk - pasek wielorowkowy

Proszę Was o pomoc bo już nie mam siły i nie wiem gdzie szukać przyczyny problemu, nawet w warsztacie już skończyły się pomysły. W mojej Alfie (1.9 jtd;8v; 156) drży i wydaje dudniące dźwięki pasek wielorowkowy, dźwięk zmienia się przy włączeniu każdego odbiornika prądu, np.: przy zapalonych światłach i podgrzewaniu szyby prawie cichnie ale gdyby zgaśić światła znów dudni. Wymieniłem, napinacz, rolkę prowadzącą(Ruville), koło pasowe (Corteco), na alternatoże i na sprężarce oraz na wspomaganiu nie ma wyczuwalnych luzów. Pytanie brzmi, czy pasek wymieniony 5 tys km temu przez innego mechanika (który zresztą źle spasował obudowę rozrządu i w innym warsztacie musieli ją poprawiać bo ocierała o pasek rozrządu) może być źle dobrany i to powoduje rezonans i drgania i dziwne dźwięki? Może ktoś miał podobny przypadek, proszę o pomoc - z góry dzięki.

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

u mnie winne było nieoryginalne koło pasowe, ale na początek wymień sprzęgiełko na alternatorze

smooder
    Gość

Domyślnie

Jak na mój gust to sprzęgiełko jednokierunkowe na alternatorze. Albo go w ogóle nie masz albo się zużyło. U mnie nie było w ogóle, bo ktoś z oszczędności założył normalną rolkę. Paskiem rzucało, telepało i wydawał dziwne odgłosy jak stary traktor.
    Mechanikowi też opadały ręce. Ale na tym forum przeczytałem o tym sprzęgiełku. Wstawiłem i jak ręką odjął. Po prostu jest cisza. Chodzi jak normalny dieselek bez tych dziwnych warkotów.
    Wibracjom paska wieloklinowego w jtd jest zazwyczaj winne sprzęgiełko na alternatorze później koło pasowe.

pzdr

Użytkownik Pirat drogowy Avatar michals_88
    Mieszka w
    Warszawa - Ochota
    Auto
    156, 1.9 JTD 8v + 156 2.5 V6 Busso GTA Look + 147 16v 140 KM

Domyślnie

dzięki, domyślam się, że pewnie samemu da się zmienić sprzęgiełko na alternatorze, czy muszę oddać gdzieś cały alternator(tzn. czy trzeba wyciągać cały alternator z komory silnika)?
    Ostatnio edytowane przez michals_88 ; 08-02-2011 o 12:57

smooder
    Gość

Domyślnie

Pewnie się da samemu, ale dostęp jest tragiczny. A żeby wyjąć alternator to już w ogóle. Mój mechanik go nie wyjmował, ustawił w odpowiedniej pozycji i wymienił sprzęgiełko z kanału.

Użytkownik Rowerzysta Avatar domelmen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1,9 JTDm

Domyślnie

a widzę że w opisie masz Warszawa możesz polecić jakiegoś mechanika w Wawie, ja również walczę z podobnym problemem wymieniłem wszystkie rolki, mechanik założył mi używane koło pasowe chwilę było lepiej ale znowu jest to samo piszczy i telepie paskiem na wolnych obrotach, teraz jeszcze będę próbował z nowym kołem pasowym ale mam przeczucie ze problem tkwi gdzie indziej może faktycznie to sprzegiełko ja nie mam w swojej Belli 2,4JTD więc może to.... choć nie wydaje mi sie że powinno być swoje autko mam z Włoch więc nie chce mi sie wierzyć że tam ktoś to zmieniał....

smooder
    Gość

Domyślnie

Mechanik, do którego jeżdzę to znajomy, ale ma warsztat w Mińsku Maz., jak chcesz mogę dać namiary. To czy powinno być sprzęgiełko łatwo ustalić. Sprzęgiełko jednokierunkowe było montowane w alternatorach M.Marelli i ja taki mam, chociaż sprzęgiełka nie miałem. Nie jestem fachowcem i nie wiem dokładnie co i jak, ale wiem, że nawet jak ktoś tego sprzęgiełka nie miał, to po założeniu było lepiej.

Objawy, jakie przedstawiasz wskazują na to właśnie sprzęgiełko. U mnie telepało tak, że lipa była stać na światłach. Wymiana sprzęgiełka rozwiązał sprawę. Ja bym zaryzykował, ale to Twoja decyzja.

pzdr

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał domelmen Zobacz post
    może faktycznie to sprzegiełko ja nie mam w swojej Belli 2,4JTD więc może to.... choć nie wydaje mi sie że powinno być swoje autko mam z Włoch więc nie chce mi sie wierzyć że tam ktoś to zmieniał....
    w alternatorach bosch nie było sprzęgiełka

christofe
    Gość

Domyślnie

niewątpliwie może być to pasek albo to kolo pasowe jest nie bardzo

smooder
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    w alternatorach bosch nie było sprzęgiełka
    No więc kolega musi sprawdzić jaki ma alternator. Nie wiem fachowcem nie jestem,a le słyszałem, że niektórzy do boscha też wstawiali sprzęgiełka i nic to nie przeszkadzało, a wręcz pomagało.