Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Głośne turbo

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Murzyn147 Zobacz post
    kropelki oleju nie sa jeszcze objawiem zbytniego zuzycia, kazde turbo wyrzuca drobna ilosc oleju to rzecz oczywista i pojakims czasie sie tam tego troche nazbiera. ze swojego doswiadczenia: tez mialem glosne turbo w aso twierdzili ze cos na wydechu / kolektorze, wymienialem opaske przy silniku (kolektorze) koszt okolo 35 zl bodajze i turbo ucichlo wiec byc moze to podobny problem .
    Powiedz coś więcej o tej opasce. Sam ją mogę wymienić, czy ocenić jej stan?Trzeba wjechać na kanał czy rozbierać samochód? Jestem laikiem i trzeba mi wyjaśniać łopatologicznie

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał michao1 Zobacz post
    Właśnie na tej rusze turbo intercooler zauważyłem kropelki oleju i jak się okazało tez zabrudzony od dołu olejem jest filtr powietrza. Jak przegazuję moją alunię to nie słyszę raczej by turbo charakterystycznie gwizdało jak to bywa w VW TDI. MAm wrażenie że kiedyś było głośniejsze. A jak jest u Ciebie z tym turbo. U mnie nie ma żadnej osłony od spodu

To że nie masz osłony od spodu to błąd. Ja mam osłonę, a i tak już raz tą rurę wymieniałem. Widziałem ostatnio jak jest zabrudzona pomimo osłony a to przecież guma. Kamienie, szorowanie podwoziem itp i aż nie chce myśleć jakby miała wyglądać.

U siebie świst turbo słyszę jedynie jak uchylę całą szybę w trakcie jazdy. A tak to ogólnie nie ma świstu.

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Właśnie na tej rusze turbo intercooler zauważyłem kropelki oleju i jak się okazało tez zabrudzony od dołu olejem jest filtr powietrza. Jak przegazuję moją alunię to nie słyszę raczej by turbo charakterystycznie gwizdało jak to bywa w VW TDI. MAm wrażenie że kiedyś było głośniejsze. A jak jest u Ciebie z tym turbo. U mnie nie ma żadnej osłony od spodu
    Ja mimo osłony straciłem już jedną rurę. Oryginał z wymianą - 400 zł Przy wyprzedzaniu w trasie wcisnąłem do dechy, wjechałem na kamyczki i poszła się j....... Kolega twardy bodajże sprzedaje osłony z blachy 2 mm. Poszukaj wątku, może cię zainteresuje.
    U mnie turbo gwiżdże. Powinno syczeć i to też cicho, niemal niezauważalnie. Chyba w końcu zbiorę gotówę i pojadę do ASO, niech mi to chociaz zdiagnozują, ale skubańcom nie ufam.

U siebie świst turbo słyszę jedynie jak uchylę całą szybę w trakcie jazdy. A tak to ogólnie nie ma świstu.
    Też tak kiedyś miałem, tak powinno być i chcę do tego wrócić.

michao1
    Gość

Domyślnie

czy ta rura może mieć uszkodzenie (dziurkę lub dziurki) nie widoczne gołym okiem?
    ostatnio depłem mojej aluni dość ostro w hali garażowej i chyba turbo jednak działa, było słychać gwizd....

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Trubo dzialać będzie, tylko że jak masz nieszczelny dolot (dziurawy) to będzie kopcić i autko będzie słabsze. Dodatkowo kiedy solidnie depniesz rura bardzo zwiększa swoją średnice. Być może wtedy ujawniają się jakieś pęknięcia.

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Rurki pracują pod sporym ciśnieniem. Widać to szczególnie jak wciśniesz gaz, turbo pombuje a rury się nadymają. Mała dziurka pod takim ciśnieniem zaraz się rozejdzie do większej. Jeżeli jest jakieś uszkodzenie to tak jak kolega pisze będzie ostro dymił z wydechu i od 2000 obr będzie zwyczajnie słaby, ja słyszałem taki głośny syk, turbinę, no po prostu nie dało się tego nie zauważyć.

bella147mmm
    Gość

Domyślnie

helo
    mam pytanie odnośnie nawigacji w alfetkach....a dokladnie o brak dzialania...wyswietlacz sprawny wszystko ok z tym ze navi i tel nie dziala natomiast płytki cd i radio idą tylko przy pierwszym zapaleniu silnika, gdy zgasze silnik i ponownie wlącze płyta ani radio juz nie ida , niewiem czym to moze byc spowodowane nie rozumiem tematu ale taka juz kupilam i bylam tego swiadoma..jesli ktos moze pomóc to prosze pisac...? ...bo system bose kusi niezmiernie a sluchac sie nie da

---------- Post dodany o godzinie 01:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:48 ----------

ups tak pozno nie zorientowalam sie ze to nie w tym dziale o tym....sorry alfaholicy))))

Murzyn147
    Gość

Domyślnie

Kolego w sprawie tej opaski kosztuje ona 35 zl u mnie ucichlo turbo po tym zabiegu ale nie odrazu po jakims tygodniu jak opaska sie juz zapchala spalinami i sadza i do teraz jest elegancko. Nr Ricambi : 46779880 do znalezienia w eperze opaska nr 7 tutaj

michao1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał JTDMattt Zobacz post
    Rurki pracują pod sporym ciśnieniem. Widać to szczególnie jak wciśniesz gaz, turbo pombuje a rury się nadymają. Mała dziurka pod takim ciśnieniem zaraz się rozejdzie do większej. Jeżeli jest jakieś uszkodzenie to tak jak kolega pisze będzie ostro dymił z wydechu i od 2000 obr będzie zwyczajnie słaby, ja słyszałem taki głośny syk, turbinę, no po prostu nie dało się tego nie zauważyć.

rzeczywiscie jest tak że jak lecę moją alą spokojnie ze stałą prędkością np 120 i nagle jej depne do 150 do przykopci dość ostro. myslisz że to wina tego dolotu? Twoja rada wymienić na nowy??? Jeśli tak to czy zainwestować w oryginał czy jest jakis zamiennik?

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

rzeczywiscie jest tak że jak lecę moją alą spokojnie ze stałą prędkością np 120 i nagle jej depne do 150 do przykopci dość ostro. myslisz że to wina tego dolotu? Twoja rada wymienić na nowy??? Jeśli tak to czy zainwestować w oryginał czy jest jakis zamiennik?
    U mnie było tak, że powyżej 2000 obr to on praktycznie w ogóle nie szedł tylko kopcił. Skoro twój przyspiesza tzn. że może to nie być dolot, a co innego. Najlepiej sprawdź sam rury, może coś zauważysz. Niech ktoś wciska gaz a ty sprawdź czy nigdzie nie ucieka powietrze, czy rury trzymają ciśnienie. Jeżeli nic nie znajdziesz to jedź do mechanika, niech podłączy twoją Belle do kompa i sprawdź. Nie wymieniaj w ciemno, bo tylko wydasz kasę.
    Co do jakości zamienników to nic nie wiem. Ja kupiłem oryginał.