Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Skrzynia/sprzęgło problem

luked
    Gość

Domyślnie Skrzynia/sprzęgło problem

Panowie i panie moja Alfa zaczyna marudzić. Może ktoś się zetknął lub po prostu wie z czym się wiążą następujące problemy:

1.Na zimnym silniku po 2 minutach rozgrzania i ruszeniu biegi wchodzą bardzo ciężko, a pedał sprzęgła odbija bardzo powoli. Nieraz trzeba się siłować żeby wrzucić jakikolwiek bieg. Potem biegi wchodzą coraz lżej i tak po ok. 20 minutach jazdy wchodzą niesamowicie lekko. Np. do tej pory nie mogłem wbić jedynki jadąc, a w tym przypadku mogę i to leciutko. Inne biegi też wchodzą praktycznie bez żadnego oporu. Wcześniej trzeba było wyciskać sprzęgło mocno żeby nie było problemów, teraz można od niechcenia, a bieg i tak wejdzie. Bardzo mnie to niepokoi. Zauważyłem to niedawno, wcześniej gdy nic się nie działo biegi niezależnie od sytuacji chodziły z delikatnym oporem i chyba tak powinny wchodzić.

2. Problem pojawia się zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Ruszam, na 1, 2 i 3 jedzie normalnie. Wrzucam 5 bieg (obroty tak ok 2500) i totalny muł. Jak się wciska gaz to utrzymuje stałą prędkość, ale można wcisnąć do dechy, a i tak w ogóle nie przyśpiesza. Redukuję do czwórki, gaz decha i znowu to samo nic nie przyśpiesza, wskazówka prędkościomierza stoi w miejscu, najwyżej leciutko podchodzi do góry w ekstremalnie powolnym tempie, prawie niezauważalnie. Obrotomierz tak samo, obroty silnika nawet nie drgną. Gdy dam redukcję do 3 biegu samochód przyśpiesza już normalnie. Problem po raz pierwszy ujawnił się w zimie i do tej pory miałem go tylko 2 razy. Za każdym razem razem na dworze było zdecydowanie poniżej 0 stopni.

Bardzo proszę o rady, docenię każdą pomoc, nawet małą poszlakę. Z góry dzięki.
    Ostatnio edytowane przez luked ; 14-02-2011 o 17:51

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał luked Zobacz post
    Panowie i panie moja Alfa zaczyna marudzić. Może ktoś się zetknął lub po prostu wie z czym się wiążą następujące problemy:

1.Na zimnym silniku po 2 minutach rozgrzania i ruszeniu biegi wchodzą bardzo ciężko, a pedał sprzęgła odbija bardzo powoli. Nieraz trzeba się siłować żeby wrzucić jakikolwiek bieg. Potem biegi wchodzą coraz lżej i tak po ok. 20 minutach jazdy wchodzą niesamowicie lekko. Np. do tej pory nie mogłem wbić jedynki jadąc, a w tym przypadku mogę i to leciutko. Inne biegi też wchodzą praktycznie bez żadnego oporu. Wcześniej trzeba było wyciskać sprzęgło mocno żeby nie było problemów, teraz można od niechcenia, a bieg i tak wejdzie. Bardzo mnie to niepokoi. Zauważyłem to niedawno, wcześniej gdy nic się nie działo biegi niezależnie od sytuacji chodziły z delikatnym oporem i chyba tak powinny wchodzić.

2. Problem pojawia się zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Ruszam, na 1, 2 i 3 jedzie normalnie. Wrzucam 5 bieg (obroty tak ok 2500) i totalny muł. Jak się wciska gaz to utrzymuje stałą prędkość, ale można wcisnąć do dechy, a i tak w ogóle nie przyśpiesza. Redukuję do czwórki, gaz decha i znowu to samo nic nie przyśpiesza, wskazówka prędkościomierza stoi w miejscu, najwyżej leciutko podchodzi do góry w ekstremalnie powolnym tempie, prawie niezauważalnie. Obrotomierz tak samo, obroty silnika nawet nie drgną. Gdy dam redukcję do 3 biegu samochód przyśpiesza już normalnie. Problem po raz pierwszy ujawnił się w zimie i do tej pory miałem go tylko 2 razy. Za każdym razem razem na dworze było zdecydowanie poniżej 0 stopni.

Bardzo proszę o rady, docenię każdą pomoc, nawet małą poszlakę. Z góry dzięki.
    Ad1. Ja mam podobny problem w Nissanie Vanette, wymieniłem olej w skrzyni i nic to nie dało. Jednak od czasu gdy temperatura nie spada poniżej -10 biegi chodzą normalnie i nie mam pojęcie co jest z czym

Ad2. Jak w swojej 164 miałem uszkodzoną przepływkę to też się tak zachowywała.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kasza85
    Mieszka w
    jelenia góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r

Domyślnie

ad1 - olej w skrzyni - uwaga tylko i wyłącznie orginalny - zajechane dwie skrzynie w moim przypadku. do tego sprawdził bym a nawet wymienił płyn hamulcowy - płyn w wysprzęgliku jest z układu hamulcowego, może się okazać że masz zapchany wężyk lub wysprzęglik lub tłumik drgań - zimny płyn ma większą gęstość i są problemy z wysprzęgleniem, to by wskazywało na powolny powrót pedału sprzęgła, może do końca ci nie wysprzęglać i będą problemu z wrzuceniem biegu - też tak miałem i przy drugiej wymianie miałem czyszczony cały układ hydrauliczny wysprzęglika. pozdrawiam
    Alfa 164 3.0 94r - była
    Alfa 164 3.0 96r - była
    Alfa 166 3.0 00r - jest

luked
    Gość

Domyślnie

Dzięki za pomoc panowie. Właśnie boję się zajechać skrzynię, mam nadzieję, że wymiana oleju w skrzyni pomoże, bo jakoś nie mam ochoty kupować nowej. Wysprzęglik był wymieniany może z pół roku temu (strasznie przeciekał) i było ok, ale najwyraźniej znowu coś się delikatnie mówiąc zepsuło.
    Padnięcie przepływomierza jest bardzo prawdopodobne, ale jak sprawdzić, że to na pewno jego wina?
    Rozumiem, że mówiąc oryginalny olej miałeś na myśli zgodny ze specyfikacją, a nie jakąś konkretną markę

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Pewnie się okaże, że jak zrobisz wysprzęglanie to znikną też problemy ze zmianą biegów

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    BMW E38

Domyślnie

ja się powoli przymierzam do wymiany kompletnego sprzęgła z dociskiem.... ktos mi może powiedziec czemu do TB cena jest tak kosmiczna ???? do 2.0 TS czy TD to ok. 400 zł, a do TB co najmniej 800-900, a są sklepy gdzie chcą ponad 1000 za markowe. Masakra. Może ktos ma tańsze dojście ?
    Były: AR 164 2.0V6 TB 1995, AR 164 Q4 1994...... jest BMW E38

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kasza85
    Mieszka w
    jelenia góra
    Auto
    Alfa Romeo 166 3, 0 24v 2000r

Domyślnie

polecam olej który zalewał producent. trzecią skrzynię pakował do mnie mechanik który w aso fiata przez 13 lat robił tylko i wyłącznie skrzynie i powiedział wyraźnie mi - ŻADEN INNY OLEJ. Śmigam na wyremontowanej przez niego skrzyni przez ponad dwa lata i nie żałuje jej obciążenia i jest ok, pierwsza skrzynia wytrzymała 6 miesięcy, druga 4 a teraz 2 lata więc mówi to samo za siebie. ostatnio rozbierał różnicowy przez moją głupotą i stwierdził że jest ok, nie ma się do czego przyczepić, a skrzynia jest od kolegi z forum i była lekko mówiąc zajechana, potrzebna była mi obudowa i układ różnicowy który był ok.

orginalny olej to Tutela ZC 75 SYNTH , koszt 50 zł litr w aso fiata
    Ostatnio edytowane przez kasza85 ; 15-02-2011 o 11:15
    Alfa 164 3.0 94r - była
    Alfa 164 3.0 96r - była
    Alfa 166 3.0 00r - jest

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

sprzeglo takie drogie?:> bo jest pull type a one sa zawsze drogie
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał amigas Zobacz post
    sprzeglo takie drogie?:> bo jest pull type a one sa zawsze drogie
    A ja w swojej TB mam nowe

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

ciekawe skad
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv