Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: AR 147 Nie działa regulacja wysokosci świateł

Łobuz
    Gość

Domyślnie AR 147 Nie działa regulacja wysokosci świateł

Witam

Nie działa mi regulacja świateł ani w prawym ani w lewym leflektorze.
    Bezpieczniki ok co dalej.

Chciałem sprawdzic silniczki i tu problem bo potrzebuje schemat elektryczny autka Mianowicie chodzi o złącze w lampie za co który pin odpowiada.

w elearn nic takiego nie ma gdzie szukac schematów elektrycznych ??

Użytkownik Alfa i Omega Avatar shrek2oo7
    Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 150HP Selespeed 2001

Domyślnie

Na 99% silniczki się popaliły, to dość pospolita usterka(są robione przez jakże wspaniałą firmę Bosch), u mnie też jeden nie działał. Najlepiej wykręć silniczek(będzie widoczny jak zdejmiesz pokrywę żarówek, takie czarne pudełeczko z żółtą naklejką) do nich dochodzi kabelek. Nowy silniczek jeden kosztuje w intercars ok. 120zł(silniczek pasuje również do jakiegoś Iveco) mi się udało kupić używkę za 40zł(już nie Boscha, a Automotive Lighting).
    Wygląda tak:

Ostatnio edytowane przez shrek2oo7 ; 06-02-2011 o 15:24

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Złocieniec, zachodniopomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,6 TS 120 KM, 2002

Domyślnie

sorki ze pisze jeszce raz tutaj , ale nie umiem znalezc interesujacego mnie tetamu, a mianowicie jak sie demontuje te silniczki bo cos oprnie wychodza jest na to jakis patent ??

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Patentem jest cierpliwość niestety za pierwszym razem trwało to u mnie dłuuugo. W każdym silniczku są do odkręcenia o ile dobrze pamiętam 3 śrubki od strony silnika i niestety jest ciężko bo nie ma miejsca ja kupiłem specjalnie do tego wałek elastyczny z końcówką do mocowania krzyżaków Yato,który ma zakończenie pod kątem 90 stopni więc mogłem w te ciasne miejsce dojść i kręciłem sobie śrubokrętem od góry na spokojnie a palcem jedynie dociskałem końcówkę do śruby. Potem jeszcze trzeba trochę na chama szarpnąć żeby trzpień wyskoczył z gniazda w reflektorze.

A otóz i to narzedzie

Winters
    Gość

Domyślnie

Mam pytanie czy w wszystkich modelach AR 147 są takie silniczki do regulacji ?
    Bo mam 147 AR 2003r i wydaje mi się że nie mam ale układ do regulacji mam.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

W aucie z 2003 jak najbardziej są. Silniczek jest w lampie widać go po ściągnięciu zaślepki z reflektora na dole. Jeśli nie działa sterowanie z przycisków to albo silniczki padnięte albo zabawa w szukanie czy to bezpiecznik czy coś innego, najlepiej wyszukiwanie zaawansowane rzucić i powinno się coś znaleźć. W większości przypadków są to po prostu padnięte silniczki więc wtedy najłatwiejsza robota bo tylko kupić (nowy lub używany) i wymienić.

Użytkownik Świeżak Avatar TKfoto
    Mieszka w
    Koszalin PL
    Auto
    Byla AR 147 3d FL Rosso 1.6 TS 120KM, jest MiTo Rosso 1.4 78KM i Giulietta Veloce 1.75 240KM

Domyślnie

A u mnie od jakiegos czasu regulacja dziala, ale tylko w dol. Wydaje mi sie, ze to po wymianie zarowki. Co na to poradzicie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar riv
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9JTD 8V 2004r

Domyślnie

Pozwólcie, że podepnę się pod temat.

Rok temu kupując bellę próbowałem obniżać/podnosić światła regulatorem na desce - oczywiście bez skutku (zapewne spalone silniczki, ponadto jestem pewien że bella była bita z przodu i to może mieć z tym związek). Jednak pomimo tego, że nie było reakcji na przyciski, to na wyświetlaczu pod zegarami pojawiał się status obniżenia/podniesienia (ikonka reflektora z wartością). Wczoraj postanowiłem sprawdzić jeszcze raz wspomniane silniczki i tutaj zonk: przyciskanie klawiszy góra/dół nie daje żadnego efektu, tzn: na ekranie komputera pokładowego nic się nie pojawia. Nie słychać także charakterystycznego 'pik' przy wciskaniu klawiszy.

Pytanie: bezpiecznik?

proszę was o pomoc w tej sprawie, bo brak regulacji doprowadza mnie do rozstroju nerwowego :/

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Żarówki nie są wsadzone odwrotnie? Bo wtedy też nie widać efektów regulacji z kabiny

wystukane tabletem o paluchy