Tylko żeby nie wyszło ze łapy wystają za podłożnice,albo ze brakuje,bo wtedy lipa,chce żeby silnik pasował p&p a reszta to pan pikuś
Tylko żeby nie wyszło ze łapy wystają za podłożnice,albo ze brakuje,bo wtedy lipa,chce żeby silnik pasował p&p a reszta to pan pikuś
Chyba nikt nie jest w stanie podać jednoznacznej odpowiedz
bo nikt stąd tego nie probował![]()
To może ktoś ma możliwość zmierzenia rozstawu łap silnika w 156 ?
Alfa 155 jest na płycie podłogowej Tipo/Tempra. Więc części szukaj w autach pochodnych z silnikami 1.9 JTD. Takowe były montowane w Bravo/Brava/Marea i Alfa Romeo 145/146. Silnik 1.9 JTD 16V to nowsza konstrukcja, ma inną głowicę, nie wiem jak jest z mocowaniem, Moim zdaniem ciekawym rozwiązaniem było by wstawienie motoru 2.4 JTD z modelu Marea, Marea ma wiele wspólnego z 155, niemal identyczne zawieszenie, podłużnice są identyczne, więc przełożenie silnika polegało by na zasadach plug&play. Po za tym koszta zabiegu były by niższe, a silnik 2.4 JTD ma duży potencjał. Poddany odpowiednim modyfikacjom może osiągnąć wysoką moc i moment obrotowy.
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
Ale 2.4 będzie do jazdy na wprost, 1.9 na pewno jest sporo lżejszy.
1.9 zapewne jest lżejsze, to nie podlega dyskusji. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że przeszczep motoru 2.4 będzie mniej problematyczny.
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99
Mogę wam powiedzieć jako że widzę że nikomu nie chce się sprawdzić ale silnik ze skrzynią z 156 będzie pasował do 155, gdyż poduszki są w tych samych miejscach i są te same co w bravo/145. jedyne co może nie pasować to sterowanie skrzynią, ale to kupując sterowanie z 156 powinieneś sobie poradzić. A elektronika to pewnie będzie połączenie jakiś 3 przewodów o ile w 156 wiązka silnika jest rozdzielna z resztą elektryki, a tego już nie wiem.
Naprawa fiat, alfa romeo http://www.autokielak.pl/
No w koncu cos sie ruszyło,dzieki chlopaki za info, wolał bym 1.9 wlasnie ze względu na wagę,to czyli 1.9 powinno pasowac praktycznie bez większych problemów? A jak wyglada sprawa elektryki,co potrzeba a co nie zeby silnik pracował,wystarczy np sama instalacja silnika i komp?
Najlepiej znajdź sobie całe auto rozbite z boku/tyłu, byle silnik był nieruszony, wtedy odpada Ci problem z brakiem jakiejś części i zawsze to najlepszy sposób jak się swapa robi.