Str. 198 instrukcji...
D2S -
D1S -![]()
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Żarówki wymienione (D1S Philips 35W - 110zł/szt). Póki co nie zauważyłem żeby mrugały czy też gasły. Dzięki wszystkim za pomoc.
Instrukcje mam niestety tylko po niemiecku, ale znalazłem na necie po polsku:
http://instrukcja.pl/i/alfa_romeo_15...slugi/pdf/3008
Cześć, właśnie dzisiaj do mnie doszły dwie lampy philips d1s, kupiłem na allegro od sprzedawcy który na aukcji opisuje jak odróżnić podróbki od oryginałów, jednocześnie gwarantując że u niego kupimy tylko oryginały. Sprzedawca wydaje się być uczciwy (100% pozytywów i prowadzi działalność). Jeszcze nie wyciągałem starych oryginalnych lamp żeby porównać je z tymi nowymi, ale najpóźniej jutro będę je wymieniał. Jak porównam z oryginałami to napiszę.
Poniżej link do aukcji:
http://allegro.pl/philips-d1s-100-or...782628779.html
Ostatnio edytowane przez sickboy ; 30-08-2011 o 15:39
Dzisiaj próbowałem wymienić palniki no i mam problem.
Po zamontowaniu nowych palników,jeden świecił drugi nie,zacząłem się "bawić" w przekładanie z prawego na lewy itd.
Zostawiłem z podłączonym kablem nowy palnik w prawym reflektorze i w między czasie "walczyłem" z lewym, okazało się że też bez skutecznie.
Chcąc wyciągnąć prawy palnik okazało się że nie mogę wyjąć wtyczki a obudowa palnika jest bardzo gorąca i nadtopiła mi plastikowy środek wtyczki.
Podłączyłem stare palniki,lewa strona świeci natomiast prawa z nadtopionym środkiem wtyczki już nie,palnik do wtyczki wchodzi ale niestety nie świeci.
Pytanie,czy można wymienić ten plastikowy wkład z wtyczki(mam nadzieję że to jest przyczyną),czy może przetwornicę szlag trafił i czekają mnie wydatki?.
Wymiany dokonywałem przy wyłączonym napięciu.
Na zdjęciu nadtopiona wtyczka
sickboy Ty kupowałeś żarniki czy lampy ?
Tak sprawdzałem, mam pod obudową "hologram" i numery zarówno na nowych (tych z allegro) jak i starych żarówkach.
Generalnie te z aukcji do której podałem linka są identyczne z oryginałami. Jedyne co zaóważyłem to nowe żarówki mają szkło o lekko niebieskawym odcieniu. Ciekawe czy to nowa technologia produkcji, czy stare też miały niebieskawy kolor a z czasem wyblakły. Poniżej na zdjęciu widać różnicę między nowymi(po lewej) i starymi żarówkami.
![]()
A tak świecą:
Teoretycznie nowa żarówka Xenonowa potrzebuje od 20-40 godzin żeby się w pełni rozświetlić, ale ja zaraz po montażu zaóważyłem że świecą jaśniej niż stare. Zobaczymy jak się sprawdzą po dłuższym użytkowaniu.